content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Haz

Büyük Çoğunluk Gibi Düşünmemek Kolay Değildir

Hayatın her alanında yapılan tüm çifte standartlara hep karşı olmaya çalıştım.
Hayata daha objektif bakabilmek, siyasi olarak daha demokrat olabilmek, fanatizmden kurtulabilmek için çabalar sarf ettim. 
Bulunduğumuz cemaatte, partide, hareketten dünyaya baktığımda birey değil; yani benim ben olmadığımı, sürüden farklı olduğumu bilerek davranmaya ve düşünmeye çalıştım.

Karşımdakini anlamak için empati yapmayı öğrendim.

Empati yapmadan objektif olunamayacağını gerçeği ile yüzleştiğimde, geçmişte hayata ve olaylara fanatik baktığım için utandım.
Kendime ve başkalarına haksızlık yaptığım için rahatsız oldum.
Dünyaya sadece ahlaksal bir bakış açısı ile bakılamayacağını çünkü ahlakında objektif olmadığını subjektif olduğunu öğrendiğimde asıl meselenin vicdan olduğunu, yani içimizdeki asıl tanrı olduğunu fark ettiğimde, vicdanlı bir insan olabilmek için uğraş verdim.

Olayları analiz ederken, okuduklarım, öğrendiklerim, dinlediklerimin yetmediğini aynı zamanda farklı pencerelerden de bakabilmeyi öğrenmenin derin hazzını hissettim. Diğerlerinden farklı olmak, söylediğim ve savunduğum düşüncelerin yanlış olabileceğini, kimi olayları eksik değerlendirebileceğimi bilmenin zor ama doğru olduğunu öğrendim. 

Tek doğru yok…

Hayatın içinde bir tek doğru olmadığını, ortak akıl kavramının faşizan bir deyim olduğunu fark ettiğimde, ‘kendim için istediğim şeylerin başkası için istemenin’ esası teşkil etmediğini esas olanın evrensel değerler olduğunu, bu değerlerinde İnsan Haklar Beyannamesinde yazılı olduğunu üzerine yeni değerlerinde konulmaya devam ettiğini bilmenin yeterli olduğunu gördüm.

Söylediklerimin ve yazdıklarımın arkasında durabilmenin önemli olduğunu ama yanlış olduğunu gördüğünde de ‘evet yanlış yazmışım. O gün öyle düşünmüşüm ama bugün farklı bakıyorum’ demenin utanılacak bir şey olmadığını, bir onur meselesi olmadığını anladığımda daha insan oldum.

Yanlışı görmek ve yeniyi söylemek

Dünkü firikleri terk etmenin, yeni fikirler söylemenin ve savunmanın bir döneklik diye görülmemesinin önemli olmadığını, asıl olanın ‘değişmeyen tek şeyin değişim’ olduğu diyalektiğine sıkı sıkı sarılınmasının daha anlamlı olduğunu anlağımda utanmadım.

İnsanlar fikirlerini değiştirdi diye ‘dönek’ diye aşağılanmalarının birilerinin yetersizliklerinden kaynaklandığına bilmenin önemli olduğunu öğrendim.

Sen yanlışı savunurken, birilerinin doğruyu söylediğini bilmenin bazen önceden fark edememenin utancını yaşadım.

Kendi topraklarında yaşanan zulümler karşısında deve kuşu gibi davranmanın, başka topraklarında aynı şeyler yaşandığında ‘nerede insanlık’ demenin anlamlı olmadığını yazdım ve söylemeye devam ettim.
Asıl olanın kendi topraklarında yaşanan trajediler ve haksızlıklar karşısında ses çıkarmak olduğunu, kendi zulümlerimiz karşısında duyarsız olanların başka yerlerde yaşanmış ve yaşanan zulümlerde bağırmasının doğru ama eksik olduğunu ve çifte standartçı bir yaklaşım olduğunu haykırdım.

Çifte standartçı olmak ve buna karşı çıkmak

Büyük çoğunlukların sığ düşüncelerini seslendirmektense, bazen şeytanın avukatlığını yaparak hayata ve olaylara farklı pencerelerden bakabilmenin anlamlı olduğunu biliyorum.

Onun içindir ki, İsrail’in Gazze’ye yönelik yaptığı uygulamanın bir insanlık dramı olduğunu ancak bu dramın başka topraklarda yaşandığında sessiz kalanları teşhir etmenin de önemli olduğunu biliyorum. 

İsrail’in uluslar arası hukuku yok saymasının, bir halkı açlığa mahkum etmesinin, sürmesinin, etrafından duvarlar örerek tecrit etmenin haydutluk olduğunu, hukuk dışı olduğunu ancak bunun yapan herkesin kınanması gerektiğini söylemenin önemli olduğunu ve insanı daha Kendi inancımızdan olanların katliama uğrarken ve bununla ilgili tavır koyarken, bizden gördüklerimizin, bizden görmediklerimize yaptıkları katliamlar ve zulümler karşısında da insanlığımız hatırlamak gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Son söz: Etnik ve inançsal kimliğinizin yok edilmesine karşıysanız, birilerini de etnik kimliklerinin ve inançlarının yok edilmesine karşı çıkacaksınız. Yapanlara destek vermeyeceksiniz. Çifte standartçı olmayacaksınız.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Büyük Çoğunluk Gibi Düşünmemek Kolay Değildir”

  1. 1
    Hafize ASLAN Says:

    Ya işte aynen böyle.Ama iş ki böyle bir mantıksal olgunluğa erişebilelim.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank