content

07 Eki

Bu Sorularıma Cevap Almadan Grip Aşısı Yaptırmam

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer’ le yapılan ve medyada “Grip kapıda, aşınızı olun” başlığı ile yer alan, grip aşısı reklâmı yapılan haberi okudum.

Prof. Dr. Gaye Usluer, “Grip ile nezle arasındaki fark nedir?  Gripten korunmanın yolları neler? Grip nasıl tedavi ediliyor? Antibiyotikler tedavide etkili oluyor mu? Bağışıklık sistemini güçlendirmek gripten korunmada etkili oluyor mu?” … gibi “sade suya tirit sorulara” cevaplar vermiş.

Bu soruları "herkes" cevaplayabilir. Ben kendisinden şu sorularımı cevaplamasını istiyorum:

BİR: 1950’lerden beri yani 60 yıldan beri uygulanmakta olan bir aşı hakkına hâlâ tüm dünyada “Yapılsın mı yapılmasın mı?” veya “Yan etkisi var mı yok mu?” ya da “Gerçekten etkili mi yoksa para tuzağı mı?” şeklindeki tartışmalar bu aşının etkinliği ve güvenirliliğini çok şüpheli kılmıyor mu?

İKİ: Bir aşıdan beklenen bir veya hadi bilemediniz 2 veya 3 doz yapıldıktan sonra o mikroba karşı en azından seneler hatta ömür boyu süren bağışıklık sağlamasıdır. Bir yaşından itibaren gribe karşı aşılanmaya başlanan bir çocuk 50’ sine geldiğinde 50 kere aşı olmuş oluyor. Her sene yapılması gereken bir aşıya aşı demek doğru mudur?

ÜÇ: Grip platformu uzmanları grip aşısının ekim-kasım ayından önce yapılmasının yanlış olduğunu söyleyerek ne demek istemişlerdir? Acaba grip aşılarının sağladığı bağışıklık bir sene bile değil de sadece birkaç ay mı sürmektedir?

DÖRT: Grip aşısının yüzde 70-80 koruyucu olduğu bildiriliyor.  Bu ifade, aşının koruyuculuğunu mu yoksa aşı yapılan genç ve sağlıklı insanların yüzde 70-80’ inde o virüslere karşı antikor oluştuğunu mu gösterir? Bu antikorların koruyucu olabilmeleri için miktarları ne olmalıdır?

BEŞ: Grip hastalığından korunmada sadece antikorlar yeterli midir? Grip aşıları hücresel ve lokal bağışıklık da sağlar mı?

ALTI: Aşının etkili olabilmesi için aşıdaki virüslerle hastalık yapan virüsün aynı olması gerekir mi? Bunlar farklı olduğunda aşının koruyucu etkisi var mıdır, varsa ne kadardır?

YEDİ: Grip virüsünde bir pandemiye yol açabilecek mutasyon meydana gelirse aşının koruyucu etkisi olacak mıdır?

SEKİZ: Yaş ilerledikçe ve bağışıklığı etkileyen bir hastalık olması durumunda gençlerdeki kadar antikor oluşur mu?

DOKUZ: Bir insanın gripten zarar görme ihtimali arttıkça aşıdan fayda görme şansı da o nispette azalır mı?

ON: Amerika’ da son 20 yılda grip aşısı olan yaşlıların oranı yüzde 15’ den yüzde 65’ e çıkmasına rağmen yaşlıların hastaneye yatış ve ölüm oranlarında hiçbir azalma olmaması grip aşılarının bir işe yaramadığını göstermez mi?

ONBİR: 6 aylıktan büyük çocuklara grip aşısı yapılabilir denmesine karşılık aşının 2 yaşından küçük çocuklardaki etkinlik ve güvenirliliğini gösteren yeterli bilimsel kanıtlar var mıdır?

ONİKİ: Grip aşısı üreticilerinin iki sene önceki domuz gribi salgınını dünya çapında bir korkutma kampanyası eşliğinde para kazanma yarışına çevirmelerini, maliyeti 0.5 Euro’ dan daha az olan aşıları üstelik de milyonlarca doz olarak 5-10 Euro fiyata satmış olmalarına ne diyorsunuz? Bunun sebebini aşı üreticilerine sormayı düşündünüz mü?

ONÜÇ: Bu kadar reklâmını yaptığınız grip aşısının etkinliğini ve güvenilirliğini gösteren kendi “bilimsel araştırmalarınız” var mıdır? Türkiye’ de bu konuda ciddi bir araştırma yapılmış mıdır?

Domuz gribi salgınından ders aldık mı?

İki sene önceki domuz gribi salgınında Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Gaye Usluer’ e o salgınla ilgili olarak da birkaç sorum olacak çünkü bu salgından bilim dünyasının alacağı pek çok dersler var.

Önümüzdeki senelerde daha doğru sağlık politikalarının yapılabilmesi için bu salgında hayatını kaybedenlerle ilgili tıbbi bilgilerin otopsi raporları dâhil tüm ayrıntılarıyla bilim dünyasına sunulması gerekiyor.

Bu salgının en korkutucu yanı, önceki grip salgınlarından farklı olarak ölüm oranlarının gençlerde, sağlıklı insanlarda ve hamilelerde yüksek olmasıydı.

Ölen kişilerin sayısını îlân etmek marifet değil; asıl bunun sebeplerinin ortaya konması lâzım.

Bu sorularıma da cevap bekliyorum:

BİR: Ülkemizde domuz gribinden öldüğü bildirilen 600 kişinin kaçı kesin olarak kanıtlanmış vakadır? (Ölenlerin bir kısmında ölüm sebebi başka enfeksiyonlar da olabilir!)

İKİ: Ölenlerin kaçına otopsi yapılmıştır? (Salgın hastalıklarda veya şüphelerinde kimseden izin alınmasına gerek olmadan ölüm sebeplerinin ortaya konması için tüm ölenlere otopsi yapılması gerekiyor. Bu salgında da en azından genç ve sağlıklı insanlarla, hamilelerin tümüne otopsi yapılmış olmalıdır!)

ÜÇ: Ölen insanlarda teşhis ölümden kaç gün önce konmuştur? (Esas ölüm sebebi teşhisteki gecikme olabilir!)

DÖRT: Ölen insanların kaçında gerekli tedavi uygulanmıştır? Tamiflu, antibiyotikler ve yoğun bakım tedavisi zamanında başlanmış mıdır? (Esas ölüm sebebi uygun tedavinin gecikmesi olabilir!)

BEŞ: Ölenlerde virüslerle ilgili araştırma yapılmış mıdır? Bunlarda Tamiflu’ ya dirençli olanlar, mutasyon gösteren daha virülan olan virüsler saptanmış mıdır? (Esas ölüm sebebi Tamiflu’ nun etki etmeyeceği veya mutasyon geçirdiği için aşının koruyucu olamayacağı virüsler olabilir!)

BEŞ: Hayatta iken sağlıklı oldukları düşünülenlerin kaçında altta yatan başka bir hastalık veya doğumsal defekt belirlenmiştir? (Esas ölüm sebebi bu hastalıklar olabilir!)

ALTI: Ölenlerin kaçında co-enfeksiyon belirlenmiştir? (Esas ölüm sebebi asıl bu enfeksiyon olabilir!).

KAYNAK

www.haberturk.com/saglik/.../675619-grip-kapida-asinizi-olun-video

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank