content

04 Haz

Bu, Otlarla Çöplerele Aldatmadan Başka Bir Şey Değil

Türk Eczacıları Birliği (TEB), ''Gıda takviyesi ürünlerin basın yayın organlarında reklâmının yapılmasının halk sağlığı üzerinde ciddi tehlike yaratabileceğini ve reklâm yoluyla kontrolsüzce kullanımını artırabileceğini vurgulayan Reklam Kurulu kararını sonuna kadar destekliyoruz'' açıklamasında bulunmuş. Ben de TEB’ e katılıyorum: Son senelerde tüm dünyada başını alıp giden bir ‘bitkisel tedavi modası ‘ var ki tutabilene aşk olsun. Buna moda yerine ‘çılgınlık’ demek belki de daha doğru. Birçok modern zaman insanı artık doktorlarından ‘ilaç’ yerine, faydası olmasa da hiç değilse zararlı olmadığını sandığı ‘bitkisel ilaçlar’ istiyor.

BİTKİSEL İLAÇLARA KARŞI DEĞİLİM

Önce şunu söyleyeyim ki birçok hastalığın ilaç verilmeden,  daha az ve sık yemek, daha çok su içmek, daha çok hareket etmek, yeterince uyumak, sigara ve alkolden uzak durmak gibi hayat tarzı düzenlemeleri ile önlenebileceğinden ve tedavi edilebileceğinden şüphem yok.

Bu cümleden olarak ‘bitkilerle tedaviye’ de kesinlikle karşı değilim. Elbette birçok bitki yerinde, yeterince ve uygun şekilde kullanıldığında pek çok insanın derdine derman olabilir.

İtirazım, etkinlikleri ve güvenirlikleri bilimsel yöntemlerle kanıtlanmamış bitkisel ilaçların mucize tedaviler olarak sunulmasına ve her zaman yediğimiz sebze, meyve ve otların tablet, şurup haline getirilip ‘fahiş’ fiyatlara satılmasına, insanların aldatılmasına.

Merak etmeyin, bu karşı çıkışım ‘modern tıbbın ilaçları’ için de geçerli. Bugün milyonlarca insan gereksiz yere bir takım ‘hapları yutarak’ bu kimyasal maddelerin yan etkilerine maruz kalıp aslında ‘hapı yutuyorlar’.

 BİTKİSEL İLAÇLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

BİR: Bitkisel ilaçların etkinlikleri bilimsel araştırmalara değil gözlemlere dayanıyor. Bunların hiçbirinin bir hastalığı tedavi ettiğini gösteren kesin bilimsel deliller mevcut değildir. Üzerinde senelerce çalışılan, yüzlerce araştırma yapılan ilaçların bile yaygın kullanımda ya beklendikleri kadar etkili olmadıkları ya da ciddi yan etkileri olduğu anlaşılıp piyasadan çekildikleri unutulmamalıdır.

İKİ: Bitkisel ilaçların gerçek ilaçlardan farklı olarak yan etkileri olmadığı, bunlar faydalı olmasalar bile hiç değilse zararlı olmadıkları doğru değildir. Bunların içinde çok ciddi zehirlenmelere, ilaç etkileşimlerine ve ölümlere yol açabilenler vardır.

ÜÇ: Her bitkide onlarca kimyasal madde vardır ve bunların yakın ve uzun vadede ne gibi olumsuzluklara yol açabilecekleri iyi bilinmemektedir.

DÖRT: Fabrikaya girerek bir takım fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçen, katkı maddeleri eklenen, şurup, tablet, kapsül veya draje haline getirilip şişeye konan bir ‘bitkisel ilacın’ o çekindiğimiz ilaçlardan hiçbir farkı kalmamaktadır.

BEŞ: Farklı yerlerde yetişen bitkilerin kimyasal muhtevaları ve dolayısıyla da etkileri farklı olabilir. Bitkisel ilaçları standardize etmek mümkün değildir.

ALTI: Bitkisel ilaca vereceğiniz para ile o bitkiden kilolarca almanız mümkündür.

YEDİ: İlaç reklâmı yasaktır, ama bitkisel ilaçlar gerçek ilaç sayılmadıkları için yasak bunlar için geçerli değildir.

SEKİZ: Bitkisel ilaçlara Sağlık Bakanlığı değil, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ve ayrıntılı bir inceleme yapılmadan ruhsat verilmektedir.

GELELİM NETİCEYE

Bu ülkenin insanlarının sağlığından sorumlu olan, ona zarar veren her şeye, hastalık-sağlık üzerinden insanların kandırılmalarına karşı çıkacak olan tek kurum Sağlık Bakanlığı’dır.

Sağlık Bakanlığını, etkinlikleri ve güvenirlikleri bilimsel yöntemlerle kanıtlanmamış bitkisel ilaçların mucize tedaviler olarak sunulmasına ve bunların ‘fahiş’ fiyatlarla satılmasına ve insanların aldatılmasına son verilmesi için göreve davet ediyorum.

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Bu, Otlarla Çöplerele Aldatmadan Başka Bir Şey Değil”

  1. 1
    Hafize ASLAN Says:

    Bu konuda kesinlikle çok haklısınız.İstanbul Eczacı Odası ve Türk Eczacı İşverenler Sendikası sürekli bu reklamlarla mücadele etmektedir.Hukuk servislerimiz davalar açmakta yürütmeleri durdurmaktadır ancak rekabet kurulunun ve Tarım Bakanlığı nın engelleri nedeniyle yorulmaktayız.
    Her gün yeni bir ürün piyasaya çıkıyor akşamdan reklamı geçiyor sabaha eczaneye bayanlar gelip istiyorlar.Bu bir çılgınlığa dönüştü.Bu çılgınlığın bir sebebide diyetisyenlerin isminin kullanılarak reklam yapılmasıdır.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank