Bu Mikrop Tam Bir “Mikrop”
Adı son senelerde giderek daha çok duyulmaya başlayan bir mikrop var: Mycobacterium abscessus.
Birçok ilaca dirençli olan mikrop, özellikle ‘kistik fibrozis’ adı verilen genetik hastalığa sahip olan hastaların bronşlarında yerleşiyor ve akciğerlerde hasara yol açıyor.
Su, toprak ve tozlarda bulunan bu mikrobun tüberküloz ve cüzzam hastalıklarına yol açan mikobakterilerle ‘uzaktan akrabalığı’ var; ilaçlara ve tıbbi aletlere bulaştığı da biliniyor.
Lancet isimli tıp dergisinde yeni yayınlanan bir araştırma mikrobun sadece dolaylı yollarla değil insandan insana geçebileceğini de gösterdi (1).
M. abscessus, deri ve deri altı yumuşak dokuda iltihap yapabiliyor; açık yaralar ve steriliteye dikkat edilmeden yapılan enjeksiyonlar da enfeksiyon riskini artırıyor.
Ben de yakın bir zamanda akciğerlerinde iki taraflı yaygın bronşektazi olan genç bir hastada bu mikrobun sebep olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyonu tablosu görmüştüm.
Bu mikropların yol açtığı enfeksiyonların duyarlılık testlerine göre birden fazla antibiyotiğin bir arada uzun süre tedavi edilmesi gerekiyor (2).
Gelelim neticeye
BİR: Çok sıkı uygulanan enfeksiyon kontrol yöntemlerine rağmen insandan insana bulaşma alınan tedbirlerin yeterli olmadığını ve mutlaka yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
İKİ: Eften püften sebeplerle hastaneye gitmek ve yatmaktan, mutlaka gerekli olmayan teşhis ve tedavi için yapılan tıbbi girişimlerden uzak durmakta fayda var.
ÜÇ: Başta biz doktorların antibiyotikleri gelişigüzel yazmayı, halkımızın da kafasına göre antibiyotik almayı tez elden bırakması gerekiyor.
KAYNAK
1. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)60632-7/abstract