Bu Çekirdekleri Sakın Çöpe Atmayın..
Bir yıldır İstanbul pırıl pırıl.. Karadeniz Bölgesi gibi oldu Marmara, 3 günde bir yağmur yağıyor. O kadar bol yağdı ki barajlarımız taştı, kapakları açan yetkililer, dere yataklarındaki vatandaşları uyarıyor sele kapılmayın diye..
Ne kadar ilginç değil mi, bir zamanların hava fısıldayan musluklarından, şimdi suyla coşan çeşmelerine geldik çok şükür ilahi rahmetlerle.
Bu yağmur bereketi İstanbul’a has değil, tüm ülkemiz ve de dünya yağmurlu bir süreç yaşıyor. Hatta kimi yerlerde sel felaketleriyle de sarsılmıyor değil.
Ben size, yağan yağmurun, insanların beceriksizliğiyle zahmete dönüştürülerek nasıl doğal felaketlere yol açtığımızı bir başka makalemlede anlatacağım..
Bu makalemde, gökten gelen bu rahmetin yerdeki toprakta nasıl berekete dönüştüğünün mutluluğunu paylaşmak istiyorum.
Dünya Bilgi Kütüphanesinin tozlu rafları arasından internet e maillerime sızan bir güzel bilgi.
Dünya’ya 10 yılda bir çok yağmur yağarmış.
Bu yıl da 10 yıllık periyotdaymışız.
Bu nedenle yediğiniz ;
Kaysı, şeftali, kiraz, vişne, erik vb. meyve türünden çekirdeklerini lütfen çöpe atmayınız. Evinizin bahçesine, hatta balkontaki saksınıza yada herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün ve üzerine bir bardak su dökün.
Dikilen bu meyvaların en az yarısı yeşerip ağaç olur, diyor kütüphanenin derin bilginleri..
Eylül’den Mart ayına kadar zamanımız var, yeşili ve çevreyi seven tüm yurttaşımızın duyarlı olacağını düşünüyorum.
Bir çekirdek, binlerce ağaç demektir. Dünya da ilk sıralarda yer aldığımız erozyonu önlemedeki başarımızı da düşünürsek, yemyeşil bir ülke hayali çok da uzak değil.
Ekonomik yoldan ülkemizi yeşillendirmek için dikebildiğimiz kadar meyva çekirdeği gömelim.
Aslında yediğimiz meyve çekirdekleri büyük israflardan birisidir. Dünyanın gelişmiş ülkeleri bu çekirdekleri toplayarak, kimi öğütüp gıda sektöründe, yada ilaç sanayinde kullanırken, kimide ormanlarına can suyu olarak kullanıyor.
Bizde at gitsin çöpe..
Halbu ki ülkemiz adına küçümsenemeyecek kadar büyük bir servet...
Ülkemiz sivil toplum örgütlerinden biri olan TEMA Vakfı’nın da teşviki sevindirici ama diğer kuruluşlarında bunu desteklemesi gerekir..
Doğaya yardım etmek doğal dengeyi korumaktır. Gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacak..
Şimdiden yediği meyvesinin çekirdeğini gömen yurttaşı kutluyorum.
Mehmet BALLı Araştırmacı Yazar www.mehmetballi.com 2010
başarılarının devamını diler saygılar sunuyorum
Şubat 5th, 2010 at 13:13