content
28 Eyl

Bolu’da Tarikat-Cemaat Yurtları / Evleri

Daha önce,  AİBÜ kayıtları zamanında “Aibü’de Öğrenci Avı Başladı” diye bir haber yapmıştım. Yasak olmasına rağmen okula çıkan yurt öğrencileri, cemaat yurtlarının tanıtımını yapıyorlar, bunu bir tek güvenlikçiler bilmiyorlardı!   

Haber çok ses getirdi. Gerekli merciilere yaptığım şikayet sonucunda biraz da olsa önlem alındığını gördüm. Hatta içeriden (Cemaat yurdunun içinden) aldığım duyuma göre yaptığım haber sonrasında bazı fakültelerde kendilerine göz açtırmamışlar. Bunun için başta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yönetimini kutluyotum.

Daha önceden de tanıdıkları beni okulda fakültelerin önünde her gördüklerinde ayrı bir yere kaçarak uzaklaşmaları, psikolojilerini çok da iyi anlatıyordu. Sonuçta hukuk dışı bir iş yapıyorlardı ve bunun farkındaydılar. Tabi ne yapsınlar, emiri büyük yerden alıyorlar.

Onlara kızmıyorum...

Emirleri büyük yerlerden geliyor.

AİBÜ Kayıt Danışma yazısının altına stand açan yurt için ise henüz birşey yapıldığını duymadım. Resimle belgelememe rağmen bu konuda hiçbir adım atılmaması çok manidar!Neyse geçti bitti, yine içeriden aldığım habere göre son günlerde fazlasıyla rahatsız oldular. Yaptıkları kanunsuz işi rahatca devam ettiremediler. Bu arada da kulaklarımı çok çınlattılar.    Bu yazıdan sonra daha da çok çınlatacaklar.

Hatta bundan sonraki yazımda onlar konuşmaktan, ben kulak çınlamasından uyuyamaycağım. Malumunuz avlanan öğrenciler cemaat yurtlarına yerleştiler. Birinci sınıf öğrencilerini yurtlarına, üst sınıfa gelenleri evlerine yollayan cemaat yurtları, isteyene 3 isteyene 4 kişilik ve her birinin başında farklı bölümlerden ablalar bulunan evleri öğrencilere açıyorlar.

Fakat bu yıl, her yılki aldığım duyumlardan fazlasını alıyorum. Cemaat yurtlarından bugüne kadar çıkan ve bayramdan sonra diğer NORMAL yurtlara geçecek olan kız öğrenci sayısı geçen yıla göre çok fazlaymış. Bunun da nedeninin bu yıl daha da bir artan manevi baskı olduğunu söylüyorlar.

İki kavramı açıklayayım. Normal yurt, öğrencilere barınma ve yiyecek temin eden yurt anlamına gelir. Burada insanlara zorlama ve manevi baskı yapılmaz, namaz kılmadı, askılı giydi diye yurttan atılmaz.

Manevi baskı dediğim de şöyle oluyor.

Evdeki ablalar öğrencilere soruyor: “Namaz kılıyor musun?” Öğrenci hayır derse “Tüh, keşke kılsaydın” diyor. Evde yabancılanıyorsun, odanda yabancılanıyorsun, yanındakiler sana yabancılaşıyorlar. Eskisi kadar çok konuşmuyorlar ama küsmüyorlarda. Özellikle sabah namazlarında tüm ışıklar açılıyor, uykudan kaldırılıyorsun. Oruç tutuyor musun?” diye soruyorlar, tutmuyorsan akşam aç kalabiliyorsun. Zaten bu ikisini yapmaman, dışlanman ve açığının aranması için yeterli bir sebep oluyor.

Bu gibi olaylar başına gelen kızlarımızın içine yurttan atılabileceği korkusu doğuruluyor. Kalacak yeri olmayan veya parası olmayan kızlar ise mecburen isteklere uyuyor. Hala o yurtlarda kalan kaç kişi biliyorum “okul bitene kadar katlanacağım ama onlar gibi olmak istemiyorum ama mecburum” diyen.  Birde sohbetler var. Devlet yurtlarında kendi içlerinde, kendi yurtlarında ise yurt olarak düzenlenen. Burada neler anlatılıyor biliyor musunuz? Muhtemelen bilmiyorsunuz. Merak etmeyin bunları “F tipine hayır” diyen köşe yazarlarımızın çoğu da bilmiyor. Bir sonraki yazımda sıra bu hikayelere geliyor.

Ne demiştim?

Korkmazsanız size geleceğinizi göstereceğim. Gelecekteki öğretmenlerinizi, doktorlarınızı, idarecilerinizi, gelinlerinizi göstereceğim... 

İsimlerini de vereyim mi?

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Bolu’da Tarikat-Cemaat Yurtları / Evleri”

  1. 1
    adıbendesaklı Says:

    bence burada anlatılanlar önyargı ürünü sonuçta kimse zorlabiryerde kalmaz. bence asıl araştırılması gereken boludaki BAZI kız oğrenci yurtlarında amaçdışı olayların dönüp dönmediği...



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank