Bir Türkçe Sevdalısı Rasim Şimşek’in Ardından
Ölüm, gönül mülkünü yağmalayan can hırsızı misali, değerlerimizi birer birer ötelere aşırıyor. Bu sonsuz gidişe hiç kimse ‘dur’ diyemiyor, itiraz edemiyor. Ölüm karşısında boynumuz kıldan ince. ‘O verdi, o aldı’ diyoruz boynumuzu bükerek… Gayrisi lâf-ı güzaf…
Değerlerimiz bilgi atlasımızdan birer birer kayıyor. Gidenlerin yeri kolay dolmuyor. Yakın zaman evvel ebediyete uğurladığımız Rasim Şimşek de o bilgi atlasında önemli bir yer tutan bir Türkçe sevdalısıydı. O, binlerce öğrenci yetiştirmiş bir öğretmendi. Fakat O, bilgiyi sadece bir yerden alıp öğrenciye akran değil, bilgiyi üreten ve dönüştüren bir kişiydi.
Rasim Şimşek öztürkçe konusunda çok hassas bir insandı. O’nun Türkçeye dair kaleme aldığı kitaplarda hep bu hassasiyeti görürsünüz. Kaleme aldığı kitapların tamamının Türkçe üzerine olması da O’nun Türkçeye karşı dik ve tavizsiz duruşunu göstermektedir.
Merhum Rasim Şimşek, 1961 senesinde Kıyı dergisinin kurucuları arasında yer alan entelektüel bir insandı. O’nunla birlikte Kıyı dergisinin kurucuları arasında Ahmet Selim Teymur, Ziyad Nemli, Necmi Duman, Subutay Hikmet Karahasanoğlu ve Mustafa Beşgen de vardı. Rasim Şimşek bu dergide uzun yıllar yazılar kaleme alarak insanları Türkçe konusunda bilinçlendirdi. Fakat Kıyı, bir türlü düzenli bir yayın çizgisi tutturamadı. Bu dergi bazen yayın hayatına ara verdi. Fakat daha sonra tekrar toparlanarak okuyucularıyla buluştu. Bu dört dönem böyle sürdü. Her dönemde de Rasim Şimşek, Kıyı’nın toparlanıp yayın hayatına tekrar dönmesinde toparlayıcı ve birleştirici rolünü üstlendi. Diyeceğim o ki Şimşek’in Kıyı dergisi üzerindeki emeği büyüktür. Kıyı bir anlamda O’nun besleyip büyüttüğü bir evlat gibidir.
O, KTÜ’ deki görevinden emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşerek yayıncılık işine girmişti. Şimşek Yayınları bünyesinde ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak Türk Dili, Kompozisyon ve Edebiyat kitapları hazırlıyordu. Bu kitaplar uzun süre okullarımızda seçmeli kitaplar olarak okutuldu. Bugünkü nesiller, O’nun yeni ve farklı yaklaşımlarından yararlandı.
O’nun icraat bakımından zengin bir biyografisi vardır: Trabzonlu eğitimci-yazar Rasim Şimşek, 1934 yılında Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinin Şahinli Köyü’nde doğmuştu. Trabzon Erkek Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra, İstanbul Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun olmuştu. Kayseri Mimar Sinan İlkoğretmen Okulu’nda (1958-1960), Trabzon Erkek Öğretmen Okulu’nda(1964-1980) ve Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik ve idarecilik yapmıştı. Daha sonra, Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) İİBF’de ve KTÜ Türk Dili Bölümü’nde öğretim görevlisi ve yönetici olarak uzun yıllar çalışmıştı.
Türkçe Öğretmeni olan Rasim Şimşek, 1980 öncesi Türk Dil Kurumu’nda üyelik görevinde bulundu; faydalı çalışmalara ciddi katkıları oldu. “Türkçe Anlatım”, “Örneklerle Türkçe Sözdizimi” gibi eserleri O’nun, kütüphanemdeki hatıraları olarak duruyor. Bu eserler ‘malûmu ilâm’ cinsinden eserler değildi. O; Türkçeye, kompozisyona ve sözdizimine yeni anlamlar, yorumlar ve yaklaşımlar getirerek apayrı bir zenginlik katmıştır. Bunların yanında Rasim Şimşek tarafından hazırlanan “Trabzon Belediye Tarihi”, “Atatürk’ün Trabzon Konuşmaları” adlı eserler de alanında ilk olmaları hasebiyle çok mühim ve özgün eserlerdir.
Merhum Rasim Şimşek’in Kıyı dergisinin dışında Trabzon İlköğretmen Okulu öğretmen ve öğrencileri tarafından çıkarılan Çakıl dergisinde de yazıları yayımlanmıştır.
Bu fani dünyadan sonsuzluğa göçen Rasim Şimşek, ömrünün son dönemlerinde hastalıklardan çok muzdaripti. Yedi yıldan beri doktor kapılarında dolaşıyordu. Kan kanseri hastalığı O’na aman vermiyordu. O zamanlar oğlu Uzman Dr. Ersin Şimşek, Düzce Sağlık Müdürüydü. Doktor oğlunun yanına gitmişti. Orada hastaneye yatmıştı. Fakat gün bitmiş olacak ki tedavilerin hiçbiri işe yaramadı. O, 16 Eylül 2010 Perşembe günü aramızdan ayrıldı. İstanbul’da, Pendik’te toprağa verildi. O şimdi Trabzon’dan çok uzaklarda son uykusunu uyumaktadır. O; geride öğretmenliğini yaptığı binlerce öğrenci, yüzlerce yazı ve birçok kitap bıraktı. O, bu eserleriyle yaşamaya devam edecektir. Allah rahmet eylesin…