Bilişim Dünyası İş Olanakları
Bilişim sahasının diğer pek çok sahay göre avantajları vardır. Bunun sebebi, artık herkesin, her iş kolunun Internet’te olması. Hal böyleyken, bilişim her sahaya girebilmişken bilişimcilere de çok ihtiyaç doğacağı-doğduğu aşikar.Bir bilişimci nasıl davranmalıdır?:
Bilişim mesleğinin içinde pek çok alt dallar mevcuttur. Programcılık açısından baktığınızda… pek çok programlama dilinin olduğu görülmektedir. Örneğin: C#, Php, ASP… ve bunların da ötesinde .NET platformlu programlama sahaları.
Eğer ki bir bilişimci değişik kurumlara –örneğin şirketlere, derneklere..- İnteraktif programlar yazmak istiyorsa yukarda adı geçen programlama dillerinden bir tanesini iyi bilmelidir. Pek çok dil bilmek programcıya bir avantaj sağlamaz; bir dili iyi bilmek her zaman daha avantajlı bir durumdur. Bilişimci, seçtiği dil konusunda sürekli kendini geliştirmeli ve ayrıca başka programcıların da işlerini nasıl yaptıklarını izlemelidir. Bunlara ek olarak; piyasanın ihtiyaç duyacağı-duyabileceği İnteraktif Programları da görebilmelidir.
Bilişimci, programlama sahasında karar kıldıysa, bir dili iyi öğrenmeye karar verdiyse, sonrasında şu tür işler de yapabilir:
Başka kurumlara site-program yazmaz da, kendine ait bir site-sistem kurar ve kendi sistemini sürekli geliştirir. Örneğin bir programcı Php dilinde uzmansa, bir sosyal paylaşım sitesi yazabilir ve insanları oraya çekmeye çalışarak oraya eklenti olarak farklı iş sahaları oluşturabilir. Veya, ticareti yapılabilecek bir ürün gurubu bularak bu ürün gurubunun satışını yaptığı bir site kurabilir.. ve elbette ki, programcı yönü de oldu için, sitesini sürekli geliştirir ve daha çok insana ürünlerini sunmak için çalışabilir.
İş olanaklarına devam edelim…
Bilişimci, eğer ki programcılık sahasında ilerlemek istemiyorsa şu sahalara yönelebilir:
Teknik servis sahası:
Şirketler, kurumlar kendi bünyelerindeki Bilgi İşlem merkezlerine eleman aramaktadırlar. Aradıkları eleman türleri içinde Teknik servisten anlayan kişiler de olmaktadır. Büyük bir fabrikanın bilgisayar siteminin bakımından sorumlu bilişimciler de aranmaktadır.
Bilişimci bu bahsettiğim ikinci sahada iş düşünüyorsa, halen okulunda okumaktayken, iş ilan sitelerinde ne tür elemanlar arandığına bakmalı ve okulunda okuduğu süre içinde kendini bu sahada geliştirmelidir.
Bilişimci, bu bahsettiğim iş türünü şu şekilde de geliştirebilir: Bir bilgisayar şirketi kurar ve bulunduğu bölgedeki başka iş sahalarındaki şirketlerin-kurumların bilgisayar sistemlerinin bakım-onarım işlerini alır. Bu iş türünde gelecek vardır çünkü şirketler-kurumlar Internet’te işlerini geliştirdikçe karşılarına çıkabilecek bilgisayar sorunları ile ciddi şekilde ilgilenecek ve güvenilir bakımcı-kontrolcü şirketler arayacaklardır. Ve zaten şu an bile aramaktadırlar. Gelecekte ise (3-4 yıl içinde) bu iş türü daha popüler olacaktır.
…
İş türlerinin sayıları artırılabilir. Bilişim sahasında artan iş türlerini iyi anlamanın yolu özellikle bilişim dünyasında iş ilanlarının verildiği sitelere bakmaktır. Aşağıdaki adı geçen site iyi bir örnektir. Bilişim dünyasında ne tür sahalarda elamana ve iş türüne ihtiyaç vardır?, buna iyi bir örnektir. Bu siteyi şöyle de değerlendirmek mümkündür: “Bir bilişimci olarak kendi işimi kurmak istesem, ne tür bir sahada iş kurabilirim?”
http://www.bilisimkariyer.com/