Bilimsel Eksen Dergisi’nin 6. Sayısı
Ankara’da üç ayda bir yayımlanan Uluslar arası hakemli sosyal bilimler dergisi ‘Bilimsel eksen’in 6. sayısı, değerli dostum Hayrettin İvgin tarafından bana ulaştırıldı.
Derginin sahibi: Hayrettin İvgin, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Erhan İvgin, Editör: Ömer Ünal, Redaktör: Doç. Dr. Nezaket Hüseynova, Yayın kurulu, hakem kurulu ve yurtdışı temsilcilikleri var Bilimsel Eksen Derginsin.
Dergi içeriğinde imzaları bulunanlardan bazılarının sıralanışını şöyle yapmak istiyorum: Prof.Dr. Taciser Onuk, Samire Patzer İsmailova, Dr. Yaşar Kalafat, Hayrettin İvgin, Edit Tasnadi vd.
Dergi içinde imzaları bulunanlardan bazılarının cümleler itibariyle ortaya koyduklarından örnekler:
1. Başbakanlık Atatürk Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının dört yılda bir düzenlediği Uluslararası Türk Kültürü Kongresinin altıncısı dönemin Cumhurbaşkanı sayın Ahmet Necdet Sezer’in yüksek himayelerinde 21-26 Kasım 2005 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Beşinci ve altıncı kongrelerin AKM Başkanlığın sırasında düzenlenmiş olması, hayatımızın en önemli olaylarıdır diyebilirim (Prof. Dr. Taciser Onuk, Sayfa: 10)
2. İran Türkmenlerinde gelin eve gelince, bir siniye lavaş olarak bilinen açık ekmek, tandır ekmeği sıralanır ve yeni gelinin onları toplaması istenir. Bu uygulama ile gelin elinin bereketli olacağı inanılır.
Karay Türklerinde Orak Toyu uygulaması vardır. Karay inançlı halkın hepsinin katıldığı bereket içerikli bu toy sonbaharda yapılır. Toplanılan başaklardan daha ziyade buğday başaklarından bir demek ve ekin çelengi yapılır (Dr.Yaşar Kalafat, Sayfa: 50)
3. Vezirköprülülerin 1943 yılında merkezi hükümetten üçüncü isteği İktisat Vekilliğinden (Ekonomi Bakanlığı) olmuş. Ne istediklerini biliyor musunuz?: Giyecek, elbise fiyatlarında tenzilat (indirim) yapılması.
Vezirköprü 1943 yılında yine Boyabat-Vezirköprü arasında Kızılırmak üzerinde bir köprü inşa edilmesini istemiş. Bayındırlık (Nafia) Bakanlığının cevabı olumsuz değil, hatta inkişaf (keşif)evrakı tekemmül (olgunlaşma kemale erme, tamamlanma) ettirilerek aynı yıl içinde inşasına başlanacağı cevabı verilmiş. Ancak biliyoruz ki, bu köprü 1950 yılında yapılabilmiştir (Hayrettin İvgin, Sayfa: 106)
4. Kazakistan Cumhuriyetinin 2015 yılına kadar eğitim vermeyi geliştirme yasasında, Çağdaş yüksek öğretim sisteminin ilk görevi, yüksek tahsilli uzmanları ivedilikle hazırlamayı ve onu ayrı olan olarak anlamayı amaçlayan yeni kalite ve toplumsal statü, eğitim ve yatkınlık sağlamaktır, diye yazılmıştır (Doç. Dr. Şolpan abilgazıkızı Akbeyeva, Sayfa: 130).
GÜNÜN SÖZLERİ
1. Bozulan dostluktan sonraki nefret, meyvelerin en öldürücüsüdür. (G. E. Lessing)
2. Ne kadar çok söylersen karşındaki o kadar az hatırlar. Az söyle de kazancın çok olsun. (Fenelon)
3. Güzel gençler doğanın rastlantı sonucu yaratılmasıdır; güzel yaşlılar yaşlanmasını bilen sanat eserleridir. (Walter Winchell)