Bilimde Türkiye – İran Karşılaştırması
İran üzerindeki ambargonun kalkmasıyla gözler bu ülkeye çevrildi.
Yıllardır ambargo altında yaşayan İran, bilimsel araç gereç edinme konusunda da büyük sıkıntılar yaşayınca, pek çok cihazı da kendileri üretmeye başlamış.
İran, çok önemli bir yüksek teknoloji alanı olan nano teknoloji konusunda uluslararası dergilerde yayımlanan makale sayısına göre dünyada 7. sırada.
Türkiye ise 20. sırada.
Bu nano makalelere yapılan atıflara göre sıralamada ise İran 5 bin 43 atıfla 9. sırada.
Türkiye ise bin 313 atıfla 23. sırada…
Arada önemli bir fark olduğunu görmekteyiz.
Özetlersek; nano teknoloji, biyokimya, genetik, moleküler biyoloji ve enerji konularında İran’ın Türkiye’den önde olduğunu görmekteyiz.
İran’ın eğitim harcamalarının ulusal gelir içindeki payı yüzde 4.7, bizim ise 2.9 (2014). Bu eğitilmiş insan gücüne verdikleri önemi gösteriyor.
İran’ın toplam imalat sanayi ihracatı içerisindeki yüksek teknoloji payı bizim iki katımızdan fazla. Biz yıllardır yüzde 2’nin altındayız.(Kaynak; Bayram Ali Eşiyok, CBT, Sayı;1140)
Bu gösterge ülkelerin yüksek teknoloji gelişmişlik düzeyini gösteriyor. Bizim milli gelir içindeki Ar-Ge harcamamız ise İran’dan biraz daha yüksek. Bu da, İran’ın Ar-Ge harcamalarını daha verimli ve etkin kullandığını gösteriyor.
Çünkü biz daha fazla Ar-Ge harcaması yaptığımız halde, buradan ya yüksek teknoljili ürün yapamıyoruz, ya da bu sonucu ihracata yansıtamıyoruz.
Hem bölgesel barış ve gelişmeye, hem de dünya huzuruna ve insanlık saadetine önemli katkılar verebiliriz.