content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

12 Tem

Bilgi ve Kendini Geliştirme

Bilgi insanı geliştirir, büyütür, yüceltir. Olgunlaştırır. Bilgili insan dolu başak gibidir. Bilgi paylaştıkça değerlenir. Çoğaldıkça kıymeti artar. Hazine bonosu değil ki kasalarda saklansın. Bilgiye değer kazandırmanın en önemli yolu paylaşarak çoğaltmaktır. Ne kadar çok insanla paylaşırsanız o kadar değer kazanır. Bilgi ukalalık, kendini beğenmişlik ve kaprise yenilmemeli olabildiğince alçak gönüllü ve hoş görüyle bütünleşmelidir.

Bilgi Sözlük anlamıyla , araştırma, öğrenme ve gözlem yoluyla, deneylerle elde edilen her türlü gerçek, malumat ve kavrayışın tümüdür. Bilgi, birçok farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Teknolojide, ilim ve Sosyal olaylarda, karar ve eylemler için uygulanmaya hazır yüksek değerde bir enformasyon şeklidir. Bilgi kişinin genelde deney ve tecrübelerin bileşiminden oluşur. Yaşanan ve yaşanması mümkün olan Sosyal olayların nedenlerini doğru bir şekilde kavramamıza ve en doğru ya da en güzeli seçmemize yardımcı olan anlama, kavrama ve Akıl yürütme aşamalarında isabetli karar almamız bilginin sistematik bir biçimde işlenmesi, gözlem ve tecrübelerle yeniden şekillendirilmesi halinde mümkün olabilir.

 Bilgisiz bir kimse, savaş davuluna benzer, sesi çok, içi boştur. (Sadi) Bilgisizlik kolay ve rahat elde edildiği için çoğunluk bilgisizdir. (La Bruyere) Boş kap, dolu fıçıdan çok ses çıkarır. (John Lyly) Büyük cinayetler ancak büyük cahiller tarafından işlenmiştir. (Voltaire) Cahil ile sohbet etmek güçtür bilene, Çünkü cahil ne gelirse söyler diline. (La Edri) Cahil ile sakın latife etme. Dili zehirli olduğundan gönlünü yaralar. (Hz.Ali r.a.) Cahil insan kendi kendinin bile düşmanıdır; başkasına dost olması nasıl beklenir. (Sokrates) Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol. (Mevlana) Cahil kral taç giydirilmiş eşektir. (İngiliz Atasözü) Cahil sual sormaz. (Benjamin Disraeli) Cehalet, dertlerimiz için tesirsiz bir ilaçtır. (Seneca) Cehalet insanın isteyerek talihsizliğe talip olmasıdır. (G.İpsen) Cehalet öyle binektir ki, üzerine binen zelil olur, arkadaşlık yapan yolunu kaybeder. (Hz.Osman r.a.) Hareket halindeki cehaletten daha korkunç hiçbir güç yoktur. (Bernard Shaw) İnsanın cahil olduğunu bilmesi, ilme atılmış ilk adımdır. (Benjamin Franklin) İnsanların en cahili, ahiretini başkasının dünyası için satandır. (Hz.Ömer r.a.) Öğrenmek pahalıdır ama cehalet ondan da pahalıdır. (Henry Clausen)

İnsanlar kulaktan dolma doğrumu yanlış mı diye araştırmadan, yargılamadan, sorgulamadan bazı şeylere inanırlar. Ve nedense bir anlam ifade edip etmediği kime neye göre doğru ya da yanlış olduğunu önemsemediği içinde hatalara her zaman zemin hazırlarlar. Beyinleri içinde bulundurduğu ön yargılı sistemden yarar değil zarar görürler. Araştırma öğrenme zahmetine girmezler kolay olanı seçerler. Sonuç ise yanlış karar ve seçimlerdir. Cezası ise hayat boyu ödeme ve telafisi bazen imkânsız durumlar. Böyle durumlarda en ağır fatura kesilir ve en ağır bedeller ödenir. Tabiî ki kişi ve yakınları öder.

Bilgi kendini geliştirmeyle birleşmelidir. Bilgisi doğrultusunda kişi kendini geliştirmelidir. Gelişim insanın olmak istediği ve belirlediği bir kişisel durumu elde etmek için gerçekleştirdiği değişim sürecidir. İstenilen yere, hedefe ulaşma çabasıdır. Yapılmak istenen konu ne olursa olsun araştırma, tecrübe, deneyim bilgiden geçtiği unutulmamalıdır. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır der atasözümüz. İnsanın içinde öğrenme isteği olsun yeter ki. Bilgili olmak diploma sahibi olmak anlamında değildir. Diploma sadece cehaleti giderir eşeklik baki kalır. İnsani değerlerini kaybetmeden kendini geliştirmek zorundadır. Nasıl anılmak istiyorsanız öyle olun. NEVİN KILIÇ

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank