Belde Belediyeleri Kapatılmamalı, Varlığına Devam…
EVET bugünkü manşet haberimiz çok tartışılacak. Bugünkü manşet haberimizi 'bayramdan önce mi sonra mı yapalım?' diye çok düşündüm. Bayramdan önce haberin güme gidebileceğini, bayramdan sonra ise hakkının verilerek tartışılacağını bilerek haberi bugüne erteledik.
Haberle ilgili bu hafta ve önümüzdeki günlerde eski ve yeni belediye başkanları ile Gerçek TV'de tartışmaya devam edeceğiz.
Bayramdan önce görüştüğüm bölgemizde AK Parti içersinde oldukça etkili ve partinin üst kademesinde görev yapan iki kişiyle yaptığım görüşme sonrasında uzun süredir konuşulan belde belediyelerin kapatılmasıyla ilgili açıklama yaptılar. Yazılmamak kaydıyla konuştuk. Ancak yazılmamak kaydına ilk defa haberin önemine dikkat çekerek uymuyor ve kişilerin isimlerini yazmıyorum.
İstanbul'a 5 veya 7 yeni ilçe geliyor
AK Parti'nin üst düzey yöneticisi, İçişleri Bakanlığı nezdinde belde belediyelerin kapatılması ve İstanbul'da ilçe belediye sayısının 5 yada 7 artırılmasının çok büyük sorun yaratmayacağını, ancak belde belediyelerin kapatılmasının düşünüldüğünü, 2005 yılında çıkarılan belediyeler kanununda 4., 8., 11. ve 12. maddelerde bu durumun açıkça belirtildiğini söyledi.
Uzun süredir böyle bir çalışma yapıldığını ifade eden AK Parti yetkilisi, İstanbul'da belde belediyelerinin ilçe belediyesi yapılarak birleştirileceğini ve ilçe sayısının 37 olabileceğini, yapılan çalışmanın birkaç ay içerisinde tamamlanarak TBMM'ne getirileceğini ifade etti.
Bayraktar'ın çalışmadan bilgisi var mıydı?
İşte tamda burada TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın konuşmasının durup dururken yapılmadığını ve kamuoyu oluşturmak için açıklama yapıldığını anlıyordum.
Bayraktar'ın İstanbul için özel bir yönetim anlayışı düşünmenin ihanet olduğunu dair açıklama yapması, kaçak inşaatlardan belde belediyelerinin sorumlu olduğunu belirterek belde belediyelerinin kapatılmasını istemesinin yanlış olduğunu daha önce belirtmiştik
Açıklamanın ardından Bayraktar'ın, 2009 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti'den aday adayı olduğunu öğreniyorduk.
Esenyurt, Avcılar'a mı bağlanacak?
Sonrasında ikinci isimle yaptığımız görüşmede bölgemizle ilgili asıl bombayı patlatıyordu. Bölgemizde Çatalca, Silivri ve Büyükçekmece beldeleri birleştirilerek üç yeni ilçe oluşturulması düşünülürken bir başka düşünülen çalışma ise şuydu.
Esenyurt'un ilçe yapılmayarak, Yakuplu, Beylikdüzü, Kıraç ve Bahçeşehir beldelerinin de kapatılarak Avcılar ilçesine bağlanmasının düşünüldüğü ve bu yönde çalışma yapıldığı anlatılıyordu.
Şayet Avcılar olmaz ise, yıllardır düşünülen ancak gerçekleştirilemeyen Esenyurt'un ilçe yapılacağı; Yakuplu, Beylikdüzü, Kıraç ve Bahçeşehir belediyelerinin kapatılarak şube müdürlüğüne dönüştürülmesi düşünülüyordu.
Kapatma kararı hayal kırıklığı yaratır
Gürpınar, Tepecik, Mimarsinan ve Kumburgaz beldelerinin de Büyükçekmece ilçesine bağlanması düşünülüyordu. Bunlar gerçekleşir mi? Zor olduğunu düşünüyorum. AK Parti'nin belde belediyelerini kapatma isteğinin en çok kendi teşkilatlarından tepki geleceğini görebiliyorum. Düşünün İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve belde belediyeleri ile toplam 74 belediye var.
İstanbul'da ilçe sayısının 37'ye çıkarılması demek, Büyükşehir Belediyesi ile beraber 38 belediye olması, 36 belediyenin kapatılması demek.
Bu ise 36 belde teşkilatının kapatılması ve yüzlerce belediye başkanı, belediye meclis üyesi aday adayı olmayı düşünen partiye gönül vermiş, partililerin hayallerinin karartılması demek. İşte bunun için bu uygulamanın çok sancılı olacağını hatta gerçekleşmeyebileceğini düşünüyorum.
Belki İstanbul'da bir iki küçük belde belediyenin kapatılabileceğini çünkü bunların sorun yaratmayacağı düşünülebilir.
AK Parti üst düzey parti yöneticisinin dediği gibi, zorluklara rağmen belde belediyelerinin kapatılması, kapatılan belde belediyelerinin yerine 5 yada 7 ilçe belediyesinin oluşturulması sancılı bir süreç.
Görülen o ki, 2008'in şubat ayından itibaren belde belediyelerinin kapatılması ve İstanbul'da ve ülkenin değişik yerlerinde yeni ilçelerin oluşturulmasının düşünülmesi büyük tartışmalara neden olacaktır.
Parti yetkilileri bunun yazılmamasını isterken en büyük nedenlerinden biride şuydu. Tartışmaların erken başlayarak, belde belediyelerinin kapatılma projesinin engellenebileceği düşüncesiydi. Bense bunu yazarak tartışmaya yeni bir boyut katıyorum.
Belde belediyeleri kapatılmamalı
Benim düşüncem ne mi? Bırakın yerel belediyelerin kapatılmasını, Fransa'da olduğu gibi binlerce yerel belediyenin kurulmasından yanayım.
Daha demokratik, yerinden ve etkili yönetimlerin oluşturulabilmesi için belde belediyelerinin sayısının azaltılması değil, aksine yetkilerinin artırılarak çoğaltılması gerektiğine inanıyorum.
Muhtarlık olabilecek belediyelerin kapatılmasını, nüfusu 50 binin üzerine çıkmış belde belediyelerinde ilçe belediyelerine dönüştürülmesinin de yerinde olacaktır.