content

16 Eki

Bazıları Neden Solaktır?

Solaklık, hareketlerde, ince işlerde ve görsel, işitsel algılamalarda kendiliğinden vücudun sol yarısının kullanılmasıdır.

Solaklar yazı yazarken, resim yaparken sol ellerini; topa vururken, tekme atarken sol ayaklarını; göz kırparken sol gözlerini; telefonla konuşurken sol solak oabamakulaklarını kullanırlar.

Solakların toplumdaki oranı, ülkeden ülkeye değişmekle beraber, dünya nüfusunun yüzde 6-13’ ünün, ortalama olarak da yüzde 10’unun solak olduğu tahmin ediliyor.

Solaklık erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür; anneleri solak olan çocukların solak olma ihtimalleri daha yüksektir.

Ülkemizde yapılan bir araştırmada, solakların oranı yüzde 5.5 olarak bulunmuştur.

Solaklık neden olur?

Solaklığın oluşumu konusunda pek çok teori vardır; bunlar içinde en çok yaratılış ve alışkanlık teorileri gözdedir.

Yaratılış teorisini savunanlar, solaklığın soyaçekim, iç organların eşit olmaması, vücudun her iki tarafındaki temiz kan damarlarının aynı hızla gelişmemiş olması, kol kemiklerinin aynı büyüklükte olmaması ve çocuk henüz doğmadan ana rahmindeki duruşunun yarattığı farklılıklardan kaynaklanabileceğini ileri sürerler.

Alışkanlık teorisi ise, çocuğun sağ veya sol elini kullanmasını, öğrenmeye, yani ana-babanın ya da bakıcısının çocuğa verdiği alışkanlıklara bağlar.

Bu teorilere göre, solaklık anormal bir durum değildir.

Patolojik solaklık

Solaklık bazı kişilerde patolojik bir durum, yani bir hastalık olarak kabul edilir.

Bunun da, bebeğin anne rahminde gelişimi sırasında karşılaştığı beyin hasarından kaynaklanabileceği düşünülüyor.

Genel olarak, beynin sol yarısı sağa göre daha yavaş geliştiğinden, beynin oluşumu sırasında ortaya çıkan bir problem beynin sağ yarısının hâkim olmasına, bu da solaklığa neden olur; çünkü beynin sol yarısı vücudun sağ tarafını, sağ yarısı da sol tarafını kontrol eder.

Son yılların en ilginç teorisi ise, solaklığın fetüsün anne karnındaki gelişimi sırasında fazla miktarda testosteron oluşumu ile ilgili olabileceğini iddia ediyor.

Erkeklik hormonu olan testosteron fazlalığında ya da testosterona aşırı duyarlılık durumunda beynin sol yarısının gelişmesinin yavaşladığı ve beynin sağ yarısının hâkim olduğu ve bunun da solaklığa yol açtığı düşünülüyor.

Solaklığın erkeklerde daha çok görülmesi de testosteronla ilgili teoriyi destekliyor. Ayrıca, testosteron timüsün ve talamusun gelişimini de etkileyerek oto-immun ve alerjik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.

İngiliz bilim adamları insanların solak olma ihtimalini artıran geni bulduklarını açıkladılar.

Habere göre, `LRRTM1` adlı gen, beynin hangi bölgesinin, konuşma ve duygulanma gibi görevleri yerine getireceğinin belirlenmesinde rol oynuyor.

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank