Bayan Şairler ve Sorunları Zirvesi
Değerli okurlar. Ülkemizde şairlerimizin, başta kitap yayınlama, yayınevi bulma ve telif haklarını koruma, bu konuda hangi kurum ve kuruluşlara başvurulması gerektiğini bilememe v.s olmak üzere, birçok sorunla karşı karşıya kaldığını hep duymuşuzdur. Şunu söyleyebiliriz ki bayan şairlerimizin de tüm bu zorluklara ek olarak, şiir yazarken, yayınlarken ve toplumda kabul görülme sırasında birtakım sorunlarla karşılaştığı ve bu sorunları çoğu zaman dile getiremedikleri de bir gerçektir.
Bayan şairlerin bu ve benzeri sorunlarına ışık tutabilmek adına, Ankara’da 26 Kasım 2008’de değerli şair ve güfte yazarı İlter Yeşilay’ın katkıları ve çalışmalarıyla, Meclis Başkanımız Sayın Köksal Toptan’ın muhterem eşleri ve şair, Sayın Saime Toptan’ın öncülüğünde yapılan şiir ve sohbet toplantısı Meclis Başkanlığı konutunda, saat 13.00’de gerçekleştirildi.
Saime Hanım, memleketi Bartın’a özgü yemekleri büyük bir özenle konuklarına sunduğu sofrada, ŞİİRDE YAŞAMAK adlı ilk şiir kitabından ÇOCUKLUK GÜNLERİ adlı şiiri okuyarak toplantıyı açtı. Diğer sanatçı hanımlar da sırayla kendi alanlarında yazmış oldukları şiirlerini okudular.
Toplantının konukları (Faika Sarp, Cansın Erol, Neriman Saryal, Ayten Çınar, Sevinç Atan, Özgen Kılıçarslan, Berran Yalçın, Nur Ersen, İlter Yeşilay) yayıncı, söz yazarı, program yapımcısı, emekli edebiyat öğretmeni, ozan sıfatları taşısalar da ortak özellikleri şair olmalarıydı. Ölümsüz eserlere imza atan “Hüzün deli dalgalar gibi vurur gönlümün sahiline, Hoş geldin gönül bahçeme bahar yüzlüm hoş geldin” şarkılarının söz yazarı Cansın Erol ve birçok şiir kitabına imza atan ve AŞKAISMARLADIK isimili kitabın da yazarı olan, Program Sunucusu Faika Sarp Hanımefendiler toplantıya İstanbul’dan katılmışlardı ve diğer katılımcı sanatçılar gibi onlar da değerli fikirleriyle toplantıya yön verdiler.
Yemek sürecinde tek tek söz alarak bayan şairlerin toplumda ve şiir camiasında karşılaştıkları sorunları dile getirdiler. Bu konudaki en büyük sorunun, şiirlerinin ve yazdıklarının yakın çevreleri tarafından zaman zaman yanlış algılanması ve farklı değerlendirmelere yol açmasıydı.
Bunun dışında şiiri öğrencilere sevdirebilmek için okullarda şiir etkinliklerinin yapılması, şairlerimizin bayan ya da erkek olarak bir ayırıma gidilmeksizin toplumda kabul görmesi gerektiği konularına da değinildi. Ayrıca ülkemizde yapılan önemli şiir etkinliklerine bayan şairlerin katılımının az olmasının veya hiç olmamasının, bu konuda bir koordinasyon eksikliği ile ilgili olduğu dile getirildi. Konuklar ve Saime Toptan, karşılıklı olarak bu sorunların ne şekilde çözümlenebileceği, ortak çözümlerin nasıl üretilebileceği konusunda fikir alışverişinde bulundular. Saime Hanım onların sorularını dinlerken kendi fikirlerini ve düşüncelerini de ortaya koyarak ileriye yönelik bazı çözüm önerileri sundu ve ne şekilde destek verebileceğini açıkladı. Toplantıda umut verici proje taslakları oluşturuldu ve bu konuda yapılacak çalışmalara dair sözler alındı.
Bu toplantı, ilk olması nedeniyle çekirdek bir toplantı olarak kayda geçti ve gelecekte çok ses getirebilecek olan güzel şiir etkinlikleriyle değişik illerde çalışmalar yapılabileceği, daha çok bayan şairi de içine alarak büyüyeceği açıklandı.
Konuşmalar sırasında ara ara, konuklar kitaplarını Saime hanım’a ve diğer arkadaşlara imzalayıp sundular. Katıldığı güfte ve beste yarışmalarında yüze yakın ödül alan Değerli Güfte yazarı ve şair Sevinç Atan, içinde sözleri kendisine ait olan eserlerin bulunduğu Türk Sanat Musikisi CD’sini Saime Hanım’a takdim etti. Türk Sanat Müziğinin giderek kaybolmaya yüz tuttuğunu, buna ilişkin programları televizyon kanallarında daha sık görmek istediğini dile getirdi.
Toplantı sonunda Ozan Ayten Gülçınar sazı ile, sözlerini kendi yazdığı türküleri seslendirdi. Taşlamalar ve güzellemeler okudu.
Konuklarını samimi ve güler yüzle karşılayan Saime Hanım yine aynı samimiyetiyle uğurlarken onlara katılımlarından dolayı günün anısına birer armağan takdim etti.