Başımızdaki Afrika Kuşu
Ne zaman ihracatta kriz sinyali alsak, hemen bir çağrı yapılır: “Alternatif pazarlara yüklenelim”
Sahi ne oldu o alternatif pazarlara, özellikle de ilk sırada gösterilen Afrika’ya. Tamer Taşkın’a soralım. Fahri konsolos ama bana göre Güney Afrika Büyükelçisi, ülkesi için Taşkın kadar çalışmıyordur!
Her ay 10-15 günü eşiyle Afrika’da geçiriyor, 4-5 ülke geziyorlar. Krallar gibi karşılanıyorlar. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika kıtasını da temsil eden Taşkın, Büyükelçilikler kanalıyla konferanslar, toplantılar düzenliyor. Afrika’ya beş, on kez değil tam 150 kez gitmişler. Ama dertli.
Dev kıtanın potansiyelini yeterince anlatamadığını düşünüyor. Özellikle memleketi Ege ve İzmir’e. “O kadar aç ki Afrika, oraya giden bir tüccar kesinlikle eli boş dönmez” diyecek kadar iddialı. İyi ama sözünü ettiği ülkeler bugün dünyanın ya en yoksul ya da tehlikeli bölgelerinde yer alıyor.
“Tam bu algı pompalanıyor” diyor Taşkın. Ona göre beyaz adam hala fırsatları bu algıların içine hapsediyor. O koca kıtada açlık, güvenlik problemleri elbette var ama tüm kıtaya mal edilememeli. Ama ya hastalık endişesi?
35 yılda bir kez dahi hastalanmadığını eşiyle Pasaport’ta sarı humma aşısından sonra sıkıntının yaşamadıklarını vurguluyor Taşkın.
İHTİYAÇ BÜYÜK
‘Afrika kıtasının ölüsü yeter’ diyor Tamer Taşkın ve 55 ülke, 1 trilyon dolarlık ticaret hacmi ile 1 milyar insandan söz ediyor. Onca işbirliğine rağmen kıta ile dış ticarette komik seviyelerdeyiz. Türkiye’nin 10 milyar dolar ihracat 9 milyar dolarlık ithalatı var ve bu rakam hiçbir şey değil.
Taşkın’ın ısrarla söz ettiği o büyük fırsat ne ?
Koca kıtayı, ilişkileri, ticareti ezberleyen Taşkın şunları söylüyor; “Ticareti kafasına koyanlar için her yerde ve geniş fırsatlar var. Her ülke kendine göre potansiyel taşıyor. Nijerya, Namipya, Sudan, Kongo, Güney Afrika ve diğerleri. Mesela Güney Afrika’da soğuk hava deposu yok. Traktör, tarım aletleri, süt makinaları, her türlü makina imalatçısına tüm kıtada ihtiyaç büyük. Akabinde ayyakkabı, gelinlik, deri ürünlerinde de ciddi bir pazar sözkonusu. Paraya çevirebileceğimiz bir farkımız daha var; know how. Mısır, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde biraz sanayi olsa da gerisinde bir şey yok. Tarım, yeraltı zenginliklerini ihraç ediyorlar onun dışında herşey ithalat”
KEDİDEN KORKARDI
ŞİMDİ ASLANLARLA
Tamer Taşkın’ın eşi Feyz Taşkın’la mutlu bir evliliği var. Afrika sevdası eşe de aşılanmış. “O kadar sevdiki Afrika’yı, Türkiye’de kediden korkan Feyz, Afrika’da aslanlarla poz vermeye bayılıyor” diyor.
** Gelecek yazı; dev kıtayla ticaretin yolları