Başbakan’a Amerika’ dan Desdek Geldi
Sezaryen doğuma karşı çıkan Başbakan Erdoğan’a Amerika’ dan destek geldi.
‘Archives of Disease in Childhood’ isimli tıp dergisinin son sayısında yayınlanan araştırma sezaryenle dünyaya gelen bebeklerde obezite riskinin iki misli fazla olduğunu ortaya koyuyor ve tıpkı Başbakan Erdoğan gibi ‘tıbbi bakımdan gerekli olmayan durumlarda sezaryen doğumdan kaçınılması gerektiğini’ bildiriyor.
Obezite riski 2 misli yüksek
Sezaryenle dünyaya gelen bebeklerde solunum problemlerinin ve astım, egzama ve saman nezlesi gibi alerjik hastalıkların daha fazla görüldüğünü ortaya koyan pek çok araştırma vardı.
Harvard Tıp Fakültesi uzmanları tarafından yapılan bir çalışmada sezaryen doğumun obezite riskini 2 misli artırdığı da ortaya kondu.
Araştırmacılar Boston bölgesinde 1999-2002 seneleri arasında doğan 1.255 çocuğu gebeliğin 22. haftasından 3 yaşına gelene kadar 6 aylık aralıklarla takip ettiler.
Bu süre sonunda normal yolla dünyaya gelen bebeklerin sadece yüzde 7.5’ unda buna karşılık sezaryenle doğan bebeklerin yüzde 16’ sında obezite geliştiği belirlendi.
Obezite için vücut kitle endeksi (VKİ) ve deri altı yağ birikimini gösteren deri kıvrımı kalınlığı parametreleri esas alındı.
Değerlendirmede, çocukluk çağı obezitesi için risk oluşturduğu bilinen annenin kilosu, anne sütü emme süresi ve çocuğun doğum tartısı gibi risk faktörleri hesaba katıldı.
Üç çocuktan biri sezaryenle doğuyor
Araştırmaya emeği geçen uzmanlardan Susanna Y. Huh şunları söylüyor:
“Bugün Amerika’ da her üç çocuktan biri sezaryenle dünyaya geliyor.
Yapılacak daha geniş kapsamlı ve ayrıntılı çalışmalarla sezaryen doğum obezite ilişkisi kesin olarak kanıtlanacak olursa, tıbbi olarak gerekli olmayan sezaryenlerden kaçınılması konusunda daha fazla gayret göstermek gerekir.
Şimdiden tüm doğum yapacak kadınlara sezaryenin çocuklarının obez olma riskini artırabileceği iyice anlatılmalı”.
Her 5 doğumdan birinin sezaryenle yapıldığı Staten İsland Üniversitesi kadın-doğum bölüm başkanı Maiman “ABD’ de gerçekleştirilen sezaryen doğumların büyük çoğunluğunun tıbbi gerekçelerle yapılmadığını” söylüyor ve ilave ediyor:
“Ülke çapında her 3 bebekten biri sezaryenle dünyaya geliyor ama benim sezaryen oranlarının yüzde 40’ a çıktığını bildiğim özel hastaneler var. Bunun ideal bir oran olmadığında herkes hemfikir ama bu da maalesef böyle.”
Sezaryen neden obeziteye yol açıyor?
Bunun sebep-sonuç ilişkisini inceleyen bir araştırma olmadığını vurgulayan uzmanlar, obezitenin gelişiminde vajinal yolla ve cerrahi bir girişimle dünyaya gelen bebeklerin bağırsaklarında farkı türden bakterilerin yerleşmesinin etkili olabileceğini bildiriyorlar.
Vajinal yolla dünyaya gelen bebeklerin bağırsaklarına annenin doğum kanalında bulunan “Bacteroides” bakteriler, sezaryenle doğan bebeklerde ise “Firmicute” türü bakteriler yerleşiyor.
Daha önce yapılan deneylerde bağırsaklarında “Firmicute” türü bakterilerin daha fazla bulunduğu farelerde obezite riskinin artmış olduğu ve Firmicute türü bakterileri azaltılan insanların kilo kaybettikleri belirlenmişti.
Bu bakterilerin, besinlerden daha çok enerji çekilmesini sağlamak ve ensülin direncini artıran hücreleri, enflamasyonu ve yağ birikimini uyarmak gibi özellikleri olduğu biliniyor.
Uzmanlar, bir başka ihtimal olarak da doğum sancıları sırasında salgılanan hormonların obezite oluşumunu kolaylaştırabileceği üzerinde duruyorlar.
KAYNAK:
1. http://adc.bmj.com/content/early/2012/05/09/archdischild-2011-301141.short?g=w_adc_ahead_tab