content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

17 Ara

Barolar Püfür Püfür..!

İçenlerden ziyade içmeyenleri daha fazla rahatsız eden sigara içilmesi Temmuz 2009 tarihi itibari ile özel ve resmi kurum ve kuruluşlar ile, işyerleri, taksi, vapur, kafe, bar, lokanta ve kahvehane dahil tüm kapalı alanlarda yasaklanmıştı..!
Kanunun getirdiği yasağa uymayan kişilere anında 69 lira, işletmelere ise 500 liradan 5 bin TL’ye kadar ceza verilebiliyordu ama bu yasak ve yasa Adalet saraylarındaki baro odalarının sarayın sigara tiryakileri tarafından sigara içme odası gibi kullanılmasıyla delinmiştir.

Saygıdeğer okurlar hepimizin gayet iyi bildiği gibi mesele bir olumsuzlukla mücadele için meclisin gece gündüz çalışarak yasayı çıkartması değil, uygulanmasıdır. Sigara yasağı yasası gibi uygulanmayan yasa- yasa değildir.
Adalet saraylarındaki baro odaları başta olmak üzere tüm resmi özel kurum ve kuruluşlarda sigara içme yasağı kesinlikle uygulanmıyor. Bilhassa en fazla riayet etmesi gereken adalet saraylarındaki adalet mensupları tarafından baro odaları sigara içme odası haline dönüştürülmüştür.

Hâlbuki hukuka en fazla riayet ederek halka örnek olması gereken avukatlar ve hukuk adamları içenlerden ziyade içmeyenlerin sağlığını olumsuz etkileyen sigara içme yasağına neden riayet etmezler anlamak mümkün değil!
Gerçi sigara içme yasağı sadece adalet saraylarında mı delindi. Hayır, Resmi ve özel kurumlarda durum daha da vahim. Özellikle oyunlu kahvelerde, çay ocaklarında sigara içme yasağı diye bir şey kalmamış. Sigara içme işi tıpkı eski günlerine geri dönmüş desek yalan söylemiş sayılmayız.

Hepimizin bildiği ve bileceği gibi sigara içme yasağına uymayanlara para cezaları vardı. Hatta bu cezaların miktarı dudak uçuklatan cinstendi. Fakat kimse cezalara artık aldırış etmiyorlar yalnız yinede yazılacak cezalar insanları ciddi şekilde zora sokabilir. Yalnız gözlenen o ki denetim hususunda bir takım sıkıntılar var. Aksi halde bu yasak dâhil hiçbir yasağı delmek mümkün değildir. Hâlbuki yasa ve yasak ya herkes ve her kurum için uygulanır, ya da hiç kimse ve kurum için uygulanmaz.
Buraya kadar sigara yasağını delenlerden söz ettik. Ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen sigara yasağının kesintisiz uygulandığı azda olsa resmi ve özel kurumlar var. Yasadan yana sergiledikleri tutum ve davranışları nedeniyle sigara yasağına harfiyen uyanları tenzih ve tebrik ederiz.

Buradan kamuoyu adına saygı ile yasağı eksiksiz uygulamakla yükümlü olan yetkililerimize soruyoruz. Yasayı kimin ya da kimlerin uygulayacağı belli olduğu halde bunları denetlemekle yükümlü olanlar ne yapıyor. Her gün onlarca, yüzlerce ceza kesmeleri mekân kapatmaları gerekirken, bana ne deyip havaya bakarak görmezden gelenler görevlerini hafife alarak insanlık suçu işliyorlar diyor, saygılar sunuyorum.

Ahmet Yenin
Barolar Püfür Püfür..!

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank