Balık Yağı Takviyeleri İşe Yaramıyor
Yeni bir metaanalizde, omega 3 balık yağı haplarının sadece kalp krizi geçirmiş hastalarda ve kalp yetersizliği olanlarda ölümleri önleyebileceği fakat genel nüfusun bu takviyeleri almasının faydalı olduğunu
gösteren bilimsel veri bulunmadığı bildirildi.
Amerikan Kalp Derneği’ nin yayın organı Circulation dergisinde yayınlanan araştırma kalp-damar hastalığı olmayanların kalp krizi, felç, kalp yetersizliği ve bunlara bağlı ölümleri önlemek için omega 3 hapları almalarının bir işe yaramadığını bir kere daha ispat ediyor.
Balık yağı haplarının, kalp yetersizliğine bağlı ölüm ve hastaneye yatışları yüzde 9 oranında önlediği tek bir araştırmanın sonucuna dayanıyor.
Çalışmada, ikisi 2002’ den önce 13’ ü 2002’ den sonra yayınlanan 13 randomize kontrollü çalışma esas alındı.
Bu çalışmalarda balık yemenin etkileri incelenmiyor ve çoğunda günlük 1000 miligram omega 3 balık yağı tavsiye ediliyor.
2012’ de USA’ da 18.8 milyon insanın omega 3 balık yağı hapı aldıkları tespit edilmişti.
Bizde de oltaya gelenlerin sayısı muhakkak ki her geçen gün artıyor.
Gelelim neticeye
Gıda takviyelerinin gerçek gıdaların, omega 3 haplarının balık yemenin yerini alması mümkün değildir.
Sadece kalp değil tüm hastalıkların ve bunlara bağlı ölümlerin önlenmesinde vitamin, mineral, balık yağı ve diğer abidik gubudik ot, çer-çöp ve gıda takviyelerinin hiçbir değeri olmadığını, bütün meselenin “adam gibi beslenmek” olduğunu unutmayın!
Gıda takviyelerinden açık veya gizli menfaat temin eden tüccarların ve bilerek veya bilmeden bunlara alet olanların tuzağına düşmeyin!
Kaynak:
http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/03/13/CIR.0000000000000482