Bağışıklık Sistemi için Neler Yapmalıyız?
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE BİZ
Savunma Sistemi hazırlıklı olursa ve yeterince iyi çalışırsa iç ve dış riskler hastalık oluşturmadan atlatılabilir. Bağışıklı sistemimiz için neler yapmalıyız?
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilmelidir?
1) Mevsimine ve yaşadığınız bölgenin özelliklerine göre beslenmeli.
Özellikle Sebze ve Meyve tüketimi yüksek tutulmalı. Mevsimine göre yetişen gıdaların içerikleri farklıdır. Örneğin Kış Mevsimi’nin meyveleri özellikle C vitamininden zengin, vücut direncini arttırıcı özellikteki meyvelerdir. Yaz mevsimi meyvelerinin su içeriği çok yüksektir. Bunlar iltihaplanmayla savaşan en iyi dostlarındandır. Her birinde iltihaplanmayı engelleyen magnezyum ve antioksidanlar, karotenoidler (havuç, kabak ve tatlı patateste bulunan turuncu ve sarı pigmentler) ve likopen (domates ve karpuza kırmızı rengi veren madde) vardır.
Bilim insanları bitkilerin neden böylesine sihirli olduğunu tam bilmiyor. Ancak çeşitli araştırmalar gösteriyor ki, çok miktarda sebze, meyve ve zeytinyağı tüketmeyi öneren Akdeniz tarzı diyet iltihaplanmayı engelliyor.
2) Dengeli Beslenmede mutlaka Balık ve bitkisel kaynaklı Omega–3 içerikli gıdalar bulundurulmalı.
Omega-3 yağları kalbi desteklemelerinin yanı sıra bağışıklık sistemini ve hem de sindirim sisteminide kuvvetlendirici özelliktedirler. Beslenmemizde Omega–3′ten zengin besinler olan ton balığı, somon, uskumru, hamsi, sardalye, ceviz, fındık, buğday, semizotu, ıspanak ve brokoliye yer vermelisiniz. bu ‘‘iyi yağlar’’ fazla saldırgan hale gelmiş akyuvarları sakinleştiriyor. Her hafta en az iki porsiyon balık yemelisin.
3) A vitamini ve Betakaroten’den zengin beslenme de bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Besinlerden; Yumurta sarısı, Havuç, Süt, Yeşilbiber, brokoli, kayısı, balık yağı, kırmızı et, patates, yeşil yapraklı ve sarı sebzeler A vitamini ve
Betakaroten’den zengindir.
4) Su tüketimi yüksek tutulmalı. Şekerli ve gazlı hazır içeceklerin tüketimi azaltılmalı.
5) Mineral alımını arttırmalısınız. Minerallerden özellikle demir ve çinko bağışıklık sistemini güçlendirici özelliktedir. Demirden zengin besinler; kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kereviz yaprağı, roka ve kuru kayısıdır. Çinkodan zengin besinler; tam tahıllar, ekmek, et, balık, badem ve cevizdir.
6) Kilo artışı bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olacaktır.
Bu sebeple kilosunu dengede, sağlıklı değerlerde tutmak önemlidir.
7) Egzersiz ve hareketlilik bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalarda hareketli olan veya sporla uğraşanların hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu görülmüştür. Egzersiz yapmak, iltihabı azaltmada güçlü bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Haftanın çoğu günü, 45–50 dakika orta dereceli bir egzersiz yapmak Kanser riskini de azaltıyor. Ayrıca herkesin kilosu ne olursa olsun mutlaka ter atması gerekmektedir. Dolayısıyla zayıf olmak, gizli iltihaplanmaya karşı korunduğunuz anlamına gelmez. Egzersizin yağ hücrelerini küçülttüğünü ve bağışıklık sistemini rahatlatmak suretiyle otomatikman iltihaplanmayla savaştığını söyleyebiliriz.
8) Uyku düzenine dikkat etmelisiniz. Düzensiz ve az uyku uyuyanların vücut direnci zayıfladığı için hastalıklara yakalanması daha kolay olmaktadır.
9) Stresi azaltmaya çalışın. Huzursuzluk, endişe ve depresyon yaşayan kişiler tedavi görürse iltihap riski de azalıyor. Son çalışmalara göre, psikoterapiye giden kadınlarda iltihaplanmanın azaldığı tespit edilmiş. Uzmanlar muhtemel sebebin stres seviyesinin düşmesi olduğunu söylüyor. Uzmanlara göre aslında herhangi bir şekilde stresin azalması, kronik iltihaplanmayı yenmek için anahtar görevi görüyor. Hep en kötü senaryoyu (“Bu sınavdan kesin kalacağım” ya da “Uçağı bu sefer kaçıracağım” gibi) düşünmek yerine derin bir nefes al ve olumsuz düşüncelere gerçekmiş gibi yaklaşmayı bırak. Böylece bağışıklık sistemini sakinleştirmiş olacaksın
10) Doğal ve cam ambalajlı gıda tüketim ürünleri kullanılmalı.
Gelecek Program:
İLTİHAPLA mücadeleyi kuvvetlendiren besinler neler?
Bağışıklık savaşçısı vitamin ve mineraller neler ve neredeler?
www.doktornafiz.com
Sağlıklı ve güvenli, bağışık ve barışık günler dileğiyle.....