Bağırsak Bakterileri Akıllı Telefonla Takip Ediliyor
Genome Biology isimli dergide yayınlanan ve iki deneğin akıllı telefon uygulamalarıyla bir sene süreyle yakından takip edildiği araştırmada günlük aktivitelerin bağırsak bakterilerinin (mikrobiyota) insanlar gibi yaşadıkları ve etkilendikleri tespit edildi.
Verilerin toplanabilmesi ve kaydedilebilmesi için deneklere iOS aleti ve günlük uygulaması (TapForm app) verilerek her gün ne yedikleri, ne kadar ve ne tür egzersiz yaptıkları gibi 349 farklı hayat tarzı değişkeninin kolayca kaydedilmesi sağlandı.
Uyku örnekleri, bağırsak hareketleri, tipi ve sıklığı, ruhsal ve genel durumları izlendi.
Düzenli olarak tükürük ve dışkı örnekleri alınarak mikrobiyotanın aktivitesi de takip edildi.
MIT ve Harvard’ lı bilim adamlarının mikrobiyotanın günlük aktivitelerden nasıl etkilendiğini inceledikleri araştırmanın sonuçları özetle şunlar:
BİR: Mikrobiyotada, uykudan, egzersizden ve beslenme özellikleri gibi günlük mutat aktivitelerden etkilenmeyen bir grup bakteri var, bunlar hayatı ciddi şekilde değiştiren büyük olaylardan etkileniyor.
İKİ: Denelerden biri USA’ dan bir az gelişmiş bir Güneydoğu Asya ülkesine seyahat ettiğinde mikrobiyotanın etkilendiği görüldü.
Mikrobiyotanın iki temel bakterisi olan “Bacteroides” ve “Firmicutes” grubu bakterilerin oranlarının dramatik olarak değiştiği fakat denek ülkesinde döndüğünde tekrar eski durumuna geldiği belirlendi.
ÜÇ: Bir denekte gelişen Salmonella’ lara bağlı ağır bir besin zehirlenmesi olayında mikrobiyotada bulunan bakteri tiplerinden çoğunda kalıcı bir azalma olduğu ancak daha sonra genetik olarak benzer bakterilerin bunların yerini aldığı görüldü.
DÖRT: Bir gün fazla miktarda lifli gıda yiyen bir deneğin mikrobiyotasında ertesi gün yüzde 15 değişme olduğu belirlendi.
Gelelim neticeye
Mikrobiyotanın önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.
Bağırsaklarımızda yaşayan ve çeşitli bakterilerin bir topluluğu olan mikrobiyota, her insana göre özeldir.
Mikrobiyota, bizimle bir uyum içinde yaşamakla beraber, bunun sağlığımızla da yakın ilişkisi var.
İki kişi üzerinde yapılan bu araştırmanın sonuçlarını genelleştirmek elbette mümkün değil ama bağırsaklarımızda yaşayan bu bakterilerin bizimkine “paralel” bir hayatları olduğu da anlaşılıyor.
KAYNAK
http://genomebiology.com/2014/15/7/R89