Bademcikleri Alınanlarda Crohn Hastalığı Riski Artıyor
Geniz eti, bademcik, apandis gibi organlarımıza çoğu zaman sanki ”olmasa da olur” gözüyle bakılır ve ameliyatla alınmalarına çok kolay karar verilir.
Bu organlar cerrahlar tarafından en küçük bir iltihaplanmada hemen alınsın diye yaratılmamıştır, üçü de bağışıklık sisteminin çok önemli parçalarıdır.
Journal of Gastroenterology and Hepatology isimli dergide yayınlanan yeni bir araştırma bademcikleri alınanlarda Crohn hastalığı riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor (1).
19569 kişi üzerinde gerçekleştirilen 23 gözleme dayalı araştırmanın meta-analizinde bademcikleri alınanlarda (tonsillektomi) Crohn hastalığı riskinin yüzde 37 fazla olduğu, tonsillektomi ile ülseratif kolit arasında bir ilişki bulunmadığı belirlendi.
Sigara için ayarlama yapıldığında Crohn riskinin yüzde 66’ ya çıktığı görüldü.
Crohn hastalığı nedir?
Crohn hastalığı, kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığıdır, ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde iltihaplar ve ülserler ile kendini gösterir.
En çok ince bağırsağın son bölümü ile kalın bağırsakta rastlanır.
Kesin sebebi bilinmeyen hastalık, karın ağrısı, kanlı da olabilen ishal, ateş, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, kansızlık gibi çok çeşitli şikâyetlere yol açar.
Bazı hastalarda ağızda yara, gözlerde kızarıklık, eklem ağrıları, deri döküntüsü de görülebilir.
Tonsillektomi bağırsak hastalıkları ilişkisi
Daha önce gerçekleştirilen çalışmalarda bademcik ameliyatları ile iltihabi bağırsak hastalıkları arasında çelişkili ilişkiler bildirilmiştir.
Bazı araştırmalarda tonsillektomi yapılanlarda ülseratif kolitin daha az, bazılarında Crohn hastalığının daha fazla görüldüğü sonucuna varılmış bazı araştırmalarda ise herhangi bir ilişki bulunamamıştır.
Gelelim neticeye
Bademcikler, geniz eti ve apandis bağışıklık sisteminin önemli parçalarıdır ve bunların alınmasının bağışıklıkta çeşitli sorunlar yaratması şaşırtıcı değildir.
Unutmayın, Allah bademciklerimizi hemen alınsın diye yaratmamıştır.
Kaynak:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgh.13273/abstract