Azerbaycanlı, Yusuf Hesenbey’den:
Azerbaycanlı, Yusuf Hesenbey’den: Mehebbetli Dünyamız
Yusif Hesenbey, Azerbaycanlı şair ve yazarlardan biri. 2003’lere dayanan bir merhabamız, bir tanışıklığımız var. Yenilerde bir kitabı geldi Yusif Hesenbey’in. Adı: Mehebbetli Dünyamız.
Bir şiir kitabı Mehebbetli Dünyamız. Ciltli, 400 sayfayla oluşmuş şekillenmiş, şekillendirilmiş. Kitabın Neşriyat redaktörü: Anar İsabeyli. Neşir: Gaşem İsabeyli.
Mirza İbrahimov’un bir sunuşu, önsözü var kitabın ilk iki sayfasında. Buranın bir yerinde: “Azerbaycan Edebiyatının önemli istidatlarından biri, şair, yazar Yusif Hesenbey’dir. Yusif ilme, edebiyata sönmeyen heves gösteren başarılı yazıcılardandır. Şair, Moskova’da Dünya Edebiyatı Enstitütünün Ali kurslarında tahsil almıştır. 1966 ncı yıldan serbest yaradıcılığıyla meşgül olmuş olan şair, birbiri ardına yirmiden fazla şiir toplusunu çap etmiştir” deniyor.
Yusif Hesenbeyli, heyecanlı, kararlı bir şair. Düşündüklerini toparlıyor, sıralama yapıyor, sonra mısralaştırarak sayfalara döküyor, gazete ve dergilerde yayınlarken kitaplaştırıyor.
Gözaltım var, adlı başlıklı şiiri kitabının 6 ncı sayfasında yer alıyor. 1955 yılında kaleme alınmış. Bir dörtlüğü, ilk dörtlüğü şöyle başlıyor:
Gonum-gomşu gelmiyor bize yine de,
Açılmıştır geniş gonak sofrası.
Çay içerek gonşu Güllü nine de,
Sohbetle gızışdırır Meclisi.
Bir komşu ziyareti, sohbetin tatlılığı ve uzun süre devamı. Bir şiir, bir mısra bütünlüğü içinde anlatılıyor. Sonra, armud ağacıyla konuşan, sohbet eden, canlı bir varlık gibi muhatap alan Yusif Hesenbey. Bu şiir şöyle başlıyor.
Heyetimizde,
Göz açınca gördüğüm,
Armud ağacı!..
Altında çubuktan at binip sürdüğüm,
Armud ağacı.
Azerbaycan Yazıcılar Birliği Başkanı Anar’ın, Yusif Hesenbey’le ilgili görüşleri var kitabın 111 nci sayfasında. Bu görüşlerin girişinde Anar hoca; “60 ncı yıllarda edebiyatta, özellikle şiire güçlü akın geldi. Onların arasında Yusif Hesenbey fark edilen, seçilen bir şairdi. Ben onu uzaktan uzağa tanısam da matbuat sayfalarında şiirlerini okuyor, radyo, televizyon yayınlarında çıkışlarını izliyorudum” diyor.
“Ne beni döğün, ne söğün/Ne de dışlayın/İşidin gardaşlarım” diye seslenen Yusif Hesenbey, Azerbaycan edebiyatı içinde önemli bir yeri olan, şair ve yazarlardandır. Sayfa 201’deki ‘İlk görüş’den
Göy derin, sular serin,
Ellerimde ellerin.
Yüreğimde, sevgilim,
Hasreti var yılların.
GÜNÜN SÖZLERİ:
1. Yanlış bir görüşü geri almak, onu savunmaktan daha çok kişilik gerektirir (Arthur Schopenhauer)
2. Bir iş açmak çok kolaydır; onu açık tutmak ise çok zordur (Çin Atasözü)
3. Sabır acıdır, fakat meyvesi tatlıdır (Aristoteles)
4. Düşümüzde düş görmeye başlayınca, uyanma zamanı yakındır (Novalis)