content

06 Tem

Az Yağlı ve Yağsız Sütün Zararlı Olduğu Açıklandı

Harvard’ lı çocuk hastalıkları uzmanı profesörler David Ludwig ve Walter Willet’ in JAMA Pediatrics isimli tıp dergisinde yayınlanan makalelerinde çok sağlıklı bir içecek olduğu iddia edilen “az yağlı inek sütünün sanıldığı gibi faydalı olmadığı” ileri sürüldü (1).

MaINEK-S~1kalede, az yağlı sütlerin kalori alımını azaltmadıkları gibi tam aksine daha fazla kalori alımına yola açabilecekleri, kemik kırıklarını önlemede de işe yaramadıkları bildiriliyor.

Yağı alındığı için tatlandırıcı ilave edilen sütlerin zararlı olduğu da vurgulanan makalede belirli gıdaların yenmesi durumunda süt içilmesinin gerekli olmadığı söyleniyor.

Uzmanlar, “Amerikalılar kemik sağlığı için senede milyarlarca galon süt içiyorlar ama kalsiyum başka pek çok yiyecekte de var. Sağlıklı beslenmek kaydıyla içilen süt yarı yarıya azaltılabilir.

Lahanada sütten daha fazla kalsiyum var. Sardalye, fındık, tohum ve tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler de iyi birer kalsiyum kaynağı.” diyor.

Günde 3 bardak süt için!

USA Tarım Bakanlığı, 9 yaşından büyük herkesin günde üç bardak süt veya peynir ya da yoğurt gibi bir süt ürünü tüketmesini istiyor.

Beslenme uzmanları ise, yüzde 3-4 oranında yağ ihtiva eden yüksek kalorili tam yağlı süt yerine yüzde 1 veya 2 yağlı sütleri tavsiye ediyorlar.

Böylece tam yağlı sütteki kadar kalsiyum ve D vitamini alınırken kalp hastalıkları ve diyabet riskini artıran kilo artışının da önleneceği umuluyor.

Makalede, yağsız veya az yağlı sütlerin tam sütten daha sağlıklı olduğunu gösteren yeterli bilgi olmadığı bildiriliyor.

En kötüsü az yağlı çikolatalı süt

Ludwig, US hükümetinin günde ‘üç bardak süt içilmesi’ tavsiyesine ve özellikle az yağlı çikolatalı süte şiddetle karşı çıkıyor ve şunları söylüyor:

“Birçok Amerikalı az yağlı süt içiyor. Çocukların yağı alındığı için tadı kaçan sütü içebilmeleri için bunların tatlandırılmaları gerekiyor.

Tatlandırılmış süt veya yoğurdu daha lezzetli olduğu ve doymuş yağlar ihtiva etmediği için tercih edenler ciddi şekilde yanılıyorlar; sağlıklarına faydadan çok zarar veriyorlar.

Tatlandırılmış az yağlı sütlerde 3 gram daha az doymuş yağlar var ama buna karşılık 13 gram da fazla şeker bulunuyor.”

Az yağlı süt daha az besleyici

Tam yağlı sütte bulunan A, D, E ve K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir; bunların emilebilmesi için yağ bulunması gerekir.

Yağı alınmış sütlerde bu vitaminler bulunsa bile emilmeleri mümkün olmaz.

Az yağlı sütler kalori alımını azaltmıyor

Az yağlı sütün tam yağlı süte nazaran daha az kalori ihtiva ettiği doğrudur ama bunların daha az kalori alımına sebep oldukları söylenemez.

Az yağlı besinler ‘doyurucu olmadıkları” için birçoklarında daha fazla yeme-içme ihtiyacı doğuruyor.

Nitekim az yağlı süt içen çocukların daha kilolu oldukları bilimsel olarak gösterildi.

Az yağlı sütlerdeki kalsiyum ve D vitamini kemik kırıklarını önlemiyor

6.712 kızın 7 seneden uzun bir süre takip edilmeleriyle yapılan bir çalışmada stres kırıklarının ne kalsiyum ne de D vitamini alımı ile ilişkili olmadığı gösterildi (2).

Menopoz sonrası dönemdeki 72 bin 337 hemşirenin 18 sene izlendiği araştırmada sadece uygun D vitamini alımının kalça kırığı riskini azalttığı ama ne sütün ne yüksek kalsiyumlu diyetin böyle bir faydasının olmadığı tespit edilmişti (3).

Az yağlı sütün kilo almamaya bir katkısı yok.

Gelelim neticeye

BİR: Makale iyi güzel fakat eksik!

Sütlerin pastörizasyon ve UHT işlemi ile uğradığı zararlardan, probiyotiklerden hiç bahsedilmiyor.

İKİ: İşlenmemiş açık süt kullanın diye senelerdir bıkmadan usanmadan yazıp çiziyorum.

Çok şükür, Amerikalı profesörler gerçekleri görmeye başlamış; darısı bizim “körlerin” başına.

Tam yağlı işlenmemiş süt tüketseler akılları başlarına gelecek ve gerçekleri de görecekler!

ÜÇ: Aslında işlenmemiş tam yağlı süt de “doğru” bir içecek değil.

Bu sütün mayalanmasıyla üretilen yoğurt, ayran, kefir, peynir sağlığımız için daha faydalı ama önce şu az yağlı işlenmiş sütün defterini bir dürelim sıra ona gelecek.

KAYNAK

1. http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1704826

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22393172

3. http://www.ajcn.org/content/77/2/504.long

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank