Az Uyumak Hasta Ediyor
Hastal
Sleep isimli dergide yayınlanan araştırmada 164 erişkin önce 2 ay süreyle stres, ateş, alkol ve sigara kullanımı gibi temel faktörleri belirlemek için takip edildi (1).
Katılımcıların bileklerine 7 gün müddetle uykunun süre ve kalitesini kaydeden bir sensör (wrist actigraphy) takıldı.
Bunlar daha sonra bir otelde tecrit edilerek rinovirüsler (soğuk algınlığı virüsleri) burun damlası şeklinde verildi ve 5 gün süreyle burun salgılarında virüs olup olmadığı araştırıldı.
Analizlerde, 6 saatten kısa süre uyuyanlarda soğuk algınlığına yakalanma riskinin 7 saatten fazla uyuyanlara nazaran 4.2 misli, 5 saatten az uyuyanlarda ise 4.5 misli fazla olduğu belirlendi.
Yaş, stres seviyesi, eğitim düzeyi, ırk, sigara-alkol kullanımı gibi etkenler hesaba katıldığında uykunun soğuk algınlığına yakalanmayı belirleyen en önemli faktör olduğu ortaya çıktı.
Uykunun aşıların etkinliğinde de rolü var
Uyku süresi azlığının yaş, cinsiyet, vücut kitle endeksi vr ilk aşılama cevabından bağımsız olarak antikor oluşumu ile ilişkili olduğu, süre azaldıkça antikor üretiminin de azaldığı da biliniyor (2).
Bu araştırmaya göre, uyku azlığı aşılama serisinin sonunda hepatit B’ den klinik olarak korunma ihtimalini de azaltıyor.
Gelelim neticeye
Gece kuşlarına önemle duyurulur:
Sadece soğuk algınlığından değil, diğer tüm enfeksiyonlardan, kronik hastalıklardan ve erken ölüm riskinden uzak kalmak ve sağlıklı yaşamak için ortalama “7-8 saatlik gece uykusu” şarttır.
Kaynak: