Avrupa Piyasaları Titriyor…
Yunanistan süreci ile başlayan borç çevirme krizi daha dramatik bir hal almaya başladı. Uluslar arası kuruluşlar önce Yunanistan ardından İspanya, Portekiz’i de aynı kefeye koymaya başladılar.
Hatta İtalya ve başka AB ülkeleri de bu potaya girmeye başladı. Bu durum tabi komşu çevreyi olumsuz etkilediği gibi Euro bölgesinde aşırı baskı yaratmakta.
Öyle ki Euro bölgesi sıkıntıları EURO para birimini olumsuz etkilemekte ve Euro’nun bütün diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine sebep olmaktadır.
Daha evvel bu satırlarda da işlediğim gibi Euro/ Dolar paritesinin 1.25 seviyelerine kadar geri çekilmesi sürpriz olmamalı diye düşünmekteyim.
Bunların yanında borsa endekslerinin de bu havada ayakta kalması beklenemez. Özellikle çeşitli finans kuruluşlarının devamlı uyarması ve fonlarında piyasalardan çekilmesi ile sonuçlanan süreçleri daha da yaşamaya devam edeceğiz gibi duruyor.
Buda endekslerin daha da gevşemesine yol açıyor. Bugün öğleden sonra Deutsche Bank ve Uni Credit'in Yunan bankalarına kısa vadede kredi vermeyi kestiğine yönelik söylentiler hisse senetleri ve CDS piyasaları üzerinde de etkide bulundu.
Özellikle Emerging Marketlerde oluşan gerilim Türkiye’yi de etkiledi. Gün sonu IMKB endeksi 50.000 puanın altına sarkmış oldu. Akşam piyasalar kapandıktan sonra ABD piyasaların gelen alış Avrupa da endekslerin artıya dönmesine sebep oldu.
Yunanistan etkisi Avrupa’nın büyük ekonomilerini çok vurmamış oldu. Bu arada Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Yönetim Kurulu Başkanı Marc Ladreit de Lacharriere, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in kamu kaynaklarının son derece endişe verici olduğunu söyledi.
Lacharriere, özellikle Yunanistan'ın 300 milyar euroya ulaşan borçları konusunda ne yapabileceğinin kuşkusu içerisinde olduğunu kaydetti.
Ladreit de Lacharriere, "Şüpheler var çünkü Yunanistan Avrupa'dan gelen direktiflere hiç kulak vermedi. AB'nin para ve ekonomik istikrar politikalarına hiç saygı göstermedi" diye konuştu.
IMKB de bu gelişmeleri olduğu gibi yansıtsa da dövizde 1.52 geçilemedi henüz. 1.52 geçilirse dolar kuru için ilk hedef 1.55 seviyeleri olacaktır. Ama bu hareketlilik daha çok EURO/DOLAR paritesinden kaynaklanacaktır. İç dinamikler TL nin değer kaybetmesini önlemektedir.
IMKB de teknik değerlendirme yaparsak endeksin 49.000 destek seviyesini teste edebileceğini ve bu seviyenin de hemen kırılamayacağını öngörebiliriz. 49.500-49.000 seviyesi kuvvetli destek noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Bunun yanında daha önce 51.500 destek noktasını kendine referans alan piyasa artık bu noktayı direnç olarak algılayacaktır. 51500 ve 49.000 aralığında yeni bir kanal oluşur mu? önümüzdeki günlerde buna bakmamızda fayda var.
Haftanın ilk günü yüksek işlem hacmi ve yüksek marjla düşen piyasa haftanın diğer günleri içinde düşüş sinyali veriyor olabilir.
Dow Jones sanayi endeksinin de toparlanamaması gösterdiği zayıf durumdan kaynaklanmaktadır. 9700 destek seviyesinin dow’ da test edilebileceği ihtimalini unutmamak lazım. Hafta başı dalgalı bir seyirden sonra yine eksi kapanması bunun kuvvetli işareti olarak algılanmalıdır.