Atalet/Tembellik
Başarılı olmak için yapamayacağımız şey yoktur sözde. ama gel görki başarıyı o kadar çok insan istemesine rağmen, çok az insan başarılı olmuştur. Yani olmak istediğimiz benle, olduğumuz ben arasındaki farkı sözel benden öteye götürememişizdir.Aşağıdaki sorulara isterseniz kendimize birlikte soralım.
Başarılı olmak istiyormuyuz?
Niçin başarılı olmak gerektiğini biliyormuyuz?
Başarılı olmak için neler yapmamız gerektiğini biliyormuyuz?
Başarılı olmak için nasıl çalışılması gerektiğini biliyormuyuz?
Başarılı olduğumuz zaman neler kazanacağımızı biliyormuyuz?
Başarılı olduğumuz zaman neleri kaybedeceğimizi biliyormuyuz?
birlikte sorduğunuz sorulara alacağımız cevaplar hep 'EVET'olacaktır. O halde bizler her şeyin farkında olduğumuz halde bizleri durduran şey nedir.
Bizler, neyi, nasıl, nerde, ne şekilde yapacağını bildiğimiz halde bizlerin çalışmasını engelleyen bir güçte olmadığına göre nedir bu problem?
soru soruyorum fazla soru sormak sorgulamak bizi doğru analizlere götürecektir. sorunu kaynağında aramak gerek kaynak bizler olduğumuz için muhtemelen soruları kendimize soracağız.
Gideceğimiz yolu bildiğimiz halde gitmiyorsak, bizde atalet yani eylemsizlik/tembellik problemi var demektir.
Bunu sadece kendimiz için sorgulamakla kalmayıp bunu çocuklarımız içinde sorgulamak gerekir.
İnanın çocuklarımızın da bir çok konuda atalet/tembellik sorunu olduğunu göreceksinizdir.
TEMBELLİK DİYELİM NEDİR?
Yapacaklarını ve yapması gerekenleri bildiği halde yapmamaktır. başka bir deyişle eyleme geçecek davranışta bulunmamaktır. yani eylemsizliktir.
Bunu bir örnekle açıklayalım isterseniz.
Oramanda yaşayan ceylanlar her sabah uyandıkları zaman ormandaki en hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini; yoksa ormandaki aslanlara yem olacağını bilir.
Yine ormanda yaşayan aslanlar, ormandaki en hızlı ceylandan daha hızlı koşması gerektiğini; yoksa açlıktan öleceğini bilir.
Burada aslan yada ceylan olmak önemli değildir. önemli olan her sabah kalktığımız zaman aslan ve ceylan gibi neden koşmamız gerektiğini bilip farkına varmaktır.
Önemli olan neden ve niçin koşulması gerektiğini anlayıp eyleme geçebilmektir.
Eyleme geçilmediği zaman kendisini yemesi için aslanı bekleyen bir ceylan yada ölümü bekleyen aslandan farkım olmadığı gibi.
Sonuç olarak hayatımızda yapmamız gerekenleri bilmek ve bu konuda harekete geçerek mücadele etmek gerekir.
Ataleti/tembelliği yenmek için kış uykusundan uyanmak ve neden uyandığının farkına varabilmektir. Hayatımızdaki farkındalıklarızı eyleme dönüştüremediğimiz sürece bu dünyayı ataletsizlik içinde devam ettireceğimiz bir gerçektir.