Asker Hizmet Elemanı Değildir
Askerlik konusunda kamuoyundaki tartışmalar kısır döngüden ve işin esasından uzak tartışmalardır. Genelkurmay Başkanlığının başlatmış olduğu çalışma konusunda kamuoyunun ve Ak Partinin çekinceleri üzerine tek tip askerlik rafa kaldırılmıştır. Tek tip askerliğin eşitliği sağlaması açısından bakıldığında adil ve yerinde imiş gibi gözükse de, eğitimliler ile eğitimsizleri arasındaki farkı ortadan kaldırması gibi eleştiriler yönünden ise sakıncaları olduğu ortadadır.
Tek tip askerlik çözüm bile olsa yanlış olacaktır. Çünkü mecburi askerlik artık ömrünü tamamlamış durumdadır. Nato ülkeleri arasında sadece 8 ülkede mecburi askerlik uygulaması bulunmakta ve birçok ülke artık profesyonel orduya geçmiş durumdadır.
20 yaşına kadar eline hiç bir türlü silah almamış gençlerin 1 aylık eğitim ile profesyonel teröristle karşı karşıya getirilmesinin akla, mantığa sığar yanı var mıdır? Veya okuyup mühendis olmuş bir askere, mutfakta bulaşık yıkatmakla bu ülkenin savunmasına katkı sağlayabilir miyiz?
1 milyona yakın askerimiz olan ordumuzda postalar ve ordu evlerinde görevli asker sayısı 165 bin civarında ve bu sayı İngiltere'nin toplam asker sayısından çokça fazla. Ne terörle mücadele nede ulusal veya uluslararası güvenlik konusunda sayısal çoğunluğun caydırıcı bir unsur oluşturmadığını yaşadığımız tecrübelerle gördük. Türkiye Nato da Amerika'dan sonraki en büyük orduya sahip ülke. Ancak gelişen teknolojiler nedeniyle asker sayısının çok olması, daha güçlü bir ordu oluşturmadığı gibi aksine hem yönetimi zorlaştırıyor, hem de maliyeti artırıyor.
Stockholm barış araştırmaları enstitüsüne göre Türkiye geçen yıl 19 milyar dolar askeri harcama yaptı ve bu harcamanın eğitim harcamasnın üstünde olduğu söylenmektedir. Unutulmamalıdır ki Yunanistanı askeri harcamalar batırdı.
Almanya ve Fransa'nın asker sayısı 250 bin kadar, İngilterenin 100 bin kadar, bizde ise 1 milyona kadar ulaşan kalabalık askerle Rusya ile yarışıyoruz. Ordunun görevini gereğince yerine getirmesi için ne tek tip nede bedelli askerliğe ihtiyacı var. Sadece daha az sayıda, daha az maliyetli ama çok daha iyi eğitilmiş ve çok daha etkin silahlarla donatılmış profesyonel birliklere ihtiyacı var.
Dünyanın her yerinde asker denildiği zaman güvenlik elemanı akla gelir, hizmet elemanı değil. O yüzden askerlik konusunda tek tip askerlik mi ya da profesyonel asker mi sorusunun cevabını tercihimiz belirleyecektir. Güvenlik elemanı mı, hizmet elemanı mı istiyoruz?
Askerin bir öğün yemeği, 2,5 milyon liraya(2,5 trilyon etl) tekabül ediyormuş(öyle duydum,net iddia etmeyeyim), ne güzel değil mi!
Ekim 2nd, 2010 at 18:44güzel bir yazıydı,
kelâmınıza, kaleminize sağlık!