Bu köşeden asgari ücret desteğinin nasıl uygulanacağını usul ve esasları ile ve yine örneklerle açıklamıştık.
6661 sayılı Kanunla 4/(a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;
a) 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
b) 2016 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
2016 yılı ocak ila aralık ayları/dönemleri için günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar Hazinece karşılanacağı düzenlenmiştir.
Özellikle, ocak ayı bildirgelerinin ve tahakkukunun verildiği Şubat ayında, işverenler ekranlarında asgari ücret desteğine ilişkin bir tutar bulamadı.
Bunun sebebi, asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, ilgili ayda verilecek aylık prim ve hizmet belgesindeki prim ödeme gün sayısının 3,33 TL rakamı ile çarpımı suretiyle hesaplanacak ve takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecek olmasıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu 05.02.2016 tarihinde yaptığı duyuruyla bunu açıklamıştır. Öncelikle, asgari ücret desteğinden yararlanmak için işverenlerden başvuru şartı aranmayacak olup, usul ve esası genelgede açıklanacak olan şartları taşıyan işverenler, asgari ücret desteğinden, herhangi bir işlem yapmaksızın yararlanacaklardır.
Verilecek destek tutarı takip eden ayda tahakkuk edecek prim borçlarına mahsup edileceğinden, 2016/Ocak ayında çalıştırılan sigortalılardan dolayı verilecek olan Hazine desteği de 2016/Şubat ayına ilişkin prim borçlarından mahsup edilecektir. Dolayısıyla mahsuplaşma işlemi 2016/Mart ayında yapılacaktır. Bir başka ifade ile bu destek Mart ayında görülecektir.
Yine Sosyal Güvenlik Kurumu, konuyla ilgili uygulamanın usul ve esasları hazırlandığını, Kanunda belirtilen ilgili kamu kuruluşlarının görüşlerine sunduğunu, kamu kuruluşlarının görüşleri alındıktan sonra genelgenin yayınlanacağını bildirmiştir.
Dolayısıyla, işverenler 2016/Ocak dönemine ilişkin, bir değişiklik olmadığından, aylık prim ve hizmet belgelerini ve prim ödemelerini, normal işleyişe göre yapacaktır.
Yemek yardımlarından SGK primi kesilmez
Sosyal güvenlik mevzuatının en tartışmalı konularından birisi de, ödenen yemek yardımlarının, ayni ve nakdi niteliğinin ayrıştırılmasıdır.
Mevzuata göre, nakdi olarak yapılan yemek yardımlarından, günlük asgari ücretin %6'sı oranına denk gelen tutarı sigorta priminden muaftır.
Bununla birlikte, ayni olarak yapılan tüm yardımlar, örneğin işyerinde verilen yemekler de sigorta priminden muaftır.
Verilen yemek kartlarının (Ticket, Sodexo, Multinet, Setcard vb.) işverence ödenen tutarın, yemek çeklerinin ise hamiline üzerinde yazılı tutar kadar, sigortalıya yemek yeme imkanı sağlayan bir ödeme aracı olması niteliği gereği, yardım amaçlı verildiğinden, işverence söz konusu karta yüklenen ya da çekte yazılı bedelde belirtilen tutarın ihtiyaca karşılık yemek yeme imkanı sağladığından, bu tutarlar prime esas kazanca dahil edilmez. Dolayısıyla SGK primine tabi tutulmaz.