content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

30 Eki

Asgari Ücret Bilmecesi Sona Eriyor!

2016 yılında asgari ücretin yaklaşık %30 oranında artışı, çalışanların hem nominal hem de reel ücretlerinde ciddi bir yükselmeyi beraberinde getirdi. Hatta domino etkisi ile asgari ücret üzerinde ücreti olanların da ücretleri ya da

ücret beklentileri yükseldi.
Bu düzenleme ile birlikte, yıl hesaplaması yapıldığında, Ekim ayından itibaren, ücretin 2. Vergi dilimine girmesiyle, asgari ücretin netinde bir düşme meydana geleceği öngörülmüştü. Bu kaybın karşılanması amacıyla ilave asgari geçim indirimi yoluyla çözüm bulundu.
Bu düzenlemedeki amaç, asgari ücretin bekar ve çocuksuz bir kişi için en düşük net tutarı olan 1.300,99 TL’nin korunmasıdır. Asgari ücretin, ikinci vergi dilimine girmesiyle birlikte oluşacak net ücret ile 1.300,99 TL arasındaki tutar, asgari geçim indirimi artışı yoluyla karşılanacak.
Kabul edilen kanun teklifinde de “2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin net ücretleri kanunun 103’üncü maddesinde yazılı tarife nedeniyle 32’nci maddedeki esaslara göre sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere 2016 yılı Ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilir. Bu fıkrada geçen net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu oluşan ücreti ifade eder” hükmü ile yasal dayanak oluşturulmuştur.
***
Yapılandırma uzatıldı!
Bu ayın sonunda başvuru için yasal süresi sona erecek olan yapılandırma hakkı, 26 Ekim 2016 tarih ve 29869 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2016/9385 Sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla, yapılandırma başvuru süresi 25.11.2016 tarihine kadar uzatılmıştır.
Dolayısıyla özellikle SGK borcunu yapılandırmak isteyen işverenlerin, sigortalıların, bu tarihe kadar başvuru yapması halinde, yapılandırma talepleri kabul edilecektir.
***
 
İş kazası ve meslek hastalığının kapsamına SGK ayarı!
Ülkemiz sosyal sigortalar hukukunda, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, hastalık sigortası ve analık sigortası olarak tanımlanan kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) genelgeleri, genel yazı ve iç talimatlarla düzenlenmiştir. Her bir kısa vadeli sigorta kolunun ayrı ayrı ikincil mevzuatla düzenlenmiş olması, SGK nezdinde iş ve işlemlerin dağınık yürütülmesine neden olmaktadır.
Bu olumsuzluğun giderilmesi amacıyla SGK Başkanlığı, ikincil mevzuatların birleştirilerek, güncel mevzuatında işlenerek tek bir genelge altında birleştirilmesine karar vermiştir. Bu nedenle, “Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamalarına” ilişkin olarak 2016/21 Sayılı SGK Genelgesi hazırlanmış ve 18.10.2016 tarihinde Kamu Mevzuat Sistemi’nde yayınlanmıştır.
***
 
İş kazası bildirimlerinde iş günü esastır!
- İşveren, iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapmalıdır.
- İşveren, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde, Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmelidir.
- Sağlık hizmeti sunucuları kendilerine intikal eden iş kazalarını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmelidir.
Bildirim süreleri iş günü olarak belirlendiğinden cumartesi, pazar ile resmi tatil günleri hesaba katılmayacak, bu günlere rastlayan kazaların anılan günleri takip eden günden itibaren 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekecektir.

 

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank