Artık Erkek Hemşirelerimiz de Olacak
Erkek hemşire de olur mu demeyin, artık oluyor. Anayasa Mahkemesinin, Hemşirelik Kanunu'nun 1. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "kadınlardan" sözcüğünün iptaline ilişkin gerekçeli kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Danıştay Onikinci Dairesi, Kamu Personel Tercih Kılavuzunda hemşire olarak yapılacak atamalarda kadın olma şartını getiren hükmün iptali istemiyle açılan davada, itiraz konusu kuralların Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına vararak, iptalleri için başvurmuştu.
Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararında, Anayasa'nın 10. maddesinde öngörülen "yasa önünde eşitlik ilkesi" nin hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusu olduğu, bu ilkeyle eylemli değil, hukuksal eşitliğin öngörüldüğü belirtildi.
Erkek hemşire zaten vardı
Aslına bakarsanız ‘erkek hemşireler’ zaten vardı. 1999 yılından itibaren üniversitelerin hemşirelik yüksek okullarına erkek öğrenci alınmaya başlanmıştı. Çünkü kanunlarda, bu bölüme erkek öğrencilerin girmesini engelleyen bir madde yoktu.
Ancak, okullarını bitiren ‘erkek hemşireler’ işe giremiyorlardı. Sebebi de 1940’ lardan kalan Hemşirelik Kanunu’nun 3. maddesinin ilk fıkrasında “Türkiye’de hemşirelik sanatını bu kanun hükümleri dâhilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiç kimse yapamaz.” yazmasıydı.
YÖK de ne yapsın; çareyi 'üniversitelerin hemşirelik bölümlerine erkek öğrenci alınması durdurmakta’ bulmuştu, ama 1999 ile 2003 yılları arasında hemşirelik okullarına kaydedilen ve okullarını bitiren yüzden fazla ‘erkek hemşire’ yasadaki bu ibare yüzünden hemşirelik yapamıyor, boş geziyorlardı.
Yeni çıkan kanun sayesinde hem eski mezunların işe girmeleri mümkün olacak ve hem de hemşirelik okullarına yeniden erkek öğrenci alınması da mümkün olacak.
Erkek hemşirelere isim aranıyor
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde hemşirenin Farsça bir kelime olduğu belirtilip iki anlamı olduğu yazılmış. Birincisi, kız kardeş, bacı. İkincisi ise diplomalı hasta bakıcı kadın.
Türk Dil Kurumu’ nun internet sitesinde yer alan bir açıklamada da ‘’Hemşire sözünün, meslekî eğitim almış, hekimle iş birliği yaparak hastaya bakan sağlık çalışanı anlamında olduğu ve ‘erkek hemşire’ sözünün kullanılmasında bir sakınca bulunmadığı’’ bildiriliyor.
Ben de aynı kanaatteyim. Hemşire bir meslek ismi, bugüne kadar sadece kadınların yaptığı bir meslek olması bir şeyi değiştirmez.
‘Kadın doktor’ gibi, ‘bilim kadını’ gibi, erkek hemşire de pek âlâ kullanılabilecek bir terim.
Kadın subay, kadın asker, kadın ombudsman, kadın seyis, kadın şoför, kadın pilot, kadın hakem yok mu?
Erkemşire olabilir mi?
İsmet Zeki Eyüboğlu’ nun Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü’ne göre hemşire, iki kelimeden oluşuyor. Bunlar, eş, özdeş anlamına gelen hem ve süt anlamına gelen şir/şire kelimeleri.
Buna göre, kelimenin etimolojik olarak da cinsiyetle bir ilgisi yok.
Ama gelin görün ki, erkek hemşireler isimlerinden kesinlikle memnun değiller; hemşire sözünden rahatsızlık duyuyorlar.
Her şeye rağmen erkek hemşirelere yeni bir isim bulmak kaçınılmaz görünüyor.
Ben de ya tutarsa diyerek ‘erkemşire’ ismini tavsiye ediyorum.
Etek giyme zorunluluğunu da kanunla düzenlesinler bence
Hemişre adını erkeklere yakıştırıp bu kesime özel bir ad dahi bulamayan ve işin içinden erkek hemşire deyip çıkan bu gerzek yöneticilere esas etek giydirmeli ya neyse
Nisan 2nd, 2010 at 16:26