content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

20 Eki

Arımdere Köprüsü

Geçen hafta “Terme´de tarihe saygısızlık” başlıklı bir yazım neşredildi. Bazı yazılarıma olduğu gibi bu yazı hakkında da fikir beyan eden arkadaşlar oldu.

Bir yazarın yazılarını tasdik eden de olur itiraz eden de. Bu okuyucunun en tabii hakkıdır. Burada eser sahibinin lehte veya aleyhte söylenenlerden ders çıkarması gerekmektedir.

Tarih Nedir?

Tarih ilmiyle meşgul olanlar ne der bilmem ama bana göre tarih “dün”dür. Gelecek adı üstünde yaşanmamıştır. Ancak gelecekle ilgili tahminlerde bulunulur ki bu da uyulması geren bir kural değildir. Tahminler delil olarak da kullanılmaz.

Ardımızda Kalanlar

Gecenin son saatlerinde başımızı yastığa koyar koymaz hatıralarla hayaller arasında gider geliriz. Kah eskiyi düşünür, kah yarın hakkında planlar yaparız. Şu da bir gerçektir ki yaşan şey her ne ise ardımızda kalmıştır. Bir bakıma tarih olmuştur. Ardımızda kalanlar bir gün önce de olsa bizimle değildir artık. Yani “dün tarihtir.”

Her Yok Olan sanat eseri değildir

Bugün liselerde bir anket yapılsa ve sadece iki soru sorulsa ve cevap yorumlansa. Bu iki soru şu: Selime Camii ile Sultan Ahmet camii hangi mimarlar tarafından yapıldı?

Sonuç ne olur dersiniz? Sanırım Selimiye Camii için büyük bir çoğunluk doğru cevap verir. Diğer camimiz için neticenin aynı olacağını sanmıyorum.

Peki, Sultan Ahmet Camii daha mı az sanata sahip? Hayır. Toplumsal hafıza popülerlik burada devreye giriyor ve işin aslına herkes vakıf olamıyor.

Arımdere Köprüsü Tarihi mi?

Yıkılan Arımdere köprüsü tarihi bir köprü değil. Hatta sıradan bir usulle yapılmış bir köprü. Daha önce orada başka bir köprü daha varmış. Bir şekilde yıkılıp yerine şimdi yıkılan köprü yapılmış. Şu anda yıkılan arımdaere köprüsü de bir süre bu görevini ifa etmiş. “Birileri” bu tehlikeli diye yıkıp yensini inşa etmeye koyulmuş.

Kısa Arımdere köprüsü tarih olmuş Başka bir değişle tarihe karışmış. Karıştırılmış vs…

Yıkılan köprüyü bilen veya hatırlayan herkes için bir eser/eşya veya nesne tarihe karışmış. Yani hayatımızdan çekilmiş.

Arımdare Köprüsü tarihe karıştı demek onun tarihi bir eser olduğunu göstermez.

Tarih Hafızadır

Dün tarihtir ve tarih hafızadır.

Mazidir…

Hafızası olmayanın hatırası da olmaz.

Velhasıl bir eser daha tarihe karışmış, onunla hatırası olanların geriye hatırası kalmıştır.

Yerimiz dar efendim. Gerisi haftaya.

Hatime: “Dünü yok sayamayız…”

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank