Arı Gibi Çalışmak
Avrupa Birliği tarafından verilen yardımların, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) olarak bilinen ana başlık altında toplandığını, İPA’nın 5 bileşenden oluştuğunu ve 5. bileşenin Kırsal Kalkınma (IPARD) olduğunu daha önceki yazılarımda belirtmiştim.
İPA, 2007-2013 dönemi tamamlanmış, 2014-2020 dönemi çalışmaları başlamıştır. İPA ikinci döneminde olduğu için kırsal kalkınma başlığına da IPARD II diyoruz.
IPARD II programının Ordu ayağı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ordu İl Koordinatörlüğü tarafından yürütülmektedir. İl koordinatörlüğümüz IPARD II kapsamındaki başlıklarda ilgili kurumlarımızla birlikte toplantılar düzenlemeye devam ediyor. Son olarak Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde teknik arıcılık ve diğer alt konuların işlendiği “Arıcılık” özelinde bilgilendirme ve eğitim programı düzenlediler.
İl müdürlüğümüzün misafirperverliği sıcak, organizasyon kusursuz, katılım tam, sunumlar dolu dolu ve her sorunun detaylı cevaplandırıldığı çok faydalı bir program oldu, emeği geçenleri kutluyorum.
Kıymetli okurlarım, bu aslında üstü kapalı bir kümelenme çalışmasıdır, taraflar orada, bilgi orada, arayış orada ve destek orada... Ordu’da arıcılık sektöründe kümelenme çalışması çok yakışır, ayrıca bu alanda uluslararası rekabetin geliştirilmesinin desteklenmesi (URGE) hibesinden yararlanılarak sektörün ihracat kapasitesinin arttırılması da çalışılabilir. Ordu Sanayici ve İş Adamları Derneğimiz (ORDUSİAD) bu konuya çok önem vermektedir. Yönetim kurulumuz daha önce Enstitümüzü ziyaret ederek Arım Balım Peteğim projesini yerinde incelemiş ve detaylı bilgi almıştır. Derneğimizde konuyla ilgili Prof. Dr. Sibel SİLİCİ konferans vermiş, ayrıca balın alternatif kullanımıyla ilgili konuyla ilgili tüm tarafların katıldığı bir toplantı da düzenlenmiştir.
Buradan hareketle, ORDUSİAD olarak hem kümelenme ve URGE hemde arıcılık sektörünün ilimizde geliştirilmesine yönelik her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu, şahsım olarakta bu vb. sektörle ilgili kamu yararına dayalı projeleri ORDUSİAD adına gönüllü olarak yazabileceğimi bir kez daha belirtiyorum.
Üç kısa bilgi ile konuyu burada noktalayalım:
Türkiye bitki varlığı bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. Tüm Avrupa kıtasında 12.000 dolayında bitki türü varken Türkiye’de 10.000 dolayında bitki türü bulunur. Dünyada yetişen ballı bitkilerin ¾ ü Türkiye’de yetişmektedir.
Ordu bu sektörde Türkiye’nin; kovan sayısında % 7,5’unu ve bal miktarında ise % 14,7’sini oluşturmakta olup, kovan sayısında ikinci, bal üretiminde Muğla ile birlikte birinci sıradadır.
Ordu kovan başına ortalama verimde Türkiye’de 28,46 kg ile açık ara birinci sırada olup, Türkiye ortalaması 14,52 dünya ortalaması ise 19,9 kg’dır.
Kıymetli okurlarım, bir konu özelinde ve konuyla ilgili tüm tarafların katkı ve katılımlarıyla yapılmakta olan bu tarz çalışmaların kalkınma yolculuğumuzda hayati derecede önemli olduğunu düşünüyor, katkı veren tüm kurumlarımıza ve sunum yapan uzmanlarımıza teşekkür ediyorum. Kısa birkaç öneriyle kapatalım:
- Arıcılık sektörü için bir kümelenme ve bir URGE projesi yürütelim,
- Arıcılık sektörü için kamu sivil özel taraflardan (üniversite, kamu kurumları, yerel yönetimler, STK’lar, birlikler, firmalar vb.) asgari ve gerekli nitelikli katılımla 10 kişiyi geçmeyecek şekilde çalışma gurubu oluşturalım,
- Benzer çalışma guruplarını tarım ve hayvancılığın su ürünleri, kanatlı(serbest et ve yumurta tavukçuluğu), küçükbaş hayvancılık (yaylalarda), kivi, çilek, çiçek vb. diğer başlıklarında da oluşturmaya çalışalım.
- Bir sektörde yol haritasını doğru oluşturalım, bunu diğer sektörlere yaygınlaştıralım.
Söz bitti...