Antibiyotikler Çocuklarda Romatizmaya Sebep Oluyor
Antibiyotiklerin, çocuklarda eklem şişmesi ve eklem ağrılarına yol açan halk arasında “çocuk romatizması” adıyla bilinen “jüvenil idiyopatik artrit” riskini artırdığı belirlendi.
İngiltere’ de yapılan ve Amerikan Romatoloji Koleji’ nin 2014 senelik toplantısında sunulan araştırmaya göre, 16 yaşından küçüklerde herhangi bir antibiyotik kullanımı romatizma riskini 2.6 misli artırıyor ve antibiyotik tüketimi arttıkça risk de artıyor.
Tıbbi bir veri tabanından faydalanılarak 16 yaşından önce artrit teşhise edilen 153 çocuğun aldığı antibiyotiklerin tipi ve miktarı yaş ve cinsiyet bakımından eşdeğer olan 1.580 çocuğunkilerle karşılaştırıldı.
Romatizma teşhis edilen çocukların yüzde 88’ inin, kontrol grubundakilerin ise yüzde 76’ sının antibiyotik kullandıkları tespit edildi.
Antibiyotik kullanılmasının artrit riskini 2.6 kat artırdığı, 3-5 kür antibiyotik alanlarda riskin 3.8 misli fazla olduğu hesaplandı.
Çocukların yaş, antibiyotik sınıfı, enfeksiyonların sayısı veya tipi, annenin oto-immün hastalığının olması gibi etkenler hesaba katıldığında riskin anlamlı derecede değişmediği görüldü.
Antiviral (virüs ilaçları) veya antifungal (mantar ilaçları) ilaç kullanımının artrit riskini etkilemediği belirlendi.
Bağırsak mikrobiyotası
Bağırsaklarımızda yaşayan bakteri topluluğunun (mikrobiyota) kalp krizlerinden kanserlere, depresyondan astım ve alerjilere kadar pek çok hastalığın ortaya çıkmasında rolü olduğu biliniyordu.
Bu araştırma, mikrobiyotanın antibiyotiklerle bozulmasının çocukluk romatizmasına da zemin hazırlayabileceğini gösteriyor.
Araştırmanın başı olan D. Horton şunları dile getiriyor:
“Araştırmamız, bir sebep-sonuç ilişkisini göstermiyor ama mekanizmasını çok iyi bilmediğimiz bu hastalığın oluşumunda antibiyotiklerin rolü olabileceğini düşündürüyor.
Elbette hastalığın ortaya çıkmasında antibiyotik yazılan enfeksiyonun rolü olabileceği gibi hayatlarının ilk senelerinde artrit gelişen çocuklarda enfeksiyon riskinin yüksek olması da mümkündür.
Genetiğin sadece hastaların yarısından daha azında bir rolü var.”
Gelelim neticeye
Gereksiz ve yanlış kullanılan antibiyotikler, ölümcül de olabilen ilaç yan etkileri ve antibiyotiklere dirençli bakterilerin gelişmesine, ekonomik kayıplara sebep olması yanında, bağırsak mikrobiyotasının değişmesiyle birçok hastalığın riskini de artırıyor.
Antibiyotik kullanırken çok titiz olmak gerektiğini bir kere daha anlamış oluyoruz.
Kaynaklar:
http://www.medscape.com/viewarticle/835110