Antibakteriyel Sabunlar Yasaklandı
Senelerdir antibakteriyel sabunların bırakın bir faydası olmasını insan sağlığı üzerine kanserden alerjilere, kısırlıktan antibiyotiklere dirençli bakterilerin oluşmasına kadar sayısız zararları olduğunu anlatıyorum.
Bunlara gereksiz yere verilen paralar da işin cabası!
Tıbbi fetva kurumu FDA içlerinde triklosan ve triklobanın da bulunduğu 19 kimyasal maddenin antibakteriyel sabunlarda kullanılmasını yasakladı (1).
FDA’ nın açıklamasında bu ürünlerin ne enfeksiyonlara ne de başka hastalıklara karşı korunmada düz sabun ve sudan bir farkı olmadığı gibi uzun vadede çok ciddi riskleri olabileceği bildiriliyor.
FDA 2013’ de üretici şirketlere bir uyarı yapmış ve bu kimyasalların etkinlik ve emniyetlerini ispatlayan verileri göndermelerini istemişti ama geçen sürede FDA’ ya tatmin edici bir veri gelmedi.
FDA, bu kimyasalları terk etmeleri için üreticilere bir sene mühlet veriyor ve yasak el antiseptikleri ve sağlık hizmetlerinde kullanılan ürünleri kapsamıyor.
Bu, insanların hem bir sene daha hem de başka ürünler vasıtasıyla zehirlenmelerine müsaade edilmesi manasına gelmiyor mu?
FDA bu tür ürünlerde kullanılan benzalkonium chloride, benzethonium chloride ve chloroxylenol için bir sene daha süre tanıdı.
Antibakteriyel sabun nedir?
Antibakteriyel sabunlarda bakterileri öldüren kimyasal maddeler bulunuyor ve bu sabunların daha sağlıklı olduğu propagandası yapılıyor.
Bu kimyasalların en yaygın olanı triklosan’ dır.
1960’ larda geliştirilen triklosan günümüzde antibakteriyel sabun dışında diş macunundan şampuana, elbiseden mobilya ve oyuncaklara kadar sayısız üründe yaygın olarak bulunuyor.
Özellikle de kadınların beyinleri “hijyen” korkutmasıyla yıkandı ve antibakteriyel ürünler tüm dünyada yaygın olarak tüketilmeye başlandı.
Bu ürünler mikropların yüzde 99.9’ unu öldürdüğü iddiasıyla fahiş fiyatlarla satılıyordu ve triklosanlı sabunların senelik satış rakamları sadece USA’ da 1 milyar doları buluyordu.
Triklosanın sağlığa etkileri
Bununla beraber triklosanın sağlığa zararlı etkileri olduğunu gösteren sayısız araştırma da var.
BİR: Suda bulunan klorla reaksiyona girerek kanserojen olan kloroform ve dioksine dönüşebiliyor.
İKİ: Antibiyotiklere dirençli mikropların gelişime yol açabiliyor.
ÜÇ: Hormon bozucu etkileri var (özellikle tiroit ve seks hormonları).
DÖRT: Bağışıklığı ve beyinde hücre sinyallerini olumsuz etkiliyor.
BEŞ: Egzama gibi alerjik hastalıklara sebep olabiliyor.
ALTI: Hem kalp hem iskelet kaslarının fonksiyonlarını bozuyor.
Gelelim neticeye
Faydasız ve üstelik de zararlı olmalarına rağmen triklosan ve diğer kimyasallar 50 seneden beri tüm dünyada antibakteriyel sabun, jel ve losyonlarda kullanılıyor.
Bilinçli olarak hijyen manyağı yapılan anneler bunlar sayesinde çocuklarını mikroplara karşı koruduklarını zannediyorlar ama hem sağlıklarından hem paralarından olduklarının farkında bile değiller.
Bugüne kadar bir enfeksiyon hastalıkları uzmanın çıkıp da bu ürünler hakkında tek bir uyarıda bulunmamış olması tıp adına utanç verici bir durumdur.
Antibakteriyel ürünleri tavsiye eden endüstri dostu doktorlar FDA’ nın bu yasağı karşısında bakalım nasıl kıvıracaklar?
Yasaklanan kimyasalların listesi:
Cloflucarban Fluorosalan Hexachlorophene Hexylresorcinol Iodophors (Iodine-containing ingredients) o Iodine complex (ammonium ether sulfate and polyoxyethylene sorbitan monolaurate) 71 o Iodine complex (phosphate ester of alkylaryloxy polyethylene glycol) o Nonylphenoxypoly (ethyleneoxy) ethanoliodine o Poloxamer–iodine complex o Povidone-iodine 5 to 10 percent o Undecoylium chloride iodine complex Methylbenzethonium chloride Phenol (greater than 1.5 percent) Phenol (less than 1.5 percent) Secondary amyltricresols Sodium oxychlorosene Tribromsalan Triclocarban Triclosan Triple dye
Kaynaklar:
1. http://ahmetrasimkucukusta.com/?s=antibakteriyel
2. http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm517478.htm
Medyadaki haberler:
https://www.theguardian.com/science/2016/sep/02/antibacterial-soaps-banned-us-fda
http://www.people.com/article/antibacterial-soap-ban-food-drug-adminstration