Ankara’dan ‘Mavisu’ Dergisi
Dergilerimiz, değişik isimler, değişik kuruluşlarca yayınlanıyor. Özellikle eğitim kuruluşlarımızın yayınladığı dergiler, gazeteler daha bir samimi, daha bir sıcaklık içinde karşımıza çıkıyor.
Ankara-Gölbaşı, ‘Gölbaşı Anadolu Lisesi’ Müdürlüğünce altı ayda bir yayınlanmaya başlayan, eğitim, kültür ve sanat dergisi “Mavisu’nun ilk sayısı masamda.
32 sayfalık ‘Mavisu’ Dergisinin sahibi Gölbaşı Anadolu Lisesi Müdürü: Dursun Yeşilova.
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Mehmet Nuri Parmaksız…
Yayın kurulunda; C. Sonay Cebeci, Filiz Koçak, Meltem Dönmez, Seyhan Balcı, Gülşen Çevik Aytemir.
Derginin başyazısı, “Mavisu’dan” başlığıyla, Dursun Yeşilova imzasının taşıyıcısı. Gölbaşı Anadolu Lisesi Müdürü Dursun Yeşilova dergisinin çıkışıyla ilgili duygularını dile getiriyor ve bir yerinde:
-“Mavisu’nun yeniden çıkışı bizlere yeni bir şevk ve heyecan vereceği kanaatindeyim. Yıllardır beraber çalıştığım tüm öğretmen arkadaşlara gayretlerinden ve başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ederim” diyor.
Derginin 3. sayfasında, misyon, vizyon ve ilkelerden söz ediliyor.
“Misyonumuz” başlığı altında yer alanlara bakalım: Okulumuzda Atatürk ilke ve inkılâplarına sahip çıkan, çağdaş laik, bilime ve evrensel düşünceye inanan, fikri hür, vicdanı hür genç kuşaklar yetiştirmek.
Ve vizyonlarıyla ilgili iki satır, iki mısra:
Çağdaş eğitimin en iyisi,
Gölbaşı Anadolu Lisesi.
İlkelerinden söz ederken Gölbaşı Anadolu Lisesi yöneticileri görüşlerini sıralamışlar. Bunlardan biri: Okulumuz; Eğitim, öğretim ve yönetimde her türlü gelişmelere ve yeniliklere açık bir eğitim kurumudur.
Mavisu Dergisinin öteki sayfalarında, basında yer alan Liseyle ilgili haberler, görüntüler, gerçekleştirilen değişik etkinliklerle ilgili haber ve fotoğraf görüntüleri, İLESAM’la yapılan işbirliği çalışmalarıyla ilgili haberler, “Esere saygılı, korsana karşıyız” sloganıyla ortaya çıkan çalışmalar, dikkat çeken bir görünüm ortaya koyuyor.
GÜNÜN HABERİ; BURDURLU CURA USTASI
MİRASINI ÇOCUKLARINA BIRAKIYOR
Yörük kültürünün vazgeçilmez enstrümanlarından curayı babasından öğrenen, Burdurlu Sabri Özdemir, çaldığı türkülerin Yörük kültürünü yansıtan eserler olduğunu söyledi. Aslen Kozağacı köyünden olduğunu ve uzun yıllar Burdur merkezde ikamet ettiğini belirten cura üstadı Sabri Özdemir; “Bu curaya çocukluğumda başladım. Babam çalardı, ağabeylerim çalardı, ben çalıyorum, oğlanlar çalıyor. Aşağı yukarı 13-14 kişi çalıyor ailem içerisinde. Ben bunu sürekli çalmadım. Bir ara 10 sene kadar bıraktım. Bazen bir iki uzun hava, başımızdan geçen hadiselerden… Kozağacı’nın eski Yörüklerimizin kaynaklarından acıklı türküleri söylüyoruz” dedi.
Yazılan türkülerin etkileyici olaylar üzerine yazıldığını söyleyen Özdemir; “Köyde ölümler oluyor, gurbete gitmeler oluyor, askere gidip gelmeler oluyor. 1915’te eşi askere gittiğinde nenenin biri, gidip gelmeyenler için yazmış ‘Ayaylam’ diyor, senin ne dumanlı başın var diyor, Keklik öter al kınalı taşın var diyor. Yani böyle bir ağıt yakıyor. Ondan duyanlar söylemeye devam ediyor” şeklinde konuştu.
75 yaşına gelen Özdemir hala çalmaya devam ediyor. (Kadir Çelik, Çağdaş Burdur Gazetesi, 02 Nisan 2014)
***