Ankara’dan ‘Karınca’ Dergisi
Dergilerimizle ilgili tanıtım serisi çerçevesinde ele aldığım, gündemimde yer verdiğim dergilerin bugünkü gündemimde olanı, Ankara’da Türk Kooperatifçilik Kurumu tarafından aylık yayınlanan, kooperatif postası ‘Karınca’ Dergisi. Bu dergi bir çınar görünümünde. 906,907 ve 910 ncu sayıları masamda.
Ortalama 48 sayfa olarak okurlarının, kooperatifçilerin karşısına çıkıyor, çıkarılıyor. Kapakta, her sayı bir konu ağırlıklı olarak dikkat çekiyor. Bunlar, masamdaki sayıları itibariyle:
1-Yaz bereketli geçiyor,2- hasat zamanı, 3-Turizm kooperatifleri başlıkları olarak veriliyordu.
Kooperatif Postası Karınca Dergisinin kimliğine bakalım öncelikle: Türk Kooperatifçilik Kurumu adına sahibi: Prof.Dr. Nevzat Aypek, Yazı İşleri Müdürü: Prof. Dr. Rasih Demirci. 8 kişilik yayın kurulu var, değişik isim ve imzalardan oluşan. İdare ve yazışma adresi: Ceyhun Atıf Kansu Cad. 6. Sk. No:25–9 Balgat-Ankara Tlf:0312 472 99 59
Şimdi masamda bulunan üç ayrı Karınca Dergisinin sayfalarında yeralan imza sahiplerinden bir isim sıralaması yapmak istiyorum:
Her sayıda Karınca imzalı bir başyazı dikkat çekiyor. Burada geride kalan ve önemli sayılan konulardaki genel değerlendirmenin yapıldığı görülüyor. Dergi içinde yazıları bulunan imzalardan bazıları:
Akif Özer, Dr. Oktay Tuncay, Asım Balcı, Oğuz Karaahmetoğlu, Eriman Topbaş, M. Ziya Gözler Halim Utlu, Rıdvan Çongur, Osman Oktay, Ömer Aydemir, Dr. Metin Türker, Aybala Demirci, Tevfik Erdem, Nail Tan, Yakup Esen, Yalçın Arslantürk, Yakup Bilici, Özgür Yayla, Hüseyin Albayrak, Hayrettin İvgin, K.Devlet İsmihan vd.
Ayrıca, Karınca Dergisinin her sayısının arka kapağında, Devletimizin kurucusu yüce Atatürk’ün ekonomi, kooperatifçilik ve tarımla ilgili görüşlerinden, cümleler ve tarihide (yılı) belirterek örneklerin verilişi dikkat çekiyor. Bunlardan bir örnek:
-Milli ekonominin temeli ziraattir. Bunun içinidir ki, ziraatle kalkınmaya büyük önem vermekteyiz (1937).
Dergi sayfalarından imzalar itibariyle bazı cümleler verelim, nakledelim:
1- Kooperatifler birer ekonomik birim olduklarına göre, kooperatifler birliği ve kooperatifler merkez birliği yatay birleşme, kooperatifler milli birliği dikey veya türdeş birleşme ve milli kooperatifler birliği aykırı birleşme şekli olarak şeklen kabul edilir (Başyazı, sayı: 906).
2- 15 Temmuz 1989, Türk milliyetçiliğinin unutulmaz büyük mücadele, bilim, sanat, siyaset, düşünce adamı Remzi Oğuz Arık’ın ölüm tarihidir (Sayı:907).
3- Türk Kooperatifçilik Kurumu, kooperatifçilikle ilgili faaliyetlerinin yanı sıra milli ve dini bayramların kutlanmasına da daima özel bir önem vermiştir.(Nail Tan, Sayı: 906).