content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

16 Mar

Anadolu’dan Esintiler “Yozgat/Aydıncık”

Aydıncık ilçemizin kuruluşu hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte çevrede bulunan tarihi kalıntılar antik çağlardan beri tarihin her döneminde önemli bir yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Aydıncıkla ilgili yazılı kaynakların zile kütüphanesinde çıkan bir yangında yok olduğu söylenilmektedir. Bugün itibariyle Aydıncık'ta yaşayan halkın 15 ve 16. Yüzyılda Amasya, Sivas ve Kahramamaraş civarından gelerek yerleşen Türkmenlerden olduğu bilinmektedir.

Yörenin eski ismi “Eskiköy” olup bu isimle 200 yıldan beri tesekkül etmiş bir nahiye olduğu bilinmektedir. Birinci sınıf bir nahiye olan Eskiköy Tokat sancağına bağlı, Zile Kazasına bağlandığı bilinmektedir. 1337 yılında Zile Kazasından ayrılarak Yozgat vilayetine bağlanmıştır. Nahiyenin ismi uzun yıllar Eskiköy olarak kalmış, Nahiyelik döneminde Mamure adını almış, 1958 yılında da adı Aydıncık olarak değiştirilmiştir.1951 yılında ilçe olmuştur.

Çoğu Yozgatlının bile doğal güzelliklerini bilmediği, İlçe hakkında hiçbir şey edinmediği Aydıncık İlçesi aslında Yozgat'ın yüz akı olan şirin bir ilçesidir. Yeşillikler içerisinde, serin dağlarından şevkle doğan güneş Kümbetovanın karşı kıraç tepeleri üzerinde üzgün üzgün batar. Topraklarının yüzde 44'ü ormandır. Heryanda tipik Karadeniz ikliminin etkilerinde dört mevsim yaşanır. Bolca akan soğuk ve sağlıklı suları içene hayat verir. Dağları, bağları ve sularıyla, temiz havasıyla Aydıncık da bahar bambaşka, yazlar eşsiz güzelliktedir.

İlkbaharda dağlarından, tepelerden Çiğdemler yeşerir, Çiğdem gezdirme adıyla bilinen bir töreside vardır. Gezibeli, Ağıllı, Sekiler Dağı, Medi ve Ortaalan gibi yayla kokulu gezi alanlarının tadına doyum olmaz. Gezi belindebulunan Şebek piknik Alanı ve Şebek suyu buraya bir çok yabancı konuğu çeker. Doğal güzellikleri ve soğuk su kaynaklarıyla ilçe eşsiz güzelliktedir. Ünlü halk ozanı Karacaoğlan'ın bu güzelliklere hayran kalıp bir süre bölgede yaşadığı söylenmektedir.
Aydıncık ve Kümbetova Hattilerin, Hititlerin en önemli yerleşim bölgelerinden biridir. Kümbetovayı Aydıncıktan ayıran 4 km. Uzunluğundaki görkemli hüyükler zinciri ise Kral Anittanın bir gecede yerle bir ettiği Hattuşa'dır. Büyük Selçuklu Devleti döneminde islamı yaymak amacıyla Anadoluya Horasandan gelen ve Türk Milletincede iyi bilinen erenlerin bu bölgede yaşadığı ve türbelerinin bulunduğu bilinmektedir.
Aydıncık Yozgat'a 105 km uzaklıktadır.Diğer ilçeleri İç Anadolu Bölgesinde yer alan Yozgat'ın Çekerek ilçesiyle birlikte Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan iki ilçesinden biridir. Kuzey batısında Çorum ili, Kuzeyinde Amasya ili doğusunda Çekerek ilçesiyle güneyinde Sorgun ilçesi bulunmaktadır. Deveci dağlarının batı uzantısı olan Alan Dağları eteğinde sırtın yemyeşil Gezibeli ve Ağılı Vadilere dayanan Aydıncık'ın 3 km. Kuzeyinde İç Anadoluyu Doğu Karadenize ve Doğu Anadolu bölgesine bağlayan 190 nolu Karayolu buradan geçer.
Aydıncık'ın 5 km kadar  kuzeyinden geçen Çekerek Çay'ı volkanik Kazankaya kayalıklarının içindeki kanyonda kıvrılarak yol aldıktan sonra  daha kuzeyde Amasya yakınlarında Yeşilırmak'a karışır. Ünlü Kazankaya Beldesi'nde yer alır. Kazankaya Kanyonu her yıl düzenlenen soğan festivali ile tanıtılmaktadır. Bölgede Kazankaya Soğanı oldukça meşhurdur. İlçeye 5 kasaba ve 21 pare köy bağlı olup belediyelik beldeleri; Baydiğin, Baştürk, Kazankaya ve Kösrelik'tir.
Aydıncık ilçesinin topraklarının yüzde 46'sı tarım, yüzde 44'ü Orman, yüzde 9'u diğer ve yüzde biri de çayırlık-mera arazisidir. Ormanla kaplı dağlarında Karadeniz biti örtüsü hakimdir. Bu dağlar yabani fındık, meşe, kayın, gürgen, çam, ardıç, ıhlamur, dağ elması, ahlat ve alıç ağaçlarıyla kaplıdır. En büyük gelir kaynağı tarım olan ilçede başta soğan olmak üzere buğday, şekerpancarı, diğer tahıl ürünleriyle sebze üretilmelidir. Bağ ve bahçelerin oluşturduğu doğal güzelliklere sıkça rastlanır. İlçede yaybalık tarzındaki havancılık yaygın olup yağ, peynir, süt gibi hayvansal ürünlerin üretimi yaygındır. Ayrıca bölgede arıcılıkta yaygın olup kaiteli bal üretimi yapılmaktadır.
Aydıncık Kaymakamı Taner Tengir, 2009 yılında ilçeye kaymakam olarak atanmıştır. Doğal güzellikleri ile ünlü Aydıncık ilçesine atanmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Tengir, Aydıncık'ı el birliği ile daha güzel, daha modern bir ilçe haline getirebilmek için büyük çaba-emek sarfedeceklerin belirtmiştir.
Belediye Başkanı Bahattin Özger ilçeye çok büyük hizmetlerimizin olduğunu ifade etmiştir. Cadde ve sokaklara kilit parke taşı döşediklerini ilçeyi tozdan ve çamurdan kurtardıkların3ı ifade etmiştir. “İlçeye 30 bin metrekare kilit parke taşı döşedik. 10 bin metre kanalizasyon çalışması yaptık, gençlere yönelik modern bir halı saha yaptık, doğal arıtma tesisi kurduk, sel taşkınlarına karşı önlemler aldık” diyen Bahattin Özger,”Bizim amacımız modern bir Aydıncık oluşturmak ve hizmetlerin en iyisini sunmaktır” demiştir.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank