Amerika’da da Kızamık Salgını Endişesi Var
Şu günlerde bizde olduğu gibi Amerika’ da da kızamık sağlık gündeminin baş sıralarında yer alıyor. Sebebi de uçakla Londra’ dan Amerika’ ya gelen ve burada üç havaalanı değiştiren bir yolcunun kızamık olduğunun belirlenmesi. Dini inanışından dolayı kızamık aşısı yaptırmamış olduğu bilinen ve kimliği açıklanmayan 27 yaşındaki New Mexico’ lu kadının, aynı uçaklarda seyahat ettiği, aynı havaalanlarını kullandığı yüzlerce yolcuya kızamık virüsü bulaştırmış olmasından endişe ediliyor.
Şu günlerde bizde olduğu gibi Amerika’ da da kızamık sağlık gündeminin baş sıralarında yer alıyor. Sebebi de uçakla Londra’ dan Amerika’ ya gelen ve burada üç havaalanı değiştiren bir yolcunun kızamık olduğunun belirlenmesi.
Dini inanışından dolayı kızamık aşısı yaptırmamış olduğu bilinen ve kimliği açıklanmayan 27 yaşındaki New Mexico’ lu kadının, aynı uçaklarda seyahat ettiği, aynı havaalanlarını kullandığı yüzlerce yolcuya kızamık virüsü bulaştırmış olmasından endişe ediliyor.
Kızamık nasıl bulaşır?
Kızamık virüsleri başkalarına hasta kişinin öksürmesi, aksırması sırasında havaya karışan damlacıklarla veya ağız, burun ve boğaz salgılarıyla temasla bulaşır. Virüsler havada ve bulaştıkları yüzeylerde iki saat kadar canlı kalırlar.
Kızamık virüslerinin bulaşıcılığı o kadar fazladır ki kızamıklı biri ile aynı ortamı paylaşan ve bağışıklığı olmayanların yüzde 90’ ı hastalığa yakalanırlar.
Kızamığın kuluçka süresi yani virüsle karşılaştıktan sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için gereken zaman ortalama olarak 7 ila 20 gün, ortalama olarak 2 haftadır.
Kızamıklı hastalar döküntülerin çıkmasından 2-4 gün öncesi ile döküntülerden sonraki 2-5 gün boyunca etraflarına virüs saçarlar.
Kimler daha çok etkilenmiş olabilir?
BİR: En çok risk altında olanlar, virüs saçan kişi ile aynı kapalı mekânı aynı anda paylaşan kişilerdir. Bunlar, uçakta kızamıklı kadının yakın çevresindeki yolcular, hostesler ve hava alanındaki diğer görevlilerdir.
İKİ: Virüs saçan kişinin bulunduğu ortamları 2 saat içinde paylaşanlar daha az derecede risk altındadırlar.
Kızamık kimler için tehlike yaratır?
Kızamık aşı olmamış veya kızamık geçirmemiş olan herkese bulaşabilirse de en büyük tehlike altında olanlar henüz aşı olmamış küçük çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir.
Kızamıklı kadınla aynı uçağı ve havaalanında aynı bölümleri paylaşan kişilerin kızamık bakımından yakın takipleri gerekir. Bunların kızamık ile ilgili belirtiler ortaya çıkar çıkmaz mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları ve topluma karışmamaları gerekir. Bu kişilerin çocuklarla temasları da önlenmelidir.
Kızamığın kuluçka süresinin 8 ila 12 gün olduğu unutulmamalıdır. İlk belirti ateş yüksekliğidir.
Kızamıklı ile temaslılara ne yapılmalı?
Kızamıklı olduğu bilinen biri ile temaslarının üzerinden 3 gün geçmemiş kişiler, henüz hiç aşı olmamışlarsa veya tek doz aşı olmuşlarsa veya kızamık geçirmemişlerse hemen kızamık aşısı yaptırmalıdır.
Kızamıklı ile temaslarının üzerinden 6 gün geçmiş olanlara ise immunglobulin tedavisi uygulanmalıdır.
Gelelim neticeye
CDC’ nin bildirdiğine göre Amerika’ da her sene virüsü ülke dışında almış olan ortalama 60 kişiye kızamık teşhisi konuyor. Amerika’ da son senelerin en büyük salgını 2008’ de gerçekleşti ve 15 eyalette 130’ dan fazla kişide kızamık tespit edildi.
Sağlık Bakanlığının bildirdiğine göre ülkemizde de her sene virüsü yurt dışından almış olan birkaç kişide kızamık belirleniyor. Hastalığın bu sene 24 kişide görülmüş olması endişe edilecek bir durum yaratmıyor.
Yapılması gereken bu kişilerle teması olanların belirlenmesi, bunlar içinde aşı olmamış olanların aşılanması, tek doz aşı olanlara ikinci doz aşı uygulanması ve temaslılarda kızamık gelişip gelişmediğinin takip edilmesidir.