content

04 Şub

Amerika Adını “Uso” (Unıted States Of Obese) Olarak Değiştiriyor

Ünlü Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) uzmanları tarafından yapılan araştırmada, küçük çocuklar için üretilen her 10 yiyeceğin 7’ sinde çok fazla tuz ve ilave şeker bulunduğu tespit edildi.

Pediatrics isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada, 1074 yiyecek ve içeceğe ait ambalajlı-gıda-150x1502012 besin ögesi veri tabanı incelendi.

Bebekler” için hazırlanan 657 yiyecekten 2’ si dışında tümünde sodyum 140 mg altında idi.

Bunların çoğuna şeker ilave edilmemişti ama karışık tahıl ve meyvelerin 79’ unun 41’ inde birden fazla ilave şeker vardı ve 35’ inde kalorilerin 535’ inden çoğu şekerden geliyordu.

Küçük çocuklar” (toddler) için üretilen 72 yiyeceğin %72’ sinde sodyum 210 mg’ dan fazlaydı ve bunlarda ortalama olarak 1000 kalori başına 2295 mg sodyum bulunuyordu (100 gramda 212 mg sodyum).

Bebek/küçük çocuk atıştırmalıklarında 100 gramda 486 mg sodyum vardı.

Küçük çocukların yiyeceklerinin %32’ sinde ve küçük çocukların tahıl barlarında, bebek/küçük çocuk atıştırmalık ve şekerlemelerinde ve meyve sularının çoğunda ilave şeker (yüksek früktozlu mısır şurubu, dekstroz ve glukoz) bulunuyordu.

Araştırmada herhangi bir “marka” zikredilmiyor ama bunların tümü de çok satan popüler yiyecek ve içeceklerden oluşuyor.

Endüstrinin itirazı var

Bebek ve çocuklar için yiyecek ev içecek üreten şirketlerin üyesi oldukları The Grocery Manufacturers of Americasözcüsü şunları söylüyor:

Araştırma 2012’ deki verilere dayandığı için bugün piyasada olan çok sayıda sağlıklı ürünün dikkate alınmadığı ortaya çıkıyor oysa çocuklar için üretilen düşük sodyumlu birçok yiyecek var.

Bu sonuçlar, çocuklarının sevebileceği yiyecekleri arayan meşgul anne babaları gereksiz olarak endişeye sevk edecek ve kafalarını karıştıracaktır”.

Tuz ve şekere dikkat

Tıp Enstitüsü’ nün (Institute of Medicine ) tavsiyesine göre, 6 aylığa kadar olan bebeklerin günde en fazla 120 mg, 6 ay-1 yaş arası olanların 370 mg ve 1-3 yaş arası çocukların ise 1000 mg tuz almaları gerekiyor.

Küçük çocukların yiyeceklerinde 100-900 mg arası, ortalama olarak 361 mg tuz bulunması bunların 1.5 misli tuz aldıklarını gösteriyor.

Tıp Enstitüsü, porsiyon başına kalorinin yüzde 35’ den çoğunun şekerden kaynaklanmasını “fazla şekerli” olarak kabul ediyor ve uygun bulmuyor.

Bebeklerin meyve ve karışık tahıllarında kalorinin yüzde 47’ si, kurutulmuş meyvelerde yüzde 66’ sı ve süt bazlı şekerlemelerin yüzde 35’ den fazlası şekerden geliyordu.

Obezite çocuklukta başlıyor.

USA’ da 2-5 yaş arasındaki her dört çocuktan biri fazla kilolu veya obez ve 1-3 yaş arası çocukların yüzde 80’ i 1.500 mg olan günlük maksimum tuz alımını aşıyor.

Her 9 çocuktan birinde yüksek tansiyon var. Tansiyon yüksekliği ileri yaşlarda da devam ediyor ve kalp krizi ve felç gibi ölümcül hastalıklara zemin hazırlıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Hastalıkları önlemek tedavi etmekten çok daha kolay ve daha masrafsızdır.

Diyabet, kalp krizi ve felçler, kanserler başta olmak üzere pek çok hastalığın altında yatan sebep olan obezite de önlenebilir bir hastalıktır.

Obeziteye karşı da bebek dünyaya geldiği günden itibaren tedbir almak gerekir, iş işten geçtikten sonra atılacak adımların kıymeti olmayacaktır.

USA’ nın durumuna düşmemek için “doğru beslenmeyi” benimsememiz şart.

İKİ: Bizde de diyabet ve beslenme ile ilgili birçok dernek var ama bunların hiçbirinden bugüne kadar “hazır gıdalar, mısır şurubu, suni tatlandırıcılar” üzerine endüstrinin menfaatlerine aykırı bir açıklama, uyarı duymadım.

ÜÇ: Her zaman tenkit ettiğim, yerden yere vurduğum CDC’ yi u sefere tebrik ediyorum.

DÖRT: İdarecilerimizin, küçük USA olma yolunda hızla ilerleyen ülkemiz için gerekli tedbirleri almakta geç kalmamaları gerekiyor.

Kaynaklar

1. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2015/01/28/peds.2014-3251.abstract

2. http://www.nydailynews.com/life-style/health/toddlers-salt-sugar-diet-cdc-article-1.2100218

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank