Ali Kayıkçı’dan: Yaş 65 Yolun Yarısı Eder
Ali Kayıkçı imzalı bir kitap. Yolun yarısının 35 olmadığını söyleyen, yolun yarısının 65 olduğunu anlatan, bu noktadan hareket edip yolun yarısının 65 olduğunu ifade eden bir görüşün ortaya konuluşu.
Hayrettin İvgin dostumun bana ulaştırdığı bir kitap. SAY-DER yayını olarak 232 sayfayla şekillenmiş. Köşe yazısı konulu şiirler.. 2009-2011 olaylarına 178 şiir.. notlarıyla, bilgileriyle şekillenmiş bir kitap.
Ali Kayıkçı’nın önsözü, Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven’in iki sayfalık takdim yazısı dikkat çekiyor ilk sayfalarda. Kitabın başlığı olan köşe yazısı.. girişinden sonraki şiir..
-Bilindiği üzere Cahit Sıtkı Tarancı (1910-1956) Dante gibi bir kafirin ve facirin ağzına bakmış ve de “Yaş 35, yolun yarısı eder” demiş. Ancak 45 yaşlarında iken yolun sonuna ermeden/eremeden dünyasını değişmiş.
Biz de pirimiz üstadımız Ahmet Yesevi Hazretlerine bakıp, “Yaş 65 yolun yarısı eder” diyoruz, bu duygu ve düşüncelerle siz hececi vezinli şiir sever dostlarımızı bu son şiirimizle selamlıyor, selamlıyoruz:
Yaş altmış beş, yolun yarısı eder,
Ahmet gibi ortasındayım ömrün,
Yesevi’dir, bana şiirde peder..
Divan’ın yok, hece gariptir bugün;
Zaman böyle, serbest akımı heder.
Sayfa 31’deki “Dağlar taşlar tesbihte”dir, başlıklı yazının girişi var yarım sayfa kadar. Sonra dörtlükler geliyor peşpeşe. Ali Kayıkçı (Aşık Derebahçeli) yazılarında önce metin olarak, giriş olarak anlatıyor, sonra şiirleştiriyor duygularını. Sayfa 31’e bakalım:
Dağlar-taşlar tesbihtedir,
Uyuma sen, uyan kardeş!,
Ölü olmak tesbihtedir,
Uyuma sen, uyan kardeş!..
Kayıkçı sen dahi şaşma,
Başıboş kalıp dolaşma,
Ezan vaktini de aşma,
Uyuma sen, uyan kardeş!..
Kitabın arka kapağında, şair-yazar M.Halistin Kukul, şiir ve ali Kayıkçı hakkındaki duygularını ortaya koymuş. Girişinde: “Şiir, gönlün, aşk denilen muazzam, muazzez, müzeyyen, mükemmel, mümtaz, feyizli, faziletli ve edebli- vasıflarıyla göz kamaştıran ve akl-ı selimle müşterek, esrarlı albeniliğinin şahlanışıdır” diyor.
GÜNÜN SÖZLERİ:
1- Her zaman güvensizlik göstermek, her zaman güvenmek kadar büyük bir yanlışlıktır. (Goethe)
2- İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun. (Marie Curie)
3- Önce elimize, sonra dilimize düşen gerçek öyle kılık değiştiriyor ki, kısa bir süre sonra tanımak imkansız oluyor. (Pitigrilli)
4- Biz, insanları kendi değerleri için değil, bizde buldukları değerlerden dolayı severiz. (Lord Byron)