Akkuş ve SBS
Akkuşlu Öğrencilere ve Diğerlerine; hak ettiklerine sahip olma imkânı tanımalıyız.
Bir eğitim öğretim yılı daha sona erdi. Bir takım rakamları ardı ardına üç kere sıralayarak izahedilen yeni sistem; eskiden kalma bir yöntemle alınacak öğrencilerle devam edilecek. Bunların en önemlisi ise SBS adıyla biliniyor.
SBS geçen hafta içinde sonuçlandı ve neticeleri açıklandı. Adaylar yeni eğitim öğretim yılında hangi okula gideceklerini aldıkları puan belirleyecek. Yani bilinen bu. Ama işin hakikati biraz hazin. Siz her ne kadar elinizdeki puan cetveline göre birtakım okullara gitme hakkına sahipseniz de kayıt olmak öyle kolay değil. Sahilde milyonlarca lirayı; özel ders, dershane, özel okul ve kurslara veren veli öğrencisini istediği okula yerleştirirken; Akkuş gibi sahilden uzak yerlerde bulunan öğrencilerin hepsinin öyle bir şansı yok.
Her yerde olduğu gibi SBS adıyla bilinen ve buna göre yerleştirileceği belirtilen öğrencilerin velileri arasındaki sosyal ve ekonomik şartlar dengeleri alt üst etmektedir. Birçoklarının hayallerini kurduğu okula gitme şansına sahip olan öğrenciler velilerinin ekonomik şartları yüzünden daha düşük puanla yerleştirilen okulları tercih ediyor. Sebep konaklama masrafları. Özellikle YİBO’larda tahsil gören öğrencilerden başarılı olanlar maalesef kendi istedikleri değil de, pansiyonlu okulları seçmektedirler. Bu “hissi ve sosyal bir travmadır.”
Özellikle YİBO’da okuyan öğrenci velileri tercih için okula geldiklerinde hangi okulların pansiyonu var diye soruyor. Fen liselerine girecek seviyede puan alan öğrenciler çok daha farklı okulları tercih ediyorlar.
Siz hem öğrenciyi okutmaya mecbur edeceksiniz hem de hak ettiği okula gidemeyecek. Peki, o okullara onlar gitmeyince ne oluyor? Ne olacak daha az puanlı ve ekonomisi daha güçlü velilerin çocukları girecek. Bu nasıl izah edile bilinir bir durumdur?
Sözde fırsat eşitliği vardır. Evet, Mardin’in bir köyünde okuyanla bilmem ne kolejinde okuyan öğrenci kanunen aynı müfredatı okuyor. Aynı sorulara muhatap oluyor. Ancak puanlar gelince aynı okullara gidilemiyor olabiliyor. Niye? Para… Yani büyük yara…
Sadece benim gözlemlediğim onlarca öğrenci istediği okula gidemedi Akkuş’ta… Nasıl gitsin? Hangi parayla okutacak? Her okulun pansiyonu yok ki… Ama fırsat eşitliği var!
Kısaca Akkuşlu meslek lisesine veya Akkuş’ta bulunan okullara, başkaları da onların kazanıp da gidemedikleri okula gidecek. Kimse kimseyi zorlamıyor ve hile yapmıyor. Boş kontenjanlar Anadolu’dan bırakılıyor; oralar başka Anadolu çocuklarıyla dolduruluyor. Şükür okullarımız boş kalmıyor.
Sadece kazandığı okulun pansiyonu varsa orayı tercih edenler istedikleri yere yerleşiyor. Fen liselerini kazananları ise okutmak için sıraya geçiyorlar. Niçin? Bu çocuklar üniversiteyi kesin kazanıyor. Geçmişine bakmayıp “bakın bizim liseden mezun Türkiye bilmem kaçıncısı” diye kibirlenerek hava atarken onu o liseye kimlerin hazırladığını hatırlamıyorlar bile. Öğretmenler günü hariç…
Sahil şehirleri genelde bu hususta şanslı. Yeterlice destek alabiliyorlar. Ancak Akkuş, Korgan, Kumru, Gölköy vs yeler her zaman istediği tercihleri yapabilme şansından mahrum.
Kısaca Akkuş başta olmak üzere (bildiğim için) sahiden uzak yerler için ya yetkililer ya da zenginler bir çare üretmelidirler.
O kadar beyin gücü israf olmasın.
Bu çocuklar bizim…
Bu vatan da…
Onlara hak ettiklerine sahip olma imkânı tanımalıyız.
Aksi takdirde “zihin israfı” geleceğimizi tehdit eder.
‘Biz’i başka ‘biz’le aldatmayalım…
Zeki ORDU