Akdenizin İncisi Mersin Narenciye Festivali
Akdenizin incisi Mersin Festivali tasarımıyla Türkiye de bir ilk olarak öne çıkması bekleniyor. Festivalde dev ağaçlardan yel değirmenine kadar birçok değişik figürün sergileniyor. Süslemelerin de 70 Bin Ton Narenciye Kullanıldı.
Üniversiteli öğrencilerimizin katkılarıyla gerçekleşecek, öğrencilerin el emeği, göz nuru ile hazırlandı. Hummalı çalışmalardan sonra meydana geldi, bir oya gibi işliyorlardı sanki. Bu tasarımıyla Türkiye'de bir ilk olarak öne çıkması bekleniyor festival.
"Mersin, Türkiye'min ve Dünyanın önemli Bir üretim merkezlerinden biridir"
Öte yandan, 27-28 Kasım 2010 tarihleri arasında organize ediliyor olan; 'Mersin Narenciye Festivali'ne, Mersin’de bulunan Adnan Menderes Bulvarı ev sahipliği yapmaya hazırlandı. Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampusu ile Babil Kavşağı arasında kalan sahil şeridin de trafiğe kapatılıp alan oluşturulacağı ve bu alanın da 70 bin tonluk narenciye ile üniversiteli öğrencilerimiz tarafından süsleniyor. Buna göre kent sokakları dev narenciye figürleriyle süslendi, festival alanına da limon, portakal ve greyfurttan oluşan dev objelerle süslendi.
Festivalle birlikte Almanya, Japonya, Kanada, Kuveyt ve Azerbaycan'dan alım heyetleri kente geldiler. 2 gün sürecek olan organizasyonda yerli ve yabancı 50'nin üzerinde gösteri grubunun da çeşitli etkinliklerde bulunacaklar. Ayrıca Mersin Üniversitesi, Mersin Devlet Opera ve Balesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcularının yanı sıra ilçe grupları ve özel dans okullarının festivale gösterileriyle renk katıyor.
Yaklaşık 15 ülkeden gelen gösteri gruplarıyla birlikte Japonya'dan özel olarak getirtilen ışık ve ses gösterilerinin de festival coşkusuna çoşku kattığı biliniyor.
Türkiye'de ki toplam narenciye üretiminin yüzde 30'unu gerçekleştiren Mersin, sektörde 'lider' olmak istiyor. Önemli bir üretim merkezi olarak öne çıkmak isteyen Mersin, adını 'Narenciye Festivali' ile birlikte tüm dünyaya duyurmaya çalışıyor. 27-28 Kasım tarihleri arasında Mersin Ticaret Borsası (MTB) Mersin Oteli'nde düzenlenen toplantı da festivalin programı da açıklandı. Maliyeti ve bütçesi görüşüldü. Festivale ayrılan bütçe 470 bin TL olduğu beyan ediliyor.
Karadeniz bölgesinin çay ve fındık ve Diyarbakır bölgesinin karpuz ürünlerinde olduğu gibi gerek ulusal gerekse küresel alanda Mersin ve narenciye isimlerinin bütünleşmesi amaçlanmaktadır. Mersin’de yüzlerce firma ve binlerce üretici geçimini narenciyeden sürdürmekte, mevsimsel istihdam ve sürekli istihdama dolaylı olarak büyük etki yaratmaktadır.
Yapılan tüm çalışmaların ve emeklerin heba olmamasını temenni ediyoruz. Bu yıl ikinci'si düzenlenen Narenciye Festivali’nin ilerleyen yıllarda süreklilik arz etmesiyle birlikte amacına daha çok hizmet edeceği kanaatindeyim. Bu yıl ikincisi yapılan narenciye festivalinin önceki yıla göre daha görsel ve daha çok emek harcandığını söylemekte sanırım çokta yanlış olmaz. Çok güzel ve eğlenceli bir festival yaşatan herkese teşekkürlerimi bir borç biliyorum.