Yüzde 40 oy alan bir partinin tek başına iktidar olamaması seçim sisteminin ceberrutluğunu gösteriyor.
Aynı seçim sistemiyle 2002 yılında yüzde 34 oyla iktidar olan AK Parti’nin bu sefer
yüzde 40 ile iktidar olamaması, seçim sisteminin adil olmadığının da bir göstergesi.
13 yıllık iktidarı döneminde, kendisine fayda sağladığına inandığı seçim sistemini değiştirmemesinin kurbanı oldu, AK Parti.****Ortaya çıkan sonuçlar doğru okunamaz ise milletin ne istediğini bilemeyiz.
Millet AK Parti’nin kibirli diline, ısrarla başkanlık sistemi ısrarına, HDP’ye yönelik tehditkar diline tepki gösterdi.
AK Parti’nin aday tercihlerinde tabanın tercihlerini dikkate almaması, ben bilirim istediğimi yaparım zihniyetine, tabanın tepkisi sert oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlarda yürüttüğü kampanya, AK Parti seçmeni tarafından tepkiyle karşılandı.
CHP‘nin asgari ücret ve emeklilere yönelik iki maaş ikramiyesi gibi vaatlerine yönelik sert tepki göstermesi, veremeyeceğini söylemesi, belirli bir kesimin kendisine mesafeli durmasına neden oldu.
Kendisine verilen yüzde 40 oyun ise bir kısmının tercihsizlikten kaynaklandığını da, Başbakan Davutoğlu’nun balkon konuşmasına bakınca hala göremediğini düşünüyorum.****MHP çözüm sürecine tepki duyan, milliyetçi oyları bünyesinde toparladı. Ancak, beklediğinin de altında oy aldı.
****
CHP ise seçim kampanyasındaki, çözüm önerili vaatleri seçmen nezdinde bence karşılığını buldu. Şayet yeni politikaları olmasaydı, inanın yüzde 20′yi bulamazdı.
****
HDP ise bu seçimlerin en büyük galibidir. MHP’den daha düşük oy almasına rağmen, aynı sayıda milletvekili çıkarması ise başarının başka bir göstergesidir.
HDP’yi üç ay öncesine kadar barajı aşmasının mümkün olmadığı Türkiye realitesi, Erdoğan’ın seçime bizzat müdahale etmesiyle tersine döndü. Erdoğan’ın HDP ile ilgili nobran diline, Kürt Sorununa yönelik inkarcı yaklaşımlarına Kürt seçmenleri ciddi olarak tepki gösterdi.****HDP’nin barajı geçtiğinde, AK Parti’nin tek başına iktidar olamayacağı gerçeği, CHP’li seçmenleri de etkiledi. Ve bir kazaya uğramaması için HDP’ye destek vermesine,
ayrıca Alevilerin bir kısmı ilk defa CHP’den desteğini çekerek HDP’ye yönelmesine neden oldu.
Koalisyon olur ve CHP, MHP hükümeti kurar
HDP bu hafta PKK’nın silah bıraktığını ve tüm güçlerini sınır dışına çektiğini açıklar ise Türkiye’in normalleşmesine çok büyük katkıda bulunur. Yeni koalisyon senaryolarına da çok büyük katkıda bulunur.
Ve bu yapılır ise, CHP ve MHP koalisyona, HDP’de çözüm sürecinin şeffaflaşmasıyla yeni bir demokratik
anayasaformülleri ile dışarıdan destek verir.
Kurulacak hükümet ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da çatışma yaşacağını görmek gerekiyor.
Ancak bürokraside yapılacak köklü değişikliklerin Türkiye’yi nerelere taşıyabileceğini de görmek gerekiyor.
Bu koalisyon ne kadar gider ayrı bir tartışmadır. Ancak görülen o ki, Türkiye birkaç yıl içerisinde yeni bir seçim yaşanması sürpriz olmayacaktır.
Ayrıca bu seçim sonuçları AK Parti’de deprem etkisi yaratacak ve teşkilatların yenilenmesinin önünü açacaktır.
İktidar olamayan bir AK Parti’den kaçışların hızlanacağını da görmek gerekiyor.
Tabi AK Parti hatalarını görür, kimi statükocu çizgisinden uzaklaşır, söylemeni yeniden eski kuruluş felsefesine çevirir ise de, yapılacak ilk seçimlerde yeniden iktidar olur.
****Millet iradesini ortaya koymuştur.
Ortaya çıkan sonuçları darbe üzerinden yok bilmem ne üzerinden okumak ise ayıptır.
Millete ayıp etmektir.
Millet iradesi böyle birşey…
Ne yaparsanız yapın milleti ikna edeceksiniz.İstanbul’da HDP 19 ilçe de 3. parti
MHP ise 17 ilçede 3. parti
İstanbul seçim sonuçlarını ise ayrı bir yazıda değerlendireceğim. Ancak şunun bilinmesini istiyorum İstanbul seçim sonuçlarının da kesin galibi HDP’dir. HDP’nin üç ilçede ikinci parti, 19 ilçede üçüncü parti olması, MHP’nin de 17 ilçede 3. olması dikkate değer bir okumayı beraberinde getiriyor.
CHP 14 ilçede iktidar 11 ilçede 1. parti.
CHP’nin 14 ilçede iktidar olmasına rağmen 11 ilçede 1. parti olması ise ayrı bir okumayı beraberinde getiriyor. Kartal, Ataşehir, Büyükçekmece’de yerel iktidar olan CHP’nin bu ilçelerde 2. parti olması ise ayrı bir değerlendirme konusudur. Özellikle Ataşehir’de Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşinin 1. bölgeden 1. sıra milletvekili adayı olmasına rağmen ilçede CHP’nin 2. parti olması ciddi bir değerlendirmeyi hak ediyor.
İlgezdi’nin seçim boyunca ortalıkta gözükmediğine yönelik iddiaların gerçekliğini ilçede ortaya çıkan sonuçlar açık açık ortaya koyuyor, iddiaları. Kimilerinin seçilecek yerlerinin kesin olması enerjilerini ortaya koymamasına neden olmuştur, CHP’de.
Son söz: Seçimlerde ne yaparsanız yapın millet gereğini yapıyor. Güven verirseniz desteğine devam ediyor, güven vermezseniz de desteğini vermiyor. Türkiye tercihini muhafeletten yana yapmıştır. Millet, eskilere benzeyen AK Parti’ye de kendine çeki düzen ver demiştir. Yoksa bu desteğimi de çekerim mesajını açık açık ortaya koymuştur.