AB Tek Genli GDO Tesciline Başladı Ama…
AB Tek Genli GDO Tesciline Başladı Ama ABD Sekiz Genlilerde
İşin detayına vakıf olmayan toplumumuzun, alternatif bilgiye başvurma zahmetine katlanmadan, bu görüşleri benimsemeleri kolaylarına gelir. Hâlbuki İspanya’da 1999’dan beri yıllık onbinlerce hektar transgenik mısır üretilmektedir.
AB ülkelerindeki mısır ekim alanlarının neredeyse her ülkede mısır sap kurdu zararına raslanır. Bu oran bazı ülkelerde %70’e (Avusturya) hatta %80’e (İtalya) ulaşır. Mısırda bu alanlarda biyotek çeşitlerin ekimi ile sağlanacak kazançlar, yine biyotek çeşitlerin uygulanabileceği diğer dört türle birlikte tahminlenmiş ve aşağıdaki tablo ortaya çıkmıştır (milyon €).
Bitki ıslahcılarını, tohumcuları çeşit geliştirme konusunda biyoteknolojiye yönelten ana neden, klasik ıslahda kapsamında, tür içinde yeni gen bulma konusunda dar boğaza girilmesidir. Şekilden de anlaşılacağı gibi 1970’lerde buğday ıslahında her yıl %4’lerdeki verim artışı 2008’lere gelindiğinde %1’lere gerilemiştir.
Genelde karşıtlar biyoteknoloji ile sınırlı ilişki içinde, tek taraflı bilgilenerek, konunun ilginçliğinden yararlanarak “parsa toplama” peşindedirler. 15 yılda sıfırdan 148 milyon hektara ulaşan dünya transgenik ekim alanları herhalde bunu ispat etmektedir. Yükselen gıda fiyatları hükümetleri devirirken, olumsuz iklim koşulları birçok tarımsal ürün ihracatcısı ülkenin ihracat yapamıyacağı duyuruları yayınlamasına neden olmuştur. Buna rağmen bazı GDO karşıtlarının “dünyada gıda açığından söz edilemez” yaklaşımları ise ilginçtir. Neredeyse onların tüm savları bu tür temelsiz, bilimsellikten uzak ve yanıltıcıdır. Arjantin’de transgenik çeşitlerle milyonlarca hektar alanda ikinci ürün soya ekimine başladığında, zaman kazanma adına, toprak işlemesinden tasarruf edilirken, farklı bir yabancı ot mücadelesi gereği doğmuştur. Söz konusu mücadele, soyanın dayanıklı olduğu bir yabancı ot ilacını devreye sokmuştur. Bu ilacın tüketimi, genişleyen ekim alanına göre doğal olarak artacaktır. Şimdi bu olguya “transgenik ürünler tarımsal ilaç tüketimini artırdı” biçiminde yaklaşmı nasıl açıklarız!