Seçmeler
Yozgatlı Şair ve Yazarların yanısıra Yozgat dışından da pekçok şair -yazar köşemize kitap göndererek tanıtmamızı istiyorlar. Biz de bunları toplayıp, siz okuyucularımızla paylaşıyoruz. Kimisini tek tek değerlendiriyor, kimisini de topluca tanıtıp sizlerle paylaşıyoruz.
Bugünlerde bize gelen eserlerin sayısı bir hayli fazlalaştı. Hem seviniyor, hem de üzülüyoruz. Yeni eserler kazanmaktan dolayı seviniyor, bunları okumaya zaman bulamamaktan dolayı da üzülüyoruz. Okumadığımız eseri sizlerle paylaşmak işimize gelmiyor. Bugün sizlerle paylaşacağımız eserler:
DURSUN YEŞİL VE ÜÇ GÜZEL ESER
Dursun Yeşil Isparta-Eğirdir'den bize ulaşıyor. Üç adet yeni eserini yollamış: “Rüzgarları Yarmak, Hasretim Sana ve Gönlümden Gönlüne” şiir kitapları...
Dursun Yeşil 1960 Isparta Eğirdir-Balkırı Köyü doğumlu olup, Gönen Öğretmen Lisesi Mezunu. Uzun yıllar devlet memuru olarak çalışmış; Eğirdir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görev yapmaktadır. Şiire ve edebiyata meraklı, şiir yazmayı tutku haline getirmiş, şiir dostu bir kardeşimizdir. Üç adet şiir kitabı ile bu tutkusunu yazıya dökmüştür.
Yazarın ilk şiir kitabı “Rüzgarları Yarmak” 2006 yılında, “Hasretim Sana” Şubat 2007'de, “Gönlümden Gönlüne” kitabı ise 2008 yılında yayımlanmış, şiir severlerin beğenisine sunulmuştur. Yazarımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz. ( Ona ve eserlerine uluşabileceğiniz adres: Dursun Yeşil-İstasyon Mah. 5. Sokak No:45/8 Eğirdir-ISPARTA)
Sürmeli gözlere kalem kaşlara
Eğilmeden dürüst kalan başlara
Açları doyuran helal aşlara
Güzel olan işe, cana hasretim
DURSUN YEŞİL
HÜZNE AÇILAN KAPI VE PAKİZE ALTAN
Ozan Didari mahlası ile Sürmeli Festivallerinden tanıdığımız hemşehrimiz Pakize Altan iki eseri ile bize selam yollamış. Ozan Didari Sorgun Bahadın Kasabası doğumlu olup, Ankara'da ikamet etmektedir. Şiire sevdalı, şaire dost olan Ozan Didari, şiir etkinliklerine katılarak çeşitli ödüller almış, okuduğu şiirlerle tanınmıştır.
Şair Pakize Altan 2004 yılında “Meğer Ne Çok Hiç Yaşamışım” ve 2007 yılnda “Hüzne Açılan Kapı” şiir kitaplarıyla şiir severlerin karşısına çıkmış olup, şiirde başarılı bir grafik çiziyor. Yaşadığı olayları, karşılaştığı sorunları şiire döken Ozan Didari-halk ozanı geleneğine bağlı, ölçülü-uyaklı şiirleriyle güzel örnekler veriyor.
Biz onu Sürmeli Festivalleri'nde okuduğu duygusal şiirlerden tanıyoruz. Hemşehrimiz Ozan Didari'ye başarılar diliyor, Yozgat'tan selamlarımızı yolluyoruz: “Ruhumun üstüne karanlık basmış/Bütün sevdiklerim selamı kesmiş/Şakıyan dillerin lal olup susmuş/Nedir bu sendeki hal deli gönül.
Mahşerde de davacıyım felekten
Hesap sordu sırtımdaki yelekten
Hüznün mahsulünü ince elekten
Eliyorum gül yüzlü yar sabreyle
OZAN DİDARİ
HAYALİM GÜÇLÜYDÜ-ŞAZİYE ÇELİKLER
Ozan Maralı, “Hayalim Güçlüydü” isimli eserini bize yollamış. Anı, deneme, öykü şiir karışımı bu güzel eseri “Kadim Dostum Can Gardaşım Ahmet Sargın'a” notunu düşerek Bursa selamıyla yollamış köşemize...(Sevgili Ozan Maralı, selamın başım gözüm üstüne... Kitabını okuyorum, henüz tamamlayamadım. İnşallah en kısa zamanda tamamlayacağım.)
Emekli öğretmen Şaziye Çelikler 1949 Bingöl doğumlu. Uzun yıllar eğitme hizmet etmiş bir öğretmenimiz. Yazar, şair, kültür ve sanat dostu bir insan. Bursa Kültür-Sanat şölenlerini düzenleyen Şaziye Çelikler bir çok organizasyona başarı ile imzasını atmış ve uluslararası organizasyonlarda görev almıştır. En son eserini: “Hayalim Güçlüydü” (Temmuz-2009) yayımlayarak edebiyat dünyasına kazandırmıştır. Ozan Maralı mahlasını kullanan şair-yazar başarılar diliyorum.
Nicegündüz gece geçti görmeden
Eline kırmızı güller vermeden
Hasret gönlü vurdu aşka ermeden
Kalbe zincir takmış buğulu gözler
Şaziye Çelikler
YOZGAT YÖRESEL KELİMELER SÖZLÜĞÜ
Hemşerimiz Ömer Ünal tarafından tarafından hazırlanıp, Yozgatlı Dernekler Federasyonu yayınları arasında çıkarılan bu güzel eser, bir araştırma ve derleme kitabı... “Yozgat Yöresel Kelimeler Sözlüğü” eser, Devlet Bakanı Sayın Cemil Çiçek'in “Önsöz” sunumuyla takdim edilmiş. Yozgat Dernekler Federasyonu Başkanı Ahmet Koç'un bir açıklaması var giriş bölümünde...
Yozgat Yöresel Kelimeler Sözlüğü alfabetik sıraya göre tanzim edilmiş, Yozgat ve yöresinde kullanılan mahalli sözcükler ve anlamlarını içeriyor. Eserin sonunda kaynakça ve yöresel eşyaların-araçların renkli fotoğrafları var. Uzun bir araştırmanın sonucu olan bu eseri hemşehrimiz Ömer Ünal yayıma hazırlamış...Kısaca Ömer Ünal'dan da bahsedelim.
Ömer Ünal 1970 Yozgat-Sorgun doğumlu, 1996 Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü mezunu. Birçok gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapan Ömer Ünal, Yozgat sevdalısı olarak tanınıyor. Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun çıkardığı “Bozok” dergisinin Genel Yayım Koordinatörlüğünü de yürüten Ömer Ünal araştırma yazılarıyla da tanınmaktadır.
Bu güzel eseri hazırlayıp Yozgat kültürüne kazandıran hemşerimiz Ömer Ünal'a teşekkür ediyor, selamlarımızı yolluyoruz. Kalemine, emeğine, yüreğine sağlık Ömer Ünal kardeşim...