3.5 Yılla SSK’dan Emekli Olunur mu?
Okurumuz İhsan Özlen diyor ki, “Resul bey yazıl,arınızı star gazetesinden okuyoruz size çok teşekkür ediyorum bu yazılarla bizi bilgilendirdiğiniz için. Doğum tarihim:25.11.1967, SSK’ya giriş :Geçtiğimiz yıl torba kanunla yapılan değişiklikle Bağ-Kur’luların büyük bir sorunu çözüldü. Buna göre, eskiden Bağ-Kur’luların vergi kaydı devam ederken SSK’lı çalışmaları mümkün değildi. Artık bu uygulama 1.3.2011 itibariyle torba kanunla değiştirilerek SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışılması halinde, öncelikle 4/c kapsamında sigortalı sayılması, SSK ve Bağ-Kur arasında kalınması halinde de SSK’lı sayılması uygulaması getirildi.
Yani diğer bir deyişle eskiden vergi mükellefi veya şirket ortağı olduğu için Bağ-Kur sigortalısı olan bir kişi, aynı zamanda SSK’lı olarak çalışmaya başlasa Bağ-Kur sigortalılığı sona erecek ve SSK sigortalılığı başlayacaktır. Bu durumda işyerini veya şirket hisselerini devretmesine de gerek yoktur.
Eğer okurumuz bu şekilde bir yerde SSK’lı olarak çalışmaya başlar ve en az emekliliğine 3,5 yıl kalınca SSK’lı çalışmaya başlarsa SSK koşullarına göre emekli olur. Elbette ki genellikle SSK’dan daha erken emekli olunduğu gibi ödenecek emekli maaşı da daha fazla olmaktadır.
SGK gurbetçiye emekliliği kolaylaştırdı
Yurtdışında ekmek parasını arayan ve sayılarının 5-6 milyon olduğunu düşündüğüm gurbetçi işçilerin, Türkiye’de de emekli olmaları sağlanmıştı.
Ancak gurbetçilere tanına bu haktan, yurtdışına çıkmadan yararlananlar olması bazı önlemler alınmasını zorunlu kılıyor. Özellikle Lübnan, Libya gibi bazı ülkelerde çalışıldığını iddia edenlerin hiç yurtdışına dahi çıkmadıkları, tabiri caizse sahte belgelerle emekli oldukları anlaşılınca SGK’da çareyi işi sıkı tutmakta bulmuştu. SGK, haksız yararlanmaların önüne geçmek için yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi ekinde pasaportlarının ibrazını istemekte ve ibraz edilen pasaportlarda giriş-çıkış tarihlerine bakılmaktaydı.
Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde geçen sürelerin 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılması için, borçlanma talebinde bulunanların;
1) Bulunulan ülkelerdeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerinden,
2) Yurtdışında çalıştıkları iş yerlerinden alacakları hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümelerinden, durumlarına uygun olan yalnızca birisini Kuruma ibraz etmelerini istemekteydi.
Emniyet müdürlüklerinde yurda giriş-çıkış tarihleri 1/11/1991 tarihinden itibaren bilgisayar ortamında tutulduğundan, bu tarihten önce yurda dönen ve pasaportunu kaybeden veya yeni pasaport alırken eski pasaportu emniyet müdürlüklerince alınan sigortalıların, yurda giriş ve çıkış tarihlerini belgeleyememesi nedeniyle borçlanma taleplerinin kabul edilmemesi mağduriyetlere neden olunca SGK uygulama değişikliğine gitti.
Sigortalıların mağduriyetinin giderilmesi amacıyla 1/11/1991 tarihinden önceki yurda giriş-çıkış tarihlerini pasaportuyla veya yurda giriş-çıkış tarihlerini gösterir belge ile ibraz edemeyenlerin talepleri reddedilmemesi, ilgililerden borçlanma talebinde bulunduklarında beyan ve taahhüt belgesinin eksiksiz doldurularak ibrazı istenerek borçlanma ve aylık talepleri sonuçlandırılmaktadır.