2013 Yılı İçin İyimser Tahminler
Evvelâ sevgili okuyucularımın yeni yıllarını kutluyor, 2013 yılını sıhhat ve âfiyet içinde geçirmelerini diliyorum.
Devletimizin kuruluşunun 100. yıldönümünü idrak edeceğimiz 2023'te hedeflerimize ulaşabilmek; yani özetle kişi başına GSMH'yi 25 bin dolara, ihracat toplamını 500 milyar dolara çıkarabilmek ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmek için 2013 yılı çok önemli bir dönüm noktası teşkil ediyor.
Yazdıklarımı bazı çevreler çok 'iyimser' görebilirler. Ancak tahminlerimin gerçekleştirilebileceğini ve 2013 sonuna kadar şu neticelerin alınabileceğini düşünüyorum.
Terör sonlandırılacak
Doğru bir teşhisle terör sorunu ile Kürt canlarımızın sorunları ayırt edilebilmiş ve 2011 Ekimi'nden itibaren sürdürülen tesirli mücadele neticesinde terör meselesinin sonuna gelinmiştir. 2013'ün ilk aylarında, kalan az sayıda terörist de dağıtılacak ve silâh bırakacaktır. Bundan sonra terörden arınan ırkçı- bölücü hareketler siyasî çizgiye çekilecek ve devam eden 'Birlik ve Kardeşlik Projesi' çerçevesinde yaralar sarılacaktır. Önümüzdeki dönemde marjinalleşmiş münferit eylemler dışında barış ve huzur ortamı sağlanacaktır.
Çete ve darbe yargılaması sonuçlanacak
Yaklaşık 5 yıldır süren çete ve darbe davaları sonuçlandırılacak; böylece tutukluluk hâli kalkacak; suçu sabit görülenler mahkûm edilirken, suçlu görülmeyenler ve infaz hükümlerinden faydalananlar da tahliye edilecektir. Bu yargılamaların gerçekleştirilmesi, devletle ilgili çeteciliğin ve darbe teşebbüslerinin sona erdirilmesiyle ileri demokrasinin yolunu açacaktır. Nitekim yargılama döneminde tek bir faili meçhul cinayet işlenmemiş ve hiçbir darbe teşebbüsünde bulunulmamıştır.
Ekonomi süratle büyümeye devam edecek
2013'te istikrar içinde hızlı büyüme sağlanacaktır. Ekonominin gaz pedalına hafif bir dokunuş dahi büyüme hızının kolaylıkla yüzde 5'in üzerine çıkmasını gerçekleştirecektir. 2023'teki hedeflerimize ulaşabilmek için de esasen bu zorunludur. Sadece kentsel dönüşümün süratlendirilmesi sonucunda bile inşaat sektörü başlıbaşına bu büyümeyi sağlamaya muktedirdir. Yeter ki, kabinenin en çalışkan ve hızlı bakanlarından olan Erdoğan Bayraktar'a bunun için gereken yatırım imkânı verilebilsin.
Dış politika daha hızlanacak
Suriye'nin eli kanlı diktatörü Esad, kısa bir müddet zarfında ülkeyi terk edecek; yerine geçecek yönetimin oluşmasında, iç savaşın sonlandırılmasında ve toprak bütünlüğünün muhafazasında Türkiye etkili olacaktır. Irak'ta da Kuzey Irak ile Merkezî Hükûmet arasında uzlaşma sağlanacak ve Irak'ın da toprak bütünlüğü korunacaktır. Bu arada, İsrail'in yeni yönetimi, beklenen özrü dileyerek Ortadoğu'da barışın sağlanmasında olumlu bir dönemin başlaması için adım atacaktır.
Türkiye, Arap Baharı sonrasında sistemin yerine oturmasında rol oynayacak; Asya ve Afrika'da, merkezinde olacağı yeni ortaklıklar tesis edecektir. Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinde mesafe alınarak Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir çözüm için çalışılacaktır. AB'de İrlanda'nın başkanlık döneminde, Türkiye bakımından yeni fasılların açılması konusunda gelişmeler beklenebilecektir.
Hülâsa, bizce Türkiye her bakımdan bereketli bir yıl geçirecektir.