2011 CeBIT Bilişim Fuarı İzlenimleri…
Geçmiş yıllardaki yabancı dev markaların hâkimiyet kurduğu şatafatlı CeBIT Bilişim Fuarı, bu sene tamamen yerli görünümlü, medyanın ve İstanbulluların fazla ilgi göstermediği sakin geçen bir fuar olarak gördük.
“6-9 Ekim 2011 tarihleri arasında, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen, Avrasya'nın bir numaralı Bilişim, Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT Bilişim Fuarına 1078 firma katılarak ürün ve hizmetlerini sergiledi. 121.349 ziyaretçinin katıldığı fuar, iş dünyası ve bilişim sektörü profesyonellerine etkin bir platform olduğu ön plana çıktı.”
.
Her sene olduğu gibi bu sene de çocuğumun elinden tutarak CEBIT Bilişim Fuarının yolunu tuttum. Her ne kadar Tüyap Fuar Kongre Merkezi İstanbul merkezinden uzakta olsa da, İstanbul trafiğinden fazla etkilenmemek için erken çıkıyoruz ve fuarın henüz açılış saatinde sakin sakin stantlarını gezmeye başlıyoruz.
İlk gözümüze çarpan stantların boşluğu, yani her seneki gözlerimizin alışkanlık kazandığı o kalabalık kuyruklar ve dağıtılan ıvır-zıvır sayılabilecek promosyonlar yok.
Gayet sakin ve nezih bir ortam. Stant açan firmaların hepside uzman kadrosuyla katılmışlar, giyinimlerinden insanlarla iletişim kurmalarına kadar profesyonel ekipler olduklarını gördüm. Geçmiş senelerdeki gibi ses, ışık, kirliliği yoktu.
Hemen hemen tüm bölümleri gezdik, stantlara uğradık, ilgimizi çeken ürünleri inceledik.
Bu seneki fuara daha çok milli’lik damgasını vurmuş gibiydi. Zira, hükümet, siyaset ve devlet kurumlarıyla fuarın tam ortasında stant açmışlar, e-devlet gibiydi. Bakanlıklar, Belediyeler, Tübitak, TRT, Türksat, İşkur … gibi kurumların ağırlığı vardı.
Bilinçli bir veli olarak mümkün olduğunca çocuklarımı gittiğim önemli yerlere götürür, onları hayatın farklılıklarını fark ettiririm. Gördüklerimiz ilgilendiklerimiz belki beni biraz ilgilendiriyordu ama çocuğumun sıkıldığını fark ettim. Çünkü geçmişteki alışkın olduğumuz her yeş grubuna hitap eden görsellikler, bu seneki fuarda göremedik, daha çok iç yazılıma dönük uygulamalar vardı. Devasa makine parçalarının içinde kaybolup gidiyor insan.
Hangi standa girseniz, merakınızı sorsanız, ürünlerinin bireysel kullanıcıya yönelik olmadığını, kurumsal amaçlı olduğunu söylüyorlardı. Ne tuhaftır ki ürünlerinin satılık değil tanıtım amaçlı ve henüz tamamlanma aşamasındaki projelerdi çoğu…
Beklide en çok dikkatimizi çeken ve tek beğendiğimiz şey akıllı tahtalardı. Birçok yerde eğitime yönelik teknolojinin gelişmelerin nereye geldiğini gördük. Akıllı tahtalarla tablet uygulamalı sınıflar temsili olarak gösteriliyordu. Böyle bir standa girip bilgi aldığımda; ellerindeki yazılım ürününün henüz yeni olduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığının önümüz yıllardaki okullarda uygulayacağı ve öğrencilere dağıtacağı tablet uygulamalı eğitim sistemine yerli program geliştirdiklerini öğrendim.
Genel olarak baktığımızda fuarda çok büyük yenilikler görmek mümkün değil tanıtılan tabletler ve akıllı telefonların tamamının teknik özellikleri hemen hemen aynı ve hepside Android kullanıyor. Diğer salonlardaki yabancı katılımcılarda da sadece kendi ürünlerinin tanıtımları var. Yine en büyük yenilikler Türk firmalarından geliyor. Fuara Samsung, Microsoft, Apple, Intel gibi devlerin katılmaları biraz ütopikte olsa Turkcell, Avea, Türk Telekom, Aselsan gibi büyük ve yenilikçi şirketlerin katılmasıyla fuar görsel bir şölene dönüşebilirdi. Aksi taktirde önümüzdeki sene de büyük yenilikler beklemek hayal gibi görünüyor…
Televizyonlardaki reklamlardan gördüğümüz, internetten okuyup incelediğimiz fakat değişik teknoloji marketlere gitmenin zorluğundan, hepsini bir arada görebilmek maksadıyla geldiğimiz bu Teknoloji-Bilişim fuarında ürünlere dokunarak incelemek istiyorduk. Hatta kampanyalardan faydalanıp alışveriş yapmak istiyorduk ki yanılmışız. Bu sene son tüketiciye yönelik satışların olmadığı bir fuarla karşılaştık.
Belki böyle tanıtım amaçlı, firmalara yönelik nitelikli fuar daha mantıklı gibi gözüküyor ama,
CeBİT Teknoloji Fuarı madem böyle bir konsepte kaydı, ozaman son tüketiciye yönelik yeni bir fuar daha düşünülmelidir.
Genç neslin görüp dokunabileceği, teknolojinin son çılgınlıklarının da sergilendiği başka bir fuar düzenlenmeli. Sadece internetin sanal marketlerine mahkum edilmemeli diye düşünüyorum.
CEBIT Bilişim fuarının bu hali size göre iyi mi oldu kötümü bilemem ama biz eli boş döndük.