Güneşe Davet
Güneş enerjisi konusunda daha önce de yazılar yazdım, bu konu ülkemiz kalkınması için hayati derecede önemli. Yazılanları kısaca hatırlayalım:Ülkemiz enerji konusunda
- % 75 dışa bağımlı, ortalama heryıl 60 milyar dolarlık ithalatımız var ve ortalama elektrik tüketimimiz % 5 artıyor, bir şey yapılmazsa bağımlılığımız artacak gibi gözüküyor.
- Bağımlılığı azaltmaya yönelik devletimizin önünde iki büyük argüman var: nükleer santral ve yenilenebilir enerji, yenilenebilir enerjide ise büyük potansiyelli olan güneş ve rüzgar, güneş + rüzgardan ülkemiz yıllık enerji tüketiminin 2 katı kadar elektrik enerjisi elde etmek mümkün.
- Rüzgar konusu biraz daha donanım ve teknik altyapı istiyor, ben sizlerle güneş enerjisi konusunu paylaşmak istiyorum.
- Yenilenebilir enerjiden ısıtma ve elektrik üretme olarak iki yönlü faydalanabiliriz. Isıtma anlamında dünyada en büyük kapasite Almanya’da biz ikinci sıradayız. Elektrik üretme anlamında Almanya gene birinci sırada ama biz malesef sıralamada yokuz, yani ısıtma alanındaki tecrübe ve çalışmalarımızı elektrik üretmeye aktaramamışız.
- Son birkaç yılda yasal kurumsal vb. tüm altyapılar hazırlanmış durumda ve yenilenebilir enerjiden elektrik elde edilmesiyle ilgili yaklaşık 5.000 MW kapasitede proje onaylanmış durumda.
- 2014 sonu itibariyle 91 MW olan kurulu kapasitemiz, muhtemelen bu yıl sonu itibariyle 300 MW’ın üzerinde olacak ve böylece birkaç yıl katlayarak devam edecek. Kanaatimce 4-5 yıl sonra ülkemiz heryıl ortalama 5.000 MW kapasitede güneşten elektrik üreten tesis kuruyor olacak.
- Karadeniz güneşlenme açısında yeterince verimli olmasa da yatırımınızı illa da Karadeniz Bölgesinde yapmanız gerekmiyor.
Enerji sektörü bilişim ve genetik sektörleriyle birlikte dünyanın gelişimine ve gidişatına yön veren en önemli 3 stratejik sektörden biri. Dolayısıyla Ordu’lu yatırımcılarımızın bu sürecin dışında kalmaması hayati derecede önemli. Konuyu etraflıca konuşmak ve gereken desteği almak adına üzerime düşen katkıyı vermeye her zaman hazır olduğumu belirtmek isterim.
Bu konuda kısaca ve çok genel bir fizibilitenin satır başları şu şekilde:
- Yatırım bedelleri kullanılan teknoloji ve malzemenin niteliğine göre çok değişken olsa da bir MW kapasiteli güneş enerjisi santralinin maliyeti 1,2-1,5 milyon dolar civarında.
- Ortalama geri dönüşüm 5-8 yıl aralığında.
- Devletimizin 10 yıl boyunca kilowatt başına 13,3 $/Cent alım garantisi var, santralin kurulumunda yerel ürün kullanabildiğiniz durumda bu rakam artabiliyor.
- Yatırımı finanse edebilmek için uygun oranlarda ve yeterince kredi bulmak mümkün. Firmanızın güçlü mali yapısı varsa teminat gerekmeyebilir, sadece % 15-25 aralığında öz sermaye gerekebilir.
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) bu yatırımları desteklemeye yönelik hibe programı yakın zamanda ilana çıkacak olup, proje başına 500.000 € ya kadar % 65 hibe olacak gibi gözüküyor. Ayrıca belediyelerimizin projelerinin belli kapasitenin altında olmak üzere % 100 ü hibe olarak desteklenmesi bekleniyor.
- İlimizde hibe programlarından yararlanılabilmesi durumunda mevcut tesislerin enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik çatı uygulamaları anlamlı olur kanaatindeyim.
- Türkiye gelir ortalaması 3 TL ise sahil kuşağında bu rakamın 2 TL olacağını düşünebiliriz.
Özet: bağımlılığa hayır güneşe davet...