content

04 Oca

DSYMB Cevap Hakkı Kullanımı (I)

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği adına, Teknik İşlerde görevli Sayın İbrahim Karakoyunlu’nun DSYMB adına gönderdiği açıklamasını yayınlıyoruz ve bu açıklamaya bizim de bir çift sözümüz olacak.

Sn. Çapar KANAT,

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, ülkemiz genelinde 77 il merkezi ve 147 ilçede örgütlenmesini tamamlamış, toplam 950 personel ve 500 saha aracı ile 100.000 üyeye ait toplamda 6.000.000 baş sığırın yetiştirme ve verim kayıtlarını tutarak, ıslah temelinde faaliyetlerini sürdürmektedir. İl birliklerimizin kurulmaya başladığı 1995 yılından itibaren ırk ıslahı çalışmalarında kat ettiğimiz mesafe, Merkez Birliğimizin 2007-2009 yılları arasında Avrupa Holstein Konfederasyonu dönem başkanlığını da yürütmesi ile uluslar arası arenada da takdir görmüştür.

Ege Tv’ de 30.12.2010 tarihinde yayınlanan ‘’ SÜT SEKTÖRÜ 2011 YILINA NASIL GİRİYOR? ’’ konulu programa canlı telefon bağlantısı ile katılımınız esnasında Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin çiğ süt maliyeti ile ilgili fiyat beyan etmediğini belirttiğinizi, üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Tüm ulusal platformlarda ve her fırsatta yıllar boyu belirttiğimiz gibi, ülkemizin süt ve et üretiminin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini, çiğ süt fiyatlarındaki dalgalanmaların ülke geneli hayvan varlığımızı dolayısıyla da süt ve et üretimimizi nasıl olumsuz etkilediğini, ayrıca ne hazindir ki, kimsenin dikkate almadığı ama uzun yıllar zorlu uğraşlarla yürütülen ulusal ıslah programının kat ettiği gelişmelerin bu dalgalanmalar neticesinde nasıl olumsuz etkilendiğini tekrarlamak isteriz. Farklı tarihlerde ve birçok platformda belirttiğimiz üzere; yaptığımız hesaplamalar neticesinde 1 litre çiğ süt maliyeti ortalama bedelinin 71 kuruş ve bir kg karkas et maliyeti ortalama bedelinin 14 tl seviyelerinde tespit edildiğini belirtirken, Merkez Birliğimizin resmi görüş ve düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen her kişi ve kurumun iletişim kanallarımız ile bizimle irtibata geçebileceğini vurgulamak isteriz.

Saygılarımızla,

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği.

Ege tv’de şahsıma verilen 5 dakikalık canlı telefon bağlantısında konuşmamın akabinde Türkiye Damızlık Sığır Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Sayın Hüseyin Velioğlu’nun önceden duyurulmamış misafir katılımcı olmadığı halde Ege Tv. Proğramcısından ‘’ cevap hakkı doğduğu’’ gerekçesi ile yaptığı konuşmada şahsımızı kasdederek ‘’biz üreticimize kendimizi anlatamamışız’’ demesini haklı buluyoruz.

Hayvancılık sektöründe ‘’ kimin ne düşünüyor olduğunu’’ ortaya çıkartmak maksadı ile biz üreticiye 5 dakika da olsa söz veren Ege Tv. Yapımcısı Sayın İsmail Uğural’ın cesaret sahibi olduğunun altını çiziyoruz.

Cesaret sahipliğidir. Çünkü bir televizyon kanalının yaşamı reklamlara bağlıdır. Biz üreticinin Ege Tv’de söyledikleri Ege Tv’nin reklam verici müşterileri-tv sahipleri için zor anlamlar taşıdığını bilmekteyiz. Bu cesarete sahip Ege Tv yapımcısı Sayın İsmail Uğural biz üreticilerin kahramanı’dir. 2010 tarım ile ilgili tüm proğramlarını izlediğimiz Sayın İsmail Uğural’a  Türkiye Damızılık Sığır Üreticileri örgütümüze üye olamayan hayvan sahibi 800 bin kişi adına teşekkür ediyoruz. Sayın İsmail Uğural’ın bu kahramanlığı 2011 yılında da devam etse de etmese de anlayış ile karşılayacağımızın bilinmesini isteriz: Sesimiz tv’ler de olmasa da klavyelerimizin tuşlarının gölgesi internet sitelerine yansımaya devam edecek.

Şimdi gelelim Sayın İbrahim Karakoyunlu’nun ‘’1 litre çiğ süt maliyeti ortalama bedelinin 71 kuruş’’ açıklamasını daha önce beyan etmiştik’’ açıklamasına!

Bu açıklamayı dsymb’nin internet sitesinde göremedik. Bizim görememiş, duymamış, okumamış olmamız Dsymb’nin böyle bir açıklamasının olmadığı anlamına elbetteki gelmez.

71 kuruş maliyettir. Kazanç oranı veya kazanç miktarı nerededir.

Üreticinin kendi kazancının ne olması gerektiği hususunda bir çalışmayı görebildik mi? Sayın Karakoyunlu maliyeti çıkarttık (71 kuruş) diyor. Peki üretici kendi karnını da doyurabilmesi için 71 kuruşa mal ettiği çiğ sütü kaç kuruştan satmalıdır? Konu burada düğümlenmektedir. Üreticiden çiğ sütü satın alanlar % 68 oranında kazanç sağlarlar iken 71 kuruşa mal edilen çiğ süt, kaç kuruştan  % 68 kazanç sağlayanlara satılmalıdır? Bunu üretici, damızlık örgütümüzün açıklaması gerekir ki bize reva görülen kazanç oranını bilelim!

‘’çiğ süt maliyeti ile ilgili fiyat beyan etmediğini (dsymb’nin) belirttiğinizi, üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.’’ denilmektedir.

Beyanlarınıza göre; Çiğ Süt maliyeti ile ilgili beyanınızı görmediğimiz veya duymadığımız için bir seferlik kusurumuz umarız affolacaktır.

Bir litre çiğ süt maliyetini çıkartmış olduğunuz için teşekkür ediyoruz.

Maliyet; 71 kuruş( çiğ sütün litresi) dediniz.

Peki;

İnsanca bir yaşam için çiğ sütü kaç kuruştan satmalıyız?

Veya sorumu şu şekilde sorayım:

Süt sanayicileri çiğ sütü bizden (meslek mensuplarınızdan) kaç kuruşa satın almalıdırlar?

Bunu üretici meslek örgütümüzden öğrenmek isteriz.

Bu konuda da daha önce DSYMB’nin bir beyanı var ise lütfen bildiriniz. Mevcut bir beyanınız yok ise lütfen biz üreticiler için  oluşturulabilecek yeni beyanınızı beklemekteyiz.

‘’ DSYMB’nin Çiğ Sütte kazanç oranımız veya kazanç miktarımız için bir beyan yok ‘’  gibi bir hataya daha düşmemek için cevabınızı birkaç gün bekleyeceğiz.

Bakalım kendi mesleki örgütlerimizden  biri olan DSYM Birliğimiz; çiğ sütte litre başına bize kaç kuruş kazancı reva görüyor, öğrenmek istiyoruz!

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “DSYMB Cevap Hakkı Kullanımı (I)”

  1. 1
    ahmet uzun Says:

    ton başına sütte net 150 tl kazanç sağlasa bir çiftçi;

    12 sağmal ineği olsa ve ortalama 6ton/inek/yıl süt alsa;

    12 x 6 x 150 tl = 10800 tl yıllık net süt geliri elde eder.

    10 tane de buzağı alsa; 10 x 1000 = 10000 tl buzağı geliri elde eder.

    toplamda sene 20bin tl bir geliri olur ve aylığı ortalama 1500 tl civarında olur.

    ??? böyle bir iş kurmak için 40-50 dönüm tarla, ev ahır inekler toplamda en az 120-150bin tl sermaye gerekir...



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank